Gyurkity Péter

Saját videólejátszót mutatott be az Adobe

A cég bemutatta új médialejátszójának előzetesét, amely állításuk szerint megoldhatja a szerzői joggal és kalózmásolatokkal kapcsolatos jelenlegi vitákat. A megoldás keretében letölthetünk és előre beprogramozhatunk különböző internetes tartalmakat.

A nem túl meglepő módon Adobe Media Player névre keresztelt szoftver a cég jól ismert Flash lejátszójára épül, annak egyfajta kiterjesztése, tökéletesítése. A cég sajtóközleménye szerint a program lehetővé teszi az internetes videók megtekintését, azok letöltését és lejátszását, amikor éppen nem kapcsolódunk a világhálóra, illetve lehetővé válik az egyes műsorok beprogramozása, amennyiben az adott időpontban más dolgunk akad.

A technikai részletek kimaradtak a tudósításokból, mindössze annyit tudhattunk meg, hogy a lejátszó szabadon hozzáférhető, nyílt technológiákra épül, mint az RSS vagy az SMIL. A tartalmakat természetesen a böngészőn kívül nézhetjük meg, a streamelés mellett megjelenik a hagyományos, a progresszív, valamint a védett letöltés. A cég véleménye szerint ezzel megoldást nyújtanak a szerzői joggal védett tartalmak interneten keresztül történő terjesztésének kérdésére, mégpedig egy olyan platform keretében, amely az értékesítésnek (nyilván a fizetős letöltéseknek), a jogvédelemnek és a kísérő reklámoknak is megfelelő teret biztosít.

Maga a szoftver a vállalat egyéb termékeire épül, illetve azok funkcióit veszi igénybe. Megtalálható itt a jól ismert Adobe Flash Player, az új Flash CS3 Professional csomag, a Flash Media Server 2, a mobil eszközökhöz szánt Flash Lite, a Creative Suite 3, valamint az Adobe Media Encoder, amely a tartalmak tömörítését és lejátszását biztosítja. Az ígéretek szerint a lejátszó az elődhöz hasonlóan ingyenes marad, szabadon terjeszthető lesz, az Apollo fejlesztői környezet révén pedig a Flash-től kezdve a PDF-en át a HTML-ig minden formátumot felhasználhatunk a tartalmak összeállításához, azok kiegészítéséhez.

Az Adobe Media Player előzetese a cég weboldaláról lesz letölthető, a pontos időponttal még adósak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WinfIlka #9
    Kacsa...
  • stremix #8
    "...és lejátszását, amikor éppen nem kapcsolódunk a világhálóra".

    Igen, kicsit érthetetlenül írták. A lényeg h ha nem vagyunk a neten akkor is le tudjuk játszani a már letöltött filmet. Bár offline lejátszás eddig is működött...
  • turul16 #7
    MCE
  • huuu #6
    Ez nagyon kellett már.
    Mekkora ötlet!
    Végre elég lesz egy player.
    Ismét köszi Adobe...:)
  • Tetsuo #5
    Ez az eszköz erre való és nem másra: "..állításuk szerint megoldhatja a szerzői joggal és kalózmásolatokkal kapcsolatos jelenlegi vitákat."
  • bvalek2 #4
    Logikus lépés volt, hogy a megjelenítő termékeiket egyesítik egy alkalmazásban, ami közös felületen tudja megjeleníteni a médiatermékeket. Szerintem ez több mint egy videólejátszó, ha okosan vezetik be, nagyot üthet, és újabb 10 évre a csúcson tartja az Adobe-t.
  • roliika #3
    "lehetővé teszi az internetes videók megtekintését, azok letöltését és lejátszását, amikor éppen nem kapcsolódunk a világhálóra " <- Mevan?
    Ha nincs netem, tudok letölteni videót akkoris? Köll ez a progi!
  • ssdb #2
    mire is jó ez? vis mivel jobb mint a többi?
  • bandypappa #1
    námber van.