Berta Sándor

Gyilkosok adatbázisa Nagy-Britanniában

Különleges rendszert akarnak létrehozni a brit rendőrség bűnmegelőzési egységének pszichológusai. A cél, hogy még a tetteik elkövetése előtt beazonosíthatók legyenek a gyilkosok.

Az ötlet ismerős lehet Steven Spielberg Különvélemény című sci-fi akcióthrilleréből. Egy különleges egység, amelynek tagjai képesek az elkövetendő súlyos bűncselekmények, például a gyilkosságok előre felderítésében, beazonosítják az elkövetőket és így megakadályozzák a bűncselekmény megtörténését. Nos, mindez már korántsem fikció, hanem hamarosan valósággá válhat. A Scotland Yard bűnmegelőzési egységének pszichológusai Laura Richards vezetésével ugyanis egy olyan adatbázist akarnak létrehozni, amelynek segítségével még a tetteik elkövetése előtt elkaphatják a gyilkosokat.

Persze ehhez a szakemberek nem jóstehetségüket használják fel, hanem a korábbi, már meghalt vagy még a börtönben lévő bűnözők személyiségi profiljait. Ezeket az anyagokat egy szoftver elemzi és előre megmondhatja, hogy kik lehetnek a legveszélyesebb személyek. "Az az álmom, hogy egyszer könnyedén meg tudjuk majd mondani, hogy az adott pillanatban melyik London száz legveszélyesebb bűnözője" - nyilatkozta a The Times brit lapnak a Laura Richards, a Scotland Yard bűnmegelőzési osztályának vezetője.

A személyiségprofilok mellett felhasználnak még korábbi gyilkosokkal folytatott beszélgetéseket és minden más megbízható tudományos módszert is. Ráadásul a pszichológusok azzal érvelnek, hogy aki erőszakos, garázda, az elkövethet más komolyabb bűncselekményeket is. Ugyanakkor nagyon sok az olyan bűnöző, akiről első pillanatra mindenkinek a mintapolgár jutna eszébe. "Nagyon sok veszélyes ember mászkál szabadon az utcán. A célunk az, hogy mielőtt egy sorozatgyilkos akcióba lépne, mi le tudjuk fülelni" - tette hozzá a szakember.

"A bűnözők személyiségprofiljai segíthetnek abban, hogy felhívják a figyelmet a személyekben meglévő párhuzamokra és olyan nyomokhoz vezethetik a hatóságokat, amelyek segítenek a megrekedt nyomozások folytatásában és felgyorsításában" - mondta Gerald Hesztera, az Osztrák Szövetség Bűnügyi Hivatal szóvivője.

Ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi történik az egység által veszélyesnek ítélt személyekkel. Laura Richards szerint két megoldás lehetséges: vagy letartóztatják az illetőt vagy felveszik a kapcsolatot a hatóságokkal és kezelés alá vonják. Az adatbázis egyébként két hónapja már működik London egyes kerületeiben és a tárolt információkhoz nemcsak rendőrök, de más szervezetek munkatársai is hozzáférhetnek. A rendszerben egyelőre olyan személyek szerepelnek, akik már családon belüli erőszakot követtek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #34
    Ö izé, most nem akarok bunkó lenni vagy mi, de szerintem minden országban igy megy ez, a nyilvántartott bűnözőket vizsgálják meg először.

    Majd kiderül, hogy a sima állampolgárokról is vezetnek-e majd ilyent.

    Ha nem élnének vissza vele, vezethetnének.
    Mivel visszaélnek vele...
  • Inquisitor #33
    "Ráadásul a pszichológusok azzal érvelnek, hogy aki erőszakos, garázda, az elkövethet más komolyabb bűncselekményeket is."
    Izé. Pszichomókusoknak nem az lenne a melója, hogy segítve a "pácienst" csökkentse benne az erőszakra való hajlamot, meg ilyesmi, pont azért, hogy ne essen vissza vagy csökkentse az esélyt? Ez olyan mint ha a sebész azt mondaná műtét elött, hogy ne hozzanak be cérnát, mert úgy se éli meg a beteg, hogy összevarják ...
    Így is lehet, csak minek?
  • Alfa Of NS #32
    Szoval meg tagadod is? Te vagy a legveszelyesebb!
  • Mike at home #31
    akkor én nem vagyok sorozatgyilkos pszichopata :)
  • Shadow_THH #30
    ha egyből rátekertem a válaszra akkor mi vagyok? türelmetlen? :D
  • SCITEK #29
    A szep, uj jovo! Genetikai es memetikai diszkriminacio 1000L.
    Ezentul jobb, ha mindenki megvalogatja a szuleit. :)
  • vgez #28
    különvélemény-Minority Report

    "2054, Washington. Nincs többé gyilkosság: a jövő előre látható, és három csalhatatlan látnok víziói alapján az Igazságügyi Minisztérium elitalakulata, a Bűnmegelőző Osztag még azelőtt lecsap a bűnösökre, hogy elkövették volna tettüket."
  • jax #27
    Tényleg XD Amúgy annyira nem mélyedtem bele csak átfutottam, meg a hsz-ek nagyrészét is.
  • Cuchulainn #26
    ja egyébként nemtudom ki emlékszik rá, de itt sz sgn is volt egyszer(talán a viccek topikban?) ez a kis szösszenet:

    Ez a történet egy lányról szól! Az édesanyja temetésén találkozik egy férfival, akit eddig nem ismert. Azt gondolta, ez a férfi lenyűgöző, Annyira hitt abban, hogy ő álmai hercege, hogy beleszeretett, de soha nem kérte el a telefonszámát és aztán........ Néhány nappal késöbb a nő, megölte a nővérét!
    Kérdés:

    Mi motíválta testvére meggyilkolásában?
    Gondolkozz el rajta egy picit, mielött lejjebb gördíted a sorokat. Az első gondolatod számít!!!

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .
    Válasz:

    Azt remélte a férfi eljön a temetésre megint!

    Ha helyesen válaszoltál, úgy gondolkodsz mint egy pszichopata. Ez egy hires amerikai psychologus tesztje, amivel azt nézik meg kinek van gyilkos halama. Sok letartóztatott sorozatgyilkos résztvett a tesztben, és azt válaszolta ami feljebb található.
  • Shadow_THH #25
    ez igy van, hiszen amikor megmondják hogy gyilkos vagy akkor rá fogsz gondolni, hogy 'gyilkos vagyok'. ezt kirázod a fejedről de mivel felkavart ezért még eszedbe fog jutni valamikor. ha épp akkor jut eszedbe majd amikor pl ott egy kés melletted amire ránéztél vagy tényleg ideges vagy és valaki fejedhez dobja, hogy 'jól van azért ne üss agyon' puszta poénból akkor az az érzésed támad, hogy tényleg azért gondoltál rá mert te gyilkos vagy. ez még párszor eljátszódik és mivel egyre jobban félsz tőle egyre többet fogsz rá gondolni hogy esetleg az lehetsz - hiszen már a jelek is erre következtetnek, különben miért gondolnál rá ennyiszer.

    persze nem leszel gyilkos ettől még de kurva mód szét fogja kurni az életed egy ilyen félelem és komoly gondokat fog okozni