Gyurkity Péter

Kiadói félelmek a videóletöltő szoftverek miatt

Több neves tévétársaság vezetése csak most döbben rá, hogy a saját oldalaikon elérhetővé tett felvételeket milyen könnyű letölteni és módosítani. Máris védelemért kiáltanak, ám a folyamatot nem lesz könnyű megállítani.

A Reuters cikkében arról számolt be, hogy Brian Baker, a Widevine cég szakértője mindössze öt perc alatt meg tudta győzni az egyik nagy amerikai társaság első emberét technológiájuk alkalmazásáról. A magát megnevezni nem kívánó vezetőt ugyanis meglehetősen készületlenül érte az amit látott (és ami nem mellesleg mindennapos tevékenység az interneten): a cég oldalán közzétett, kizárólag megtekintésre, streamelésre szánt rövid felvételt Baker a világhálón egyszerűen beszerezhető szoftverekkel letöltötte és néhány gyors vágással megfosztotta a reklámoktól.

A szakértőnek éppenséggel nem nevezhető tévés vezető azonnal védelemért kiáltott, miután kifejtette azon véleményét, miszerint mindez egy nagy lépés a lehető legrosszabb irányba. Nemcsak azon döbbent meg ugyanis, hogy ez egyáltalán lehetséges, de a módszer egyszerűsége is meglepő volt számára, ez pedig az internetről gyorsan és fájdalommentesen beszerezhető szoftvereknek köszönhető. Az úgynevezett "stream ripper" szoftverek, vagyis amelyek kifejezetten az adatfolyamok rögzítését könnyítik meg, ingyen, vagy elenyésző összegekért beszerezhetők, amire a nagyobb cégek minden bizonnyal valamilyen védelmi, titkosítási megoldással igyekeznek majd válaszolni.

Annál is inkább, mert a jövőben még több hasonló program jelenik majd meg, mégpedig olyan fejlesztőktől, mint a RealNetworks, vagy az Adobe, amelyek szintén javában dolgoznak saját lejátszójukon és szerkesztőjükön. Előbbi például arra hivatkozik, hogy a videófelvevő vagy a TiVo-készülékek nem tudják meghatározni a tartalmak eredetét, ez többnyire a felhasználón múlik - így a szoftvert könnyedén használhatják szerzői joggal védett anyagok szerkesztéséhez is. Az olyan cégek, mint a Widevine, pedig mindent megtesznek azért, hogy rásózzák megoldásukat az alaposan beijedt tartalomszolgáltatókra, akiket valamivel könnyebb meglepni a mindennapos megoldásokkal.

Az más kérdés, hogy a nagyobb tévétársaságok és filmstúdiók miképpen próbálnak majd védekezni az adatfolyamok rögzítése ellen, hiszen eddig mindössze egy véleményt hallhattunk ebből a körből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Az hogy kivágta a reklámot :P. Lehet, hogy még azt sem tudják hogy a dvd-n levő "áttekerhetetlen" reklám is csak dekor? Vagy, hogy videóval áttekerhető a reklám, át lehet kapcsolni másik adóra alatta? Vagy hogy a bannercsíkok és popup ablakok szűrhetők? Sőt maga a weboldal tartalma is kódban megnézhető, sőt átszerkeszthető letöltés közben automatikusan (ld. miért-rózsaszín stylesheet)? Ááááá, de félelmetes, lekapcsolni minden kommunikációt, webszervert, tv-adót és telefont; azonnal vissza futárok fejére tetovált üzenetekhez. Nem nézitek meg a híradónkat/műsorunkat, tiiii, tenoristák...

    Mellesleg, gyakran külön program sem kell, elég egy FF plugin.
  • Wittgen #7
    Ezek inygenesen nézhető videók nem? Akkor meg mi a baj a letöltéssel?
  • eax #6
    De ez ugyebar ritkan tart vissza barkit barmitol, egy megfelelo helyen levo megfelelo proxy csodakra kepes.
  • strogg #5
    Szokás szerint későn ébrednek. Mire feleszmélnek, hogy lényegében elszélguldott mellettük a technológia, általában már rászoktak az ingyen letöltésekre az emberek. Nah onnan visszafordítani egy folyamatot (legalább kicsit, de fizessenek) nagyon nehéz.
    Mellesleg sír az usa szája itt a szerzői jogokkal. edig állítólag pont ők a "kapitalizmus fellegvára". Ha valakinek illene tudni, hogy "aki lemarad az kimarad" hát ők azok.
    Úgy látom csak addig okosak, amíg másokat kell kioktatni. Amint úk baxák el, rögtön jön a "terrorizmus elleni harc", és hasonló (nem kevésbé átlátszó) jelmondatok.
  • ace05 #4
    A másik dolog hogy az ilyen streamingvideókat amit pl a fox tesz fel azt csak amerikába lehet nézni!
  • JTBM #3
    A kiadók már védekeznek: Olyan gyenge sorozatanyagot adnak ki az utóbbi fél évben, hogy én egyetlen egyet sem töltöttem le.

    Így a TV-t sem nézem a híradón kívül és rengeteg szabadidőm kelettkezik. ;-)))
  • waterman #2
    bennem is ez a kérdés ötlött fel, hogyha videóval/dvd-vel/tv-tunerrel felvehetem, akkor az ellen mi a kifogásuk, ha a netes dolgot is felveszem? mert amig nem pénzért árulom, addig az miért gond, ha én a már látott anyagot meg akarom újra tekinteni? dokumentumfilmek, olyan filmek amik ritkán mennek a tv-ben, vagy egyenesen ritkaságok..
    én attól tartok, hogy itt megint az van, hogy így nem kapnak elég zsét.. mert az ip tv-s világban nem kellenek majd hatalmas gépek, broadcast minőségű tunerek százai egy jó stúdióba, hanem elég egy masszív szerver, amit otthonról is vezérelhet a stúdiófelelős. mint ahogy a hanglemez kiadók be vannak sz*rva, hiszen manapság már, főleg az elektronikus zene miatt egy laptoppal is lehet valakiből igényes dj. felpakolja a netre a zenéjét - csinál egy pay-pal oldalt - és ki is hagyta a kiadókat. pláne hogy manapság ki vesz mozgó alkatrészeket tartalamzó lejátszót? jóformán senki. aki csak a zenére vágyik az nem vesz fél kilós cd lejátszót, buszon jó az mp3 is. itt meg akkor érdekütközés van: kijön 5000ért a cd, de nekem csak mp3 formátumban kell a zene. letöltöm 20ad annyiért az apple itunes-ről és jó vagyok. ja hogy közben éhenhalnak a kiadók, a terjesztők meg a cd boltosok? hát elnézést, én is ha 5ezer pénz egy darab lemez.. akik meg igényes zenét akarnak ők meg letölthetik flac formátumban 10ed annyiért..
    most már nem jön majd úgy lé, minden centért meg kell majd dolgozni. szerintem ezért sírnak a tv-sek is.
  • Gerygrey #1
    Ha TV tunerrel, vagy legrosszabb esetben videómagnóval felvehetem, akkor miért fáj nekik ha netről töltöm le a streamet? Egyébként is, végső megoldásként ott a screen capture progi, ami ellen csak úgy tudnak védekezni, hogy láthatatlanná teszik a felvételt :) Nem hiszem, hogy tudnak olyan stream-védelmet kitalálni, amelyiknek a kijátszásához ne születne egy héten belül Firefox plugin.