Dojcsák Dániel

Majdnem lecsukták a pécsi CD-másolókat

Jogerősen hét hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 2 millió forintos pénzbírság megfizetésére ítélték a korábban elhíresült pécsi CD/DVD kalózokat. A kalózokra teljesen véletlenül akadtak rá egy közúti ellenőrzés során.

Precedens értékű, jogerős ítéletet hozott a Pécsi Városi Bíróság a napokban egy évek óta húzódó, szerzői jogokat sértő kalóz-ügyben - adta hírül az ASVA, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány. A bírói döntés értelmében a két elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett. A jog 1992 óta ad lehetőséget arra, hogy a szerzői jogok megsértését akár szabadságvesztés kirovásával is sújtsa a bíróság.

Az 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt 85 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében és szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszásának vétségében találta bűnösnek a pécsi bíróság, így őt halmazati büntetésként hét hónapi szabadságvesztésre, míg társát, aki 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtatott bűnösnek, 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Mindkét esetben a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztett, de mivel a 27 és 32 éves, egyébként érettségivel rendelkező, elkövetők büntetett előéletűek, ezért nem kizárt, hogy hamarosan újra találkoznak a hatóságokkal és akkor automatikusan a korábban kiszabott, de felfüggesztett büntetésük letöltésével kezdik. Ebben az esetben ők lennének az első olyan páros Magyarországon, akik a cellatársaiknak magyaráznák el a warez élet titkait. A bíróság a bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, winchestereket, DVD és CD-lemezeket elkobozta, a bűnelkövetőket a bíróság továbbá több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezi. A két CD/DVD másoló egyébként főként filmekkel kereskedett.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, mikor is a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt kalóz termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette, a CD-ket 700, a DVD-ket 1500 forintos egységáron. A két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak.

Arról sajnos nincs információ, hogy a megállapított kár összegét milyen módszerrel számolták ki, Tamás Dorka, az ASVA sajtófelelőse kérdésünkre elmondta, hogy a bírósági végzésben a módszer nem, csak az összeg szerepelt, melyet kirendelt igazságügyi szakértők állapítottak meg. Korábbi esetek kapcsán egyébként kiderült, hogy a jogvédők és filmforgalmazók szerint egy másolat körülbelül 3250 Ft kárt okoz a készítőknek. Az összesen 820 rendbeli elkövetésre kiszabott büntetés viszont tételenként átlagosan 2500 Ft-nyi büntetésre utal.

Kálmán Andrástól, az ASVA igazgatójától szerkesztőségünk megtudta, hogy az ASVA üdvözli a hírt, hogy végre szigorúbb ítélet született, annak ellenére, hogy a bírói gyakorlat ilyen esetekben általában kizárólag pénzbírságra korlátozódik, habár a törvény mindig is lehetőséget adott a szabadságvesztés kirovására is. Azt viszont a jogvédő nehezményezte, hogy a bírósági eljárás ilyen hosszú lefutású kell hogy legyen, hiszen az eset lezárása közel három évet vett igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #52
    Arról sajnos nincs információ, hogy a megállapított kár összegét milyen módszerrel számolták ki

    Hasraütéssel. Úgy szokták.
  • crx #51
    Tényleg van titoktartás :)))) nekem se árulták el menyi a szerzöi jogdíj vagy mi a manonak hivják azt:))) megelégszenek mindegy menyivel csak fizess valamenyit:)))
  • k9duli #50
    3évig húzták hm olcsón megúszták akkor.
  • halgatyó #49
    Miféle titoktartási záradék?

    Egy becsületes szerződést nem szoktak ilyesmivel ellátni. Ez is arra utal, hogy ott valami nem volt rendben.

    Ők a törvény és jog bajnokai...
  • cptkilljoy #48
    No, én, mint jogerősen elitélt hasonló ügyben (már lejárt a felfüggesztettem is, tehát nem mai esetről van szó):

    1. A szakértők kirendelése egy elég érdekes dolog volt, az én esetemben még csak programokról és zenékről volt szó. (Mondom, hogy régi eset :D A zenékkel kapcsolatosan az Artisjus adta a szakértőt. Ugye az Artisjusról azt tudni kell, hogy ők zsebelik be a bünti egy részét az elmaradt jogdíjak fejében. Na szóval megállapítottak egy elég tisztes összeget, amit az ügyvédemmel megtámadtunk, mondván, hogy hogyan lehet objektív egy Artisjus által delegált szakértő egy olyan ügyben, ahol az Artisjus a kvázi sértett. Ennek köszönhetően, mivel más szakértőt nem tudtak felhajtani, így a zenei vádakat ejtették is. (Egyébként mielőtt midnenki nekem esik 3, azaz HÁROM darab MP3-akat tartalmazó CD-ről volt szó, amiket saját magamnak írtam ki és soha egyetlen embernek sem másoltam pénzért.

    2. A szoftverszakértő szintén érdekes tételeket bírt összehozni, a kedvencem, amin még a bíró is felröhögött (KOMOLYAN!!!): "Ismeretlen szerző azonosíthatatlan programja - érték: 16.000 Ft."

    3. A bizonyítható mennyiségnél is érdekesen működött a dolog. Velem pl. közölték, hogy ha egy értelmes mennyiséget bevallok, akkor nem tartanak bent előzetesben, és nem rendelnek el házkutatást a munkahelyemen és a rokonaimnál. (Szüleim, nagyszüleim lakása, barátnőm lakása és az ő szülei lakása...) Így én 20 másolat értékesítését vallottam be, ami a kihalgató tiszteknek elég volt.

    4. A két milla nem kis összeg, bár ennél a mennyiségnél ennek a többszöröse lehetett a bevételük. Viszont mielőtt bárki nagyon keveselné a dolgot jelzem, hogy a delikvenseket hamarosan (vagy nem túl hamarosan, nálam majdnem 1,5 év telt el az ítélet után) meg fogja keresni egy budapesti ügyvédi iroda képviselője, aki a BSA nevében az összes őket érintő szoftverrel kapcsolatosan szeretné behajtani az elmaradt hasznot. Ez nálam 3.000.000 Ft lett volna. (Az ítéletben 150.000 Ft megfizetésére köteleztek.) Az már más kérdés, hogy a BSA-val lehetett tárgyalni az összegről, így végül nem ennyi lett a vége, de azért a "kedvezményes" büntetés is elég rendesen megterhelte a családi kasszát. (Pontos adatokat azért nem írok, mert kártérítés mértékéről egy titoktartási záradék miatt nem beszélhetek.)

    Bár ebben az esetben inkább filmekről volt szó, így feltételezem, hogy az ASVA vagy más társaság fogja náluk ugyanezt a kört lefutni.

    Szóval ez csak a polgári peres része volt a dolognak és még messze van az, hogy fellélegezhessen a két srác. Nem beszélve arról, hogy a felfüggesztett ítéletnél a felfüggesztés általában az ítélet két-háromszorosa. (Nekem 10 hónap volt két évre felfüggesztve.)

    Egyébként meg kár azon sírni, hogy matricákkal lehúznak bennünket, mert senkit nem fog érdekelni, le fognak húzni akkor is, ha sírunk, akkor is ha nem. Erre ott a kiskapu, hogy az EU-n belülről mostmár vámmentesen onnan hozol CD-t, DVD-t ahonnan akarsz. A neten pedig tucatjával találsz olyan szlovák, osztrák, stb. cégeket, akik 80-100 Ft-os áron házhoz is szállítják neked a lemezeket.

    A jó minőségről: bár nekem is a legtöbb zeném a netről van, mert vagy olyan zenék, amik itt nem beszerezhetők, vagy olyanok, amik arra jók, hogy elzörögjenek háttérzajként, mert tizenkettő egy tucat belőlük. Viszont van néhány olyan előadó, akinél azt mondom, hogy igenis kiadom a 3-4000 Ft-ot a lemezéért. (Persze csak mintha a fogam húznák, mert ezek az árak nagyon brutálisak!!)

    A DVD árakról vs. letöltés témáról meg annyit, hogy nekem közel hatszáz eredeti DVD-m van, de ennek ellenére majdnem minden filmet le is töltöttem, mielőtt megvettem az eredeti lemezt extrákkal és rendes minőségben. De azért, hogy pl. egy hű, de beharangozott Eragon-t megnézzek és hányjak utánna, nem adok ki pénzt. Jó példa ennek a megoldására a Sanctuary című sorozat, ami alapban a neten jön ki. Ingyenesen megnézhetők a részek egy gyengébb minőségben és ha akarom, akkor megveszem 1$ körüli áron a DVD és 2$ körüli áron a HD minőségű változatot. Ha meg rájövök, hogy nem tetszik, akkor buktam az időt és a sávszélességet. Szerintem ez egy lehetséges jó megoldás a jövőre nézve.
  • Gabest #47
    Több mint 10 éve másolják már a cd-ket... Aki filmet készít, annak tudnia kell, hogy az ő filmjét is le fogják másolni. Ez már szinte a lépre csalással egyenlő. Fujj :P
  • OliApa #46
    Korrekt.
  • solti #45
    haxy27: fizetsz jogdíjat a kiírt filmek után...az a hologrammos matrica...mert teljesen jogellenesen feltételezik, hogy az üres hordozóra szerzői jog alá eső adat kerül (pl fényképező memóriakártya, de még a beépített memória után is csengetnek, sőt, IPOD árában is benne van a jogdíj, pedig az elvileg le van védve)
    mellesleg hogy jött ki a 2500-3200 forint kár /lemez? nincs se rendes tok, se borító, se lemez, és általában nem is full extrás a DVD, hanem csak maga a nyers film mondjuk 2 hangsávval.
    jah, és filmet letölteni és megnézni nem bűn, és vásárolni se bűn, csak az ASVA hiszi ezt...mondjuk nem is ismerek másik alapítványt, amelyik leveleket küld cégeknek, hogy adják ki a szoftvernyilvántartásukat, pedig semmi de semmi közük nincs hozzá..
    ezért szeretem ezt az országot, itt mindent szabad mindenkinek, csak a kibaszott sima polgárok szopnak...
  • Yv@n #44
    "Én is félig pécsi vok"

    A vok az egy fikcionális alien faj neve a transformers univerzumban, úgyhogy Pécshez valószínűleg semmi köze...
  • Mythic #43
    Nagyon szeretem a sorozatok, és mivel gyakran egy idoben megy tobb, vagy olyan adó adja amit én nem tudok fogni, ezért jópárat lehúzok a netrol. Ha már egyszer lehúztam, akkor kiégetem mer lehet 2 év múlva milyen jó lesz újra megnézni. Na most ilyenért mennyit számolnak fel, mert uzletben nem megvásárolható, tv-ben ingyen nézheto.