Berta Sándor

Pénzt kapnak a videóportálokra feltöltők

Gyakran hangzik el az a mondás, hogy a "népszerűség átka". Nos, úgy tűnik, hogy egyre inkább megéri majd népszerű feltöltőnek lenni a videomegosztó oldalakon.

A YouTube üzemeltetői már korábban megígérték, hogy a jövőben akár pénzt is kereshetnek majd a videókat feltöltő felhasználók. Az ötlet egyszerű, ha valaki olyan filmet tölt fel, ami nagy látogatottságot eredményez, akkor részesüljön a befolyó bevételekből. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó - szól a mondás. A YouTube működtetői pedig betartották amit ígértek és néhány videofeltöltő valóban szert tett némi plusz bevételre. Ezt eddig csak a portál partnercégei, például a BBC és az NBA mondhatták el magukról.

A fő szempont természetesen az adott személy által szállított videóklip népszerűsége. Fontos követelmény, hogy a felvétel eredeti legyen és folyamatosan sokan legyenek kíváncsiak rá. Azt ugyanakkor a felhasználók dönthetik el, hogy melyik videoklipükben helyeznek el reklámot. A YouTube jelenleg hallgat arról, hogy hányan kaptak pénzt és hogy mekkora volt ez az összeg.

Hasonló lehetőséget kínál a látogatóinak a Spymac videoportál is. A honlap idén január óta elérhető, azóta a cég már 55 000 dollárt fizetett ki a videókat, fotókat vagy hanganyagokat feltöltő felhasználóknak. Minden héten és minden hónapban van jackpotsorsolás. A pénzt az kapja, akinek a felvétele az adott időszakban a legnépszerűbb volt. Most május végén a jackpot összege várhatóan 54 951 dollár lesz. A Spymac reklámbevételeinek a felét osztja szét ily módon.

"Követelmény, hogy a feltöltött anyagot mindenképpen a felhasználónak kell készítenie. A szerzői jog által védett művek másolása és közzététele tilos" - hangsúlyozta a cég szóvivője. A portált Holger Ehlis német és Kevin April amerikai felhasználók alapították, akik 2001-ben a Spymac Classic Mac közösségi oldalt is létrehozták. A Spymacnál jelenleg 1 millió regisztrált látogatót tartanak nyilván, ezenkívül megtalálható 28 226 videó, 358 178 fotó és 7030 hangfelvétel. A cégnek vannak részlegei az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ssdb #13
  akkor én assem, az én 50-es nézőszámommal assem nem is szólok az előttem szólokhoz...
 • huuu #12
  Ez az a játék ahol téged megszopatnak.
  :(
 • Gerygrey #11
  LOL ez milyen játék?
 • bardocz #10
  én már azért is boldog vagyok hogy a videómat több mint 200-an nézték meg:D és 5 csillagos lett egy szavazatból :D
 • kisb92 #9
  Bár kicsit egyoldalú, de pojjjén. Szerintem a politikusok nem emberek, be kéne vezetni a pofánverési jogot, és rájuk dűteni a parlamentet, s bár az egy egész szép épület, sztem megérné.
 • fv #8
  Ezt én is láttam! Nagyon fasza.

  Gratula hozzá.
 • Gerygrey #7
  Lehet hogy kimoderálják mert politikai tartalmú a videó, de itt megnézheted (most 666.761-nél tart a nézettsége)
 • bertino #6
  hát ez full jo
  fórumozást miért nem díjazzák ily módon ? :Dd
 • ginew #5
  hmm hol adnak sok pénzt az ilyenért? ebből fogok megélni... :)
 • BiG G #4
  bestofgyurcsany...:)