Gyurkity Péter

Elrajtolt Indiában a Microsoft-féle olcsó PC

A szoftvercég az AMD-vel karöltve készítette el IQ PC névre keresztelt megoldását, amely az indiai diákok tömegét célozza meg. Redmond a vállalkozásoknak a mini-szuperszámítógépeket ajánlja, saját operációs rendszerével.

Az indiai rajtról Orlando Ayala, a Microsoft fejlődő régiókra koncentráló fejlesztői részlegének elnöke szolgált néhány részlettel blogbejegyzésében, amelyből kiderült, hogy az AMD-vel közösen kidolgozott IQ PC program az oktatás fellendítését szolgálja. Ebben a már jóval korábban bejelentett hasonló kezdeményezések által kijelölt utat követik, hiszen mind az OLPC százdolláros laptopja, mind pedig az Intel olcsó PC-je fontos szerepet szán az oktatásnak.

Redmond emellett a következő egymilliárd felhasználó bevonását is fontosnak tartja, amely véleményük szerint 2015-ig mindenképpen megtörténik - és ebből természetesen minél nagyobb szerepet szeretnének kiharapni. A most elrajtolt IQ PC az AMD által szállított komponensekre épül, amelyet a Zenith Computers állít össze, a szoftveres oldal kialakításáról pedig a Vista Home Basic változata gondoskodik. A géphez számos szoftver is jár, így a Works és Student 2007, valamint az angol nyelv elsajátítását megkönnyítő program. A konfiguráció 500 dollárba, vagyis nagyjából 100 ezer forintba kerül, amely olcsónak éppen nem nevezhető, ám még mindig kedvezőbb ajánlat mint a hagyományos összeállítások.

A Drezdában múlt héten megrendezett International Supercomputing Conference rendezvényen a Microsoft arról ejtett el néhány részletet, hogy a jövőben megpróbálják majd megnyitni a szuperszámítógépek szegmensét a tömegek, vagyis a mainstream felé. Ebben szerintük saját operációs rendszerük speciális változata és az úgynevezett high-performance computing (HPC) rendszerek elérhető áron történő leszállítása játszhat elsődleges szerepet, míg a szakértők szerint elsősorban a megfelelő szoftverek kifejlesztése váltaná ki a kis- és középvállalkozások érdeklődését.

A cég arról nem beszélt, hogy nagyjából mikorra tartják ezt kivitelezhetőnek, ám mivel már jó ideje készülnek a szuperszámítógépekre szánt Windows változattal, az első lépésekre talán nem kell sokáig várnunk. Az árintervallum felső határa nagyjából 10 millió forintnál húzódik, a szoftvercég ugyanis arra számít, hogy a vállalatok ennyit hajlandóak lesznek a gyors rendszerekbe ölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #24
    ACER Asp3104NWLMi 15,4"/Semp.64 3500+ 1,8GHz/512DDRII/80/DVD S-multi/Linux
    Operációs rendszer: Linux
    LCD: 15,4” WXGA (1280x800) Crystal Brite
    CPU: AMD Mobile Sempron-3500+ 64bit 512KB L2
    RAM: 1x512MB DDR-II
    HDD: 80GB 5400, SATA
    ODD: DVD s-multi
    WLAN: 802.11g
    VGA: Ati X1100 integrált
    Chipset: Ati X1100
    Kártyaolvasó: 5in1 (SD, MMC, MS, MSPro, xD)
    Interfész: 4 x USB, 1 x VGA, 1 x S-Video, 1 x modem ÿ(RJ11), 1 x Ethernet (RJ45), 1 x mikrofon bemenet, 1 x fejhallgató kimenet, 1 x PCMCIA

    Akkumulátor: 6 cellás (44W)
    AC-Adapter: 65 W-os hálózati tápegység
    Méret/tömeg: 358 x 265 x 29,33/36 mm / 2,77kg

    mindez 133k áfástól! és ennyiért még drága is az itthoni helyzetet nézve. Akkor most ki találta fel a spanyolviaszt?
    A gondom hogy etetik minden héten a népet :D Azért ennyiért akarják adni nem tudom hová a nagy felhajtás...
  • David Coulthard #23
    Azért jó, hogy te minden ms hírnél így felhúzod megad, vagy ki vagy akadva.
    Szerintem érti itt mindenki, hogy miért köti össze magát az ms ilyenekkel. Annyit csinált, hogy az operációs rendszert adta a géphez és mint lentebb írták tanárok képzéséhez járult hozzá.

    Ugyanezt megcsinálhatná pl. a Google is vagy bármelyik nagyobb cég akik esetleg valamilyen linux-ot támogatnának. Vagy az ms megakadályozná a Google-t, hogy pl. ubuntu legyen a gépeken?
    Ott a lehetőség a Google előtt, hogy ugyanezt megcsinálja, van ott is pénz dögivel, nem hinném, hogy csődbe menne, csak éppen a te szavaddal élve tojik rá...
  • sathinel #22
    ha nem érted miért köti össze az ms magával az ilyen dolgokat, és hogy ez mellé ő biztosít órákat, stb azzal csak azt éri el hogy az iskolákba mostantól indiában is csak win-lessz, és minden más le van tojva. Gondolom ".igy mükszik a világ-az erősebb kutya b..ik!" ezen az elven ha a metrón nem tetszik a fejed, és hogy előttem állsz a sorban akkor símán összeverhetlek mert hát ilyen a világ. És még nem is gondolnád hogy én bunkó vagyok? lol ember gondolkozni ki tanít meg ha magadtól nem jössz rá hogy kell? A fejlődő országokba azért telepítenek ezek a cégek ilyesmit, hogy a felnövekvő nemzedék az ő rendszerükhöz értsen. Tényleg nem érted???? Itthon valsz ezért működik jól a politika, mert sokan kb ugyanígy nem gondolkoznak csak max ma mit kéne enni.....
  • cateran #21
    Kik buknak rajta? Mi nem lesz olcsó? Wazz ott van: 500 dodo...Ms-nek mibe is fáj kiadni pár(száz)ezer software-t olcsóbban? Vagy ingyen? Az Amd-nek mibe fáj olcsóbban adni pár alkatrészt? Jó, hogy magadnak mondasz ellent: A Ms beszáll az olcsó gépek piacára és ez nem jó, mert ellene vagyunk a monopohelyzetnek! Eddig kik voltak ott a versenyzők? Nem volt monopolhelyzet? Ha meg verseny van,akkor pofa lapos...igy mükszik a világ-az erősebb kutya b..ik!
    Azt meg aztán végképp nem tudom, neked hol fáj, hogy indiában a Ms Pc-ket akar eladni....
  • sathinel #20
    olcsó pc-ről volt szó. MS-pedig főleg a vista nem arról szól hogy régi gépeken is rendesen fut. Úgyhogy gondold át miért borulunk rajta hogy MS beszáll az olcsó gépek piacára. Az már nem lessz olcsó, vagy rohadtsokat buknak rajta. AMD ,intel tökmindegy melyik van melette az MS akkor is az marad ami. A buta emberek megvezetéséből, monopólhelyzet kialakításából szerzi a pénzét ha neked ez mindegy, akkor bármelyik diktatúra bejönne neked.
  • cateran #19
    Esküszöm, hogy nem szívügyem javítani a Ms megitélésén, de a fenébe is! A Ms egy cég és mint ilyen a profitra hajt! Mit nem lehet ezen érteni? Aki mindenkin segíteni akar és ingyen ad mindent az a mikulás...és nem létezik! Lábrázást kapok az állandó siralmaktól, hogy az a szemét Ms igy meg úgy....Sőt, most lehet szidni az Amd-t, a Zenithet, sőt a cikkben nem említett Wipro-t is (ők is benne vannak a buliban..)
  • sathinel #18
    pont ma jött el hozzám egy srác, és meglátott egy 10 éves gépet nállam, amire azt mondta most kapottt egy ilyet és valamit akar vele kezdeni) ehhez a konfighoz fényévek:D
  • sathinel #17
    lehet hogy a gép konfig ok amit felsoroltál, de az olocsó pc-kről nem ez a konfig jut eszembe) akkor ez egy lebutítottnak nevezett brutkó mai gépkonfig, ami az átlag gépeknél amit ma látok otthon jobb)
  • cateran #16
    Nem mintha védeni akarnám a Ms-ot, de néhány dolog hiányos a cikkben!
    Pl. hogy a MS 100000 tanárnak adott képzést Pc alapú oktatáshoz (és további 200k a folytatás).....
    A Zenith indiai cég...és mintha elkerülte volna itt a népek figyelmét, hogy a konfigot nem a MS állítja össze...CSAK a software részét!
    Az Amd pedig a komponenseket adja....
    Tetszik vagy sem, de 100k-ért egy eredeti Wines gép+egyéb softwarek (szintén eredetiek) nem annyira sok (a neten volt tippelgetés, hogy milyen konfig lehet, persze nem tudja senki pontosan,de kb. Amd Athlon 2 magos proci, 1 Gb ram, 80Gb HDD volt a végső tipp:))
  • fourgee #15
    "Ja, hogy senki nem csinált jobbat??? Akkor meg miről beszélünk?"
    Sokan csinálnak jobbat, csak a Microsoft "hátsó ajtókat" használ a piac bekebelezésére. Ha tényleg demokrácia lenne mindenhol, akkor már annyiszor megbüntették volna hogy egy fillérje sem lenne :)

    "A nap faszsága, hogy az pozitívum, hogy az Asus esetleg nem csap akkor reklámot a termékének mint an MS. Buktak már meg nagyon jó termékek a nem megfelelő reklám miatt..."
    Viszont vannak termékek, amik olyan jók, hogy nem szorulnak reklámra. Például ott van a telefonom, még sehol nem láttam hogy reklámozták volna. Viszont a szűk ismerettségi körömben jó pár embernek felkeltette az érdeklődését, és már eleve ez is egy reklám. Jobb, mintha a TV-ben látnák.

    A nap faszsága meg az, hogy egy olyan dologra mondod hogy faszság, amiben nem vagy biztos. :) Az Asus azért nem csap reklámot annak a bizonyos gépének, mivel még nem lehet kapni. Ami nincs forgalomban minek reklámozzuk? Jó kérdés, mi? Vagy lehet hogy távol-keleten már forgalomban van. Megeshet. De akkor sem fogják itt reklámozni. Ja és ne feledd, hogy azt a 200 dolláros mini gépet megkapod egy feltelepített jól használható operációs rendszerrel. De ha nem vagy megelégedve a gyorsaságával és azt szeretnéd hogy lassabb legyen, akkor vehetsz rá 150 dollárért Windows-t... :) A nap mászik faszsága az, hogy egy állandóan foltozgatott operációs rendszerért majdnem annyit elkérnek, mint egy számítógépért... Az Asus-nak vagy nagyon sok pénze van és azért adja ilyen olcsón, vagy biztosan nem ők fejlesztették, hanem amikor reggel felébredtek, akkor az ölükbe hullott a gép. Vagy még van egy harmadik lehetőség, hogy a MS kér el túl sokat a programjáért. Mert a sok reklámot, amit te annyira szeretsz, azt ki kell fizetni valamiből...