Dojcsák Dániel

Roaming körkép EU szabályozás után

Az Európai Unió nemrégiben közölt kötelező érvényű rendelkezései alapján a hazai mobil szolgáltatók is bejelentették új roaming tarifáikat, igaz a T-Mobile és a Pannon csak a nyaralási szezon után lépteti ezeket érvénybe. Szerkesztőségünk összeszedte, hogy mit is jelentenek pontosan a változások és milyen tarifák mellett használhatjuk jövőben telefonjainkat külföldön.

A 2007. június 29-én bejelentett EU tarifák kötelező érvénnyel írják elő minden uniós tagállamon belüli roaming hívás esetében a maximum hívásindítási és fogadási díjat. A rendelet szerint az ügyfelek felé a szolgáltatók hívásfogadás esetén maximum 24 eurocent, hívásindítás esetén pedig maximum 49 eurocent díjat számlázhatnak ki percenként. Az olyan országok esetében mint hazánk is, ahol még nem az egységes pénznem a hivatalos fizetőeszköz, ott évente legalább egyszer frissíteni kell az árfolyamváltozások miatt a tarifákat.

A magyarországi ügyfelek számára a július 30-i forint-euró árfolyam alapján 70,80 Ft a fogdás illetve 144 Ft a híváskezdeményezés díja percenként, függetlenül attól, hogy melyik szolgáltatót választották. Ezek a tarifák abban az esetben érvényesek, amennyiben egy bármely EU-s tagállamban kötött előfizetéssel egy másik tagállamba utazunk és ott kezdeményezünk vagy fogadunk hívásokat. Így például a hazai közönség által kedvelt célpont, Horvátország nem tartozik ebbe a körbe, oda tehát továbbra is a korábbi feltételek maradnak érvényben.

Vodafone
Az itthon legkevesebb mobiltelefonos ügyféllel rendelkező szolgáltató elsőként csökkentette ténylegesen a roaming díjakat, tehát nem várta ki a rendelet által biztosított plusz egy hónap türelmi időt, így néhány napja már a kedvezőbb tarifákat igénybe véve lehetséges külföldön mobilozni velük.

A csökkentés előtt a Vodafone tarifái között a szomszédos országok, illetve az egyéb európai országokban a hívásfogadás díja 94,80 Ft, míg a hívásindítás díja 252 Ft illetve 279 Ft volt (preferált hálózatot használva). Az újdonság az EU tarifák esetében, hogy teljesen mindegy, hogy milyen hálózatot választunk, akkor is az egységes tarifát kell a szolgáltatónak számláznia. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Vodafone egyik találmánya, a Passport aktiválása esetén továbbra is azonos feltételek érvényesek, azaz minden fogadott és indított hívás díja megegyezik az otthoni tarifákkal, de 10 percenként 300 Ft-os kapcsolási díjat számláznak ki. Ez a hosszabb hívások esetén ugyan kifizetődő, de egy 1-2 perces életjeladás esetén ráfizetéses lehet az új körülményeket tekintve. Utazás előtt érdemes ellenőrizni az ügyfélszolgálaton, hogy a szolgáltatás aktív vagy sem, és annak fényében bonyolítani a hívásokat.

A hanghívásokon túl sok meglepetést okozhat a következő havi számlán a szöveges vagy multimédiás üzenetek küldése, illetve az adatszolgáltatások használata. A Vodafone rendszerében az európai országokból küldött SMS üzenetek ára továbbra is 94,80 Ft, az üzenet fogadás pedig ingyenes. Az MMS esetében a fogadás szintén ingyenes, de a küldés díja 10 Kbyte méret alatt 150 Ft, míg 10 Kbyte felett a duplája, 300 Ft.

Az igazán húsbavágó téma viszont az adatszolgáltatás roaming díja. Ide tartozik a GPRS WAP, GPRS Internet és a 3G szolgáltatások használata. Maradva az EU régiónál, a Vodafone előfizetői GPRS WAP szolgáltatást 1800/2800Ft-ért vehetnek igénybe 1 Mbyte-onként preferált illetve idegen hálózatok esetén, amit megkezdett 100 Kbyte-onként számláznak és minden egyes csatlakozás legalább egy egységnyit ér. Ez azt jelenti, hogy az emailek ellenőrzése GPRS WAP-on keresztül alkalmanként 180/280 Ft-ba kerül. Akik notebookon/PDA keresztül GPRS alapú internetet vesznek igénybe, azok a fentiekhez hasonló felosztásban 1250/2800 Ft-os tarifára számíthatanak Mbyte-onként. Ebben az esetben érdemes odafigyelni, hogy egy MP3-as zeneszám 3-5 Mbyte, de egy hírportál nyitóoldala legalább 100-500 Kbyte tud lenni. Még észrevétlenebb módon generálhat percek alatt tízezres számlákat a 3G szolgáltatás, aminek a díjazása megegyezik a GPRS WAP áraival, viszont akár 3,6 Mbit/s sebességű elérést is biztosíthat. Pannon
A középső hazai szolgáltató a hanghívások terén szintén az egységes kötelezőt hozza majd, viszont csak augusztus 31. után. A jelenleg érvényes tarifák három zónára osztják a világot, melyek közül európai országokat az első kettőben találunk. Az első zónában 19 ország található, melyek között az a legtöbb szomszédos ország mellett számos nyugat-európai államot találunk (A, CY, CZ, D, UK, GR, HR, IR, PL, UA, L, D, N, I, RO, ES, S, SK, SLO). Ezekből az országokból nyár végéig 270 forintért telefonálhatunk haza, otthonról pedig percenként 115 forintért érnek el minket. A kettes zónában a díjak valamivel magasabbak 305 és 135 Ft, ide pedig Oroszországot leszámítva az összes többi európai ország tartozik, illetve Tunézia.

Az SMS küldés díja a Pannonnál 96 forint darabonként az 1. zónában, a másodikban pedig 115. MMS üzenetek esetében ez a szolgáltató nem tesz különbséget méretben, viszont darabonként 199 Ft-ba kerül egy multimédiás üzenet. A GPRS roamingot is kövérebben mérik, hiszen 1 Mbyte adatforgalomért cserébe 2400 Ft-ot számláz, szintén 100 Kbyte-os egységekben.

T-Mobile
A T-Mobile szintén augusztus végétől tér át a kedvezményes roaming tarifákra, addig is viszont a hívásindítási díjak a legtöbb európai országból (1. zóna) 252 Ft, míg a fogadás díja 102 Ft percenként. A T-Mobile esetében a zónák felosztása kevésbé szigorúbb mint a Pannonnál, így Írországtól Lettországon keresztül Bulgáriáig szinte minden első zónás. Bár nem árt a listát ellenőrizni nyaralás előtt, hisz például a többi szolgáltató által Európának tekintett Törökország már a második, vagy éppen Oroszország a negyedik zónába tartozik.

Az SMS küldés ennél a szolgáltatónál a legkedvezőbb, hiszen mindössze 78 Ft-ot kérnek darabonként, míg az MMS üzenetek a külföldi T-Mobile hálózatokból 189 Ft-ba, egyéb hálózatokból pedig 249 Ft-ba kerülnek. Mivel a Vodafone-hoz hasonlóan a T-csoport is behálózta szinte egész Európát, ezért a legtöbb országban jelen vannak és érdemes a későbbiekben is a rokon hálózatokat használni, például az adatszolgáltatások miatt. A külföldi T-Mobile hálózatokon keresztüli GPRS szolgáltatás díja Mbyte-onként mindössze 1200 Ft, azaz a legkedvezőbb a három hazai szolgáltató ajánlatai közül, miközben nem preferált hálózat esetén 1800, de akár 3000 Ft-ot is kóstálhat. Megmosolyogtató dolog, de éppen a Vodafone hálózatait T-ügyfélként használva számíthatunk a legmagasabb tarifákra, ha egyáltalán lehetséges igénybe venni az adatszolgáltatást (Angliában például nem.)

Alternatívák
Ugyan a jól megszokott telefonkészülék felemelése a legegyszerűbb megoldás, de sokan nemcsak hétköznapi csevegésre használják már a Skype szolgáltatást. A fent felsorolt díjakhoz képest nagyságrendekkel olcsóbban kommunikálhatunk az otthonmaradtakkal bármelyik VoIP szolgáltatáson kereszül. Ehhez természetesen szükség van egy eszközre, ami lehet notebook, kéziszámítógép vagy akár egy speciális Skype telefon is, de a WiFi-vel felszerelt okostelefonok gazdáinak még egyszerűbb dolga lesz.

A Skype egyenleget feltöltve a világon bármely vezetékes vagy mobil számot tárcsázhatjuk egy netes végpontra csatlakozva. A világ bármely pontjáról telefonálva Magyarország vezetékes számai percenként 5 Ft-ért a mobil számok pedig körülbelül 50 Ft-ért hívhatóak. Ehhez természetesen érdemes előre feltölteni a Skype egyenleget. Ahol pedig vezeték nélküli internet elérést leltünk, ott nem lesz szükség a GPRS használatára sem, ezzel pedig újabb ezreket lehet megspórolni.

Idegen vezetéknélküli hálózatokat használva viszont érdemes odafigyelni arra, hogy legtöbb esetben ezek nem védett, azaz nem biztonságos hálózatok. Ugyan kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy valaki megkaparintja az itt továbbított adatokat, ezért nem érdemes a jelszót igénylő kritikus szolgáltatásainkat ilyen helyről böngészni, sem bankkártya számot beírogatni. A szállodák, repülőterek nagy részében viszont szinte minden esetben találhatóak biztonságos, titkosított csatornák vagy éppenséggel vezetékes végpontok, melyek ugyan fizetősek, de legalább biztonságosabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rhonkhan #3
    a speciális skype telefon az tetszik:), még nem hallottam róla, de érdekesnek hangzik.
  • kricsi #2
    Köszönjünk a cikket! A családnak hasznos volt:)
  • b10 #1
    Összefoglalva: mind a 3 szolgáltató adott a sz*rnak egy pofont, mert még mindig drága a roaming, és a 1 mb / több ezer forint forgalmi díj meg egyszerüen nevetséges.