Berta Sándor

Elfogadták a német szerzői jogi törvény módosítását

Hónapokig tartó huzavona, éles véleménynyilvánításoktól sem mentes viták után megszületett az új német szerzői jogi törvény. A jogszabályt azonban máris bírálta néhány szervezet.

A gyakorlatilag változtatások nélkül jóváhagyott törvénytervezetet az CDU, az SPD és az FDP képviselői szavazták meg. A legfontosabb újdonság, hogy Németországban magáncélra továbbra is bárki szabadon készíthet másolatokat a tulajdonában lévő, másolásvédelemmel nem rendelkező CD-kről és DVD-kről. Vagyis másolásvédett lemezekről továbbra is tilos lesz akár magán, akár kereskedelmi célra kópiákat készíteni.

Emellett tilos olyan másolatokat létrehozni, amelyek alapanyaga nyilvánvalóan törvénytelen forrásból származik. A fájlcserélő hálózatok tehát ezentúl sem számíthatnak kedvező bánásmódra. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter kijelentette, hogy az új jogszabály megfelel a digitális kor kihívásainak.

Nem mindenki fogadta azonban örömmel a végleges törvényt. A német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) például közölte, hogy finoman szólva sem megnyugtató és jó, hogy a jogszabály egy kalap alá veszi a rendszeresen, haszonszerzés céljából dolgozó illegális másolókat, és a magán célra a másolásvédett CD-ket vagy DVD-ket feltörő egyszerű felhasználókat. Ugyanezt kifogásolták a Zöldek és a Baloldali Párt (előző nevén PDS) képviselője is. A bírálók egyike, Petra Sitte szerint egy ilyen kiskapu és a kisebb esetekben alkalmazható enyhébb büntetések megléte vagy elengedésüknek a lehetősége nélkül fennáll annak a veszélye, hogy válogatás nélkül minden felhasználót bűnözőnek fognak beállítani a jövőben, aki akár csak egyetlen másolásvédett DVD-t is le mert másolni.



Ezzel szemben a Német Zeneipari Szövetség azért akar a német alkotmánybírósághoz fordulni, mert úgy véli, hogy az új jogszabály nem védi kellő mértékben és szigorral a szellemi tulajdont. A törvény ráadásul más területen is teljesen új helyzetet teremt. Eddig konkrétan meg volt szabva, hogy mennyi jogdíjat kell fizetniük a vásárlóknak az egyes másolásra alkalmas eszközök, például a DVD-írók, fénymásolók stb. után. A módosított jogszabály viszont ezt a tételt már nem tartalmazza, így a szerzői jogi szervezeteknek és a gyártóknak kell majd tételesen megállapodniuk.

A törvény lehetővé teszi ugyanakkor a könyvtáraknak, a múzeumoknak és az archívumoknak, hogy a tulajdonukban lévő műveket elektronikus formában is hozzáférhetővé tegyék az olvasók és a látogatók számára. Sőt, ezekről az alkotásokról vagy ezek részleteiről meghatározott számú másolat is készíttethető és ez akár e-mailen is továbbítható. A Silicon német hírportál információi szerint, amennyiben a Bundesrat még az idén ősszel elfogadja a módosított szerzői jogi törvényt, akkor a jogszabály már akár az év végén hatályba léphet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #6
    a nagy túllihegés.. volt egy hír, hogy pang a magyarországi ingatlanpiac a fokozott adóellenőrzések miatt, mert aki nagyot vesz az már eleve gyanús. hasonló elgondolás miatt ezután gyanúsak lesznek azok is, akiknek túl széles a szélessávja, mert azt nagyon jól lehet filecserére használni. semelyik tyúkagyú nem gondol bele, hogy vannak a nagymutterek a neten a legkisebb adsl csomaggal, meg vannak akik "használják" is - ergó a filecsere tart életben majdnem minden szolgáltatót.. nem kéne túllihegni..

    különben meg szerintem azon is el kéne gondolkodni, hogy nem mindenki nagyüzemben égeti a cd/dvd lemezeket és mégis filecserél. vannak akik ritkaságokat keresgélnek és ha találnak egy régi zenét akkor meg öröm van. mondjuk én japán népzenét találtam legutóbb emule-n legutóbb, aminek örültem. és igen letőttöttem, mert ugye más forrás nincs ilyen témában. elképzelem ahogy bemegyek a lemezboltba, előadom az igényemet az eladó meg a fetreng a röhögéstől..

    mondjuk azt is el tudom ám képzelni, hogy egy zeneszerző hazamegy és a gépén gigabájtokban tornyosul az mp3, mert valamiből neki is ihletet kell merítenie. na ellene akkor most mit csinálunk? extrém példa..

    annyira megfoghatatlan ez az egész filecsere meg enyém-tiéd-senkiése, hogy talán olyanokra kéne bízni a törvényalkotást, akik értenek hozzá és objektívek. az a korosztály, ami most döntéseket hoz, olyan időkben volt gyerkőc, amikor az elektroncső volt a minden..
    én csak azokra sújtanék, akik pénzszerzés céljából másolnak. de akik lemásolnak valahogy egy 6-7 ezrekért megvett lemezt, hogy még 3-4 év múlva is biztosan meg legyen, azt nem bűntetném. mi az hogy megbűntetnek valakit, mert a megvett lemeze mondjuk nem fér bele az mp3 lejátszóba? itt belemehetnénk, hogyha mindneki legálisan vesz minden zenét, akkor annak ellenére, hogy minden második tizenévesnek van mp3 lejátszója, akkor miért halódik a magyar zeneletöltő piac?!..
    na elszaladt a ló velem, a lényeg, hogy nem hiszem hogy átlátják a dolgot a-tól z-ig a törvényhozók, aztán lesz egy őrült elszánt bíró, aki megint példát statuál és elítél egy filecserélőt 10 évre, meg még aznap egy iskolai lövöldözőtt 6 évre, mondván hogy nagy rajta a nyomás..
  • Wittgen #5
    Igazad van.
  • haxy27 #4
    Mire fel fizesek jogdijat egy iró után vagy fénymásoló után? Akkor kérem énis a részesedésemet a jogdijakbol! Na ezekszerint ezekell az irókal akkor teljesen legeálisan másolhatok kereskedelmi célokra hisz kifizetem a jogdijat, még a lemezekre is. HOL ITT AZ IGAZSÁG????????
  • NEXUS6 #3
    "A legfontosabb újdonság, hogy Németországban magáncélra továbbra is bárki szabadon készíthet másolatokat a tulajdonában lévő, másolásvédelemmel nem rendelkező CD-kről és DVD-kről. Vagyis másolásvédett lemezekről továbbra is tilos lesz akár magán, akár kereskedelmi célra kópiákat készíteni."
    Hát ez tényleg nagy újdonság lehet, de ki vesz manapság ilyen adathordozókat?

    "A fájlcserélő hálózatok tehát ezentúl sem számíthatnak kedvező bánásmódra. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter kijelentette, hogy az új jogszabály megfelel a digitális kor kihívásainak."

    LOL
    Van egy olyan érzésem, hogy egy kanyi szó nincs a törvényben a fájlcserélésről.
    Nagyon modern törvény lehet, ha ezek a legfontosabb szempontjai. Eddig se sok lemezről csináltam másolatot ezután sem fogok. Az a rengeteg üres CD/DVD amin ott van a matrica nem azért fogy mert egy örökéletűnek kikiáltott adathordozóról az emberek biztonsági másolatokat csinálnak.

    De ez úgytűnik még nem tűnt fel a kiadóknak, meg a képviselőknek.
  • arty #2
    jah, csak azota annyira megerősödtek anyagilag a kiadók, h van pénz lefizetni a teljes kormányzatot.

    akinél a pénz, annál a törvény.
  • Asperot #1
    "A lopás szó hangoztatása e témában kizárólag hatásvadász célokat szolgál, hiszen zenei és egyéb szellemi művek esetében nem beszélhetünk a "tulajdon" szó kézzel fogható termékekhez kapcsolt jelentésével."

    A mondat egyébként a lemezkiadók védőügyvédje mondta az 1900-as évek elején mikor a kottaírók beperelték a kiadókat hogy azok jogdíjjak fizetése nélkül jelentették meg lemezeiket.


    A pert megnyerték.