Dojcsák Dániel

Lecsaptak a konzol warezosokra

Szövetségi ügynökök razziáztak több mint 30 üzletben és háztartásban az Egyesült Államokban olyan "mod-chip"-ekre vadászva, melyekkel lehetővé válik a kalózmásolatok használata a konzolokon.

Szinte minden konzolhoz elérhetők olyan módosítások, melynek segítségével a gép lejátssza a másolt lemezeket is, így a Playstation 2 és 3, Xbox, Xbox 360 és a Nintendo Wii platformokra készült játékokat is lehetséges kalóz úton terjeszteni. A hatóságok 16 államban 32 olyan lakáshoz és üzletbe vonultak ki házkutatási paranccsal felszerelkezve, ahol feltételezhetően árusították és terjesztették ezeket az illegális modifikációkat - derül ki az amerikai bevándorlási hivatal és a vámhatóság tájékoztatásából. Ugyanakkor a hatóság megtagadta az érintett személyek és üzletek adatainak kiadását, vagy bármilyen további részlet közlését.

Az illegális chipek használata és terjesztése nem egyszerűen a gyártók profitkiesése miatt érdekes, mivel az Egyesült Államokban 1998-ban hatályba lépett Digitális Millenium Szerzői jogi törvényt is sérti. A hamisított vagy illegálisan terjesztett játékok ügye a számítások szerint 3 milliárd dollárjába kerül az iparágnak globálisan, nem számítva bele az internetes kalózkodást, derül ki az Entertainment Software Association kereskedelmi csoport becsléséből. Ezen eszközök gyártása, forgalmazása és használata a szakértők szerint ráadásul nem csupán a játékipar bevételeit csökkenti, de további bűncselekményekkel is összekapcsolhatóak, mint a csempészet, szoftverkalózkodás és pénzmosás.

A szövetségi razziák egyébként nem véletlenszerűek voltak, hanem közel egy éves aprólékos nyomozás fináléjaként következtek be, melyet egyenesen az amerikai főügyészség koordinált. A nyomozásban és a razziák kivitelezésében természetesen aktívan részt vettek és technikai segítséget nyújtottak a szoftvergyártók szövetségei, illetve az ipar egyéb szereplői is. Többek közt a redmondi szoftveróriás, a Microsoft is üdvözölte a razziák hírét, hiszen őket talán mindenkinél jobban érinti a konzolpiaci kalózkodás kérdése, bár arról nem szerettek volna nyilatkozni, hogy milyen mértékűre becsülik saját veszteségeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanchoPedro #30
    "számítások szerint 3 milliárd dollárjába kerül az iparágnak"
    lófzt. ennyi a profit kiesésük. a telhetetlen gyarlóknak.
    Gates-nek is hova tovább anyyi pénzt? azt sem tudják mit kezdjenek vele, de kell! még és még és több és több! nem is azért gyártanak játékokat, hogy az élményt kiszolgálják, hanem azért, hogy mittudomÉn; a Holdra szálljanak.
  • NEXUS6 #29
    Hát azért az se volt semmi, ahogy az idei E3 cakumpúder kimaradt az SG életéből;)))

    Monnyuk volt live video közvetítés meg ilyenek más oldalakon. De akkor ezexerint mivel úgy is más helyekről is elérhető az infó, ezért az SG inkább olyan unikumokra igyexik majd specializálni magát mint pl: A klímaváltozásra való tekíntettel a Matej új játék naptejet ad a barbibabához kenhez és steffihez! Valamint: Zalatnaicini beépített kvarcjátékkal is rendelkező kázió karórája egy éven belül másodszor került szervízbe! Harmadszorra is oda kerül???!!!
    ;)))
  • zzebi #28
    :-)
    Szerinted egy cikkszerzonek/ujsagironak ilyen stilusban kell reagalnia egy hozzaszolasra? Megsertodtel? Igazan vicces!
    Talan inkabb azon kene elgondolkodni, hogy a kulfoldi oldalak cikkeinek forditgatasa mellett milyen hozzaadott erteket lehetne produkalni.

    Az elozo hozzaszolast legfeljebb te ertelmezted "arcoskodasnak", valojaban az minosites volt. A technologiai hir-site minosege annal jobb minel tobb uj informaciot tudok meg belole.
    Az sg.hu egyike azon nagyon keves magyar web sitenak, amit olvasok, de nem a cikkek miatt. A hozzaszolasokbol altalaban sokkal tobbet tudok meg, mint a cikkszerzoktol.
    Mint peldaul ezen cikk eseteben is... A hozzaszoloknak koszonet az infokert, a hirszerzonek koszonet a tema felveteseert.
  • dez #27
    PC-n az alkatrészcserékre megy el a pénz, másra már nem szívesen költ az ember.
  • arty #26
    itt az is warezol, aki megtehetné, h megvegye :) ilyenek vagyunk: ügyeskedők :) :(
  • kadar1 #25
    Nekem annak idején volt ps1-em és ps2-em is.Ausztriából hozzatatam be úgy ,hogy ki voltak chipelve,mégis sokkal olcsóban vettem meg mint nálunk(zsír új volt).Ott ugyanis nem büntetik a chipelést.Hányan mondták ,hogy be ég a fej meg egy idö után tönkremegy, érdekes én nem tapasztaltam ilyet,pedig sokat játszódtam rajtuk.Másfél éve adtam el,mert meg untam.Én azt mondom aki úgy látja chipeltese ki.
  • aDannyBoy #24
    ja ott az alja warezol akkor, itt meg a közepe-teteje, akinek van pénze gépre meg netre? :)
  • virs lee #23
    Amcsiban átlagban 5X annyit keresnek és feleannyiba kerülnek a cuccosok mint nálunk, még is warezolnak.
    Hát had ne ejtsek már fájdalom könnyeket!


    Hát a brooklyni niggerek, az x millió illegális bevándorló, meg a 40 millió biztosítás nélküli csóró biztos nem a felső 10k-ba tartozik ott se...
  • virs lee #22
    bár arról nem szerettek volna nyilatkozni, hogy milyen mértékűre becsülik saját veszteségeiket.

    Még nem találták ki mekkora összeget hazudjanak.
  • aDannyBoy #21
    ez országonként változik,
    a fent citált Digital Millenium Act éppenséggel betiltott minden ilyet az usaban.