Berta Sándor

Elkészült az első Creative Commons képmegosztó portál

Máris óriási népszerűségnek örvend és több mint százezer letöltéssel büszkélkedhet az első német Creative Commons (CC) licencű képadatbázis.

A piqs.de az első német Web 2.0-s képportál, amelynél a CC licencnek köszönhetően minden fotó ingyen elérhető, letölthető és szabadon felhasználható, egészen addig, amíg feltüntetik a szerző nevét és a kép forrását. A honlapon nyilvánosságra hozott képek mindegyike a Creative Commons licenc hatálya alá tartozik és a felhasználók maguk dönthetik el, mely képeiket szeretnének a világhálón is megjelentetni.

A portál működtetői elsősorban arra ügyelnek, hogy a felvételek megfelelő minőségűek legyenek. A piqs.de máris népszerű, az üzemeltetők eddig több mint 100 000 letöltést regisztráltak. "Hatalmas az igény ingyen letölthető és felhasználható fotók iránt. Mindegy, hogy webes szakemberekről, bloggerekről, reklámügynökségekről vagy iskolai újságok készítőiról van szó, mindegyikük jó minőségű képekkel szeretne dolgozni" - nyilatkozta Christian Solmecke, az oldal létrehozója.

Az interneten fellelhető fotók többsége saját célra nem használható, egyre több a szerzői jogi ügy, a piqs.de előnye tehát kézenfekvő. Ráadásul a honlapon a Lawrence Lessig amerikai jogászprofesszor által kidolgozott Creative Commons licenc 2.0-s változatát használják, ami azt jelenti, hogy a közölt képek akár kereskedelmi célokra is ingyen letölthetők és felhasználhatók. "A szabadon hozzáférhető tartalmak jelentik az internet jövőjét. Szép, hogy végre létrejött az első német nyelvű fotóközösségi oldal, amely ráadásul jól megoldotta a jogi hozzáférések kérdését is" - reagált a piqs.de elindítására Maximilian Herberger professzor, a Saarlandi Egyetem Informatikai Jogi Intézetének munkatársa.

Korábban egyébként már számos alkotás készítői jelentették meg művüket a Creative Commons licenc hatály alatt. Az első CC-licencű filmet, a Route 66-ot 2005 januárjában mutatták be, majd ezt követte tavaly február közepén a Chocolate City - we are here to stay című dokumentumfilm és a tavaly májusban elérhetővé tett Elefántok álma című holland animációs film, amelyet tavaly május közepére már 533 000-en töltötték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • concrete #3
    pontez jutott eszembe, csak akkor még nem volt a szó: webkettő ...
    nagyon előremutató oldal volt akkoriban, csak senki nem volt képes felismerni ...
  • kow83 #2
    sxc.hu elég régen tudja ezt, csak nincs odabiggyesztve, hogy CC
  • AranyKéz #1
    De eszméletlen nehéz creative commons licenszű képeket gyűjtő helyet keresni a neten http://www.google.com/search?q=creative+commons+images