Gyurkity Péter

A szolgáltatók nem akarnak tartalmat szűrni

Legalábbis a brit internetszolgáltatók, amelyek többnyire egyetértenek abban, hogy ők pusztán az információ közvetítői, így nem lenne helyes átvállalni a döntőbíráskodás egy részét és szolgáltatói szinten megszűrni a fájlcserélést.

Az Internet Services Providers' Association (ISPA UK) szóvivője által adott interjúból kiderült, hogy a szigetország csoportosulásának tagjai nem nézik jó szemmel a múlt hónap végén meghozott, ám csak most nyilvánosságra került belga bírósági döntést. Ez ugyanis arra kötelezte a Scarlet Extended (korábbi nevén Tiscali) helyi internetszolgáltatót, hogy hat hónapon belül alkalmazza a tartalomszűrési mechanizmust és ezzel korlátozza a fájlcserélő felhasználók internetes forgalmát.

A döntést természetesen rögtön üdvözölte a Nemzetközi Zeneipari Szövetség és annak vezére, John Kennedy, aki maga is személyesen igyekezett elősegíteni a döntés megszületését. Szerintük ugyanis az internet kapuőrzőiként a szolgáltatók felelőssége a szerzői jogot sértő tartalmak sokszorosításának megakadályozása, amihez megvannak a szükséges eszközök. Amennyiben ugyanis a pedofil oldalakat és tartalmakat el tudják távolítani, semmi nem akadályozhatja meg őket abban, hogy ugyanezt tegyék a fájlcserélés esetében.

A brit szolgáltatók viszont másként vélekednek a kérdésről és kihangsúlyozzák, hogy ők mindössze az információ továbbítóiként viselkednek. Ebben a minőségükben pedig nem lenne tanácsos eljátszani a bíróság és az esküdtszék szerepét, hiszen két különböző dologról van szó. A gyermekeket felhasználó pornográf anyagok és oldalak egyértelműen törvénybe ütköznek, míg a fájlcserélés és a szerzői jog megsértése többnyire csak polgári peres eljárások útján rendezhető.

A szolgáltatók tehát legszívesebben kimaradnának a harcból, ám ez még nem akadályozza meg azt, hogy a precedens értékű ítéletet más országokban is mintaként alkalmazzák a jövőben. Ez minden bizonnyal az egyes tagállamok és bíróságok felfogásától, a kérdésről alkotott véleményétől függ majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • messen #3
    Ez olyan, mintha a Postát köteleznék arra, hogy minden levelet bontson fel és olvasson el, hátha valaki meg akar osztani mással egy Ady verset!
    A személyiségi jogokat meg kiakaszthatjuk a falra, de úgyis mindenki leköpi.
  • avman #2
    most kopipészteljem a precedens és a kontinentális jog viszonyát???? ennyiszer??? jogegyenlőség, mint olyan létezik, de ez visszafele is elsülhet, csókolom... most nem a sarki piacos dvd másolóval, meg a letöltögető diákkal néznek szembe, és garantálom ez a lobbi elég erős ahhoz, h kőkeményen szembeszálljon velük, főleg ha összefog. szóval a belga döntést egyelőre a hajukra kenhetik, mert eu-s szinten nem tart még ott a jogharmonizáció sem, h ez bármit is jelentsen. évekig tartó pereskedés áll előttük, mire ebből valamirevaló dolog kisül. szóval újságírni kéne már egy kicsit, könyörgöm, nem a nemzetközi híreket és nyilatkozatokat kopipésztelni az IT sajtóban.
  • Adenoma #1
    IGEN! adjunk plusz feladatot a szolgáltatóknak!!!

    és ha pl a kiadók összefognának, létrehoznának egy nagy site-ot, ahol zenét filmet adnának el? pl nem 50.000 dollár lenne 1 film, hanem olcsóbb, akármi, akkor az ingyenest kevesebben keresnék. ugyanis senkinek nincs kedve megvenni egy filmet 5.000 forintért, és ha nem tetszik, akkor ugye bekaphatjuk.