Berta Sándor

Célkeresztben az akadálymentes internet

A gyengénlátók, a vakok vagy a hallássérültek, valamint a süketek számára gyakran még mindig komoly nehézségeket jelent az internetezés. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni a fejlesztők.

Sajnos bármennyire is fejlődött az elmúlt években az internet, még mindig számos akadály nehezíti a sérült emberek számára a böngészést vagy az e-mailezést, chatelést. A szakemberek nem véletlenül választották az "Akadálymentesítést!" és a Webet mindenkinek!" mottókat a darmstadti 6. Akadálymentes E-Kormányzati Konferencia fő szlogenjéül. A gyengénlátóknak és a vakoknak különleges olvasókészülékekre és a Braille-írásra van szükségük az interneten való böngészéshez, míg a süketeknek speciális jeltolmács programok segítenek.

Talán a legmegdöbbentőbb, hogy fel sem mérjük, hány vak vagy süket ember van világszerte. Csak Németországban több mint 155 000 vakot és több mint félmillió látássérült embert tartanak nyilván. Utóbbiak látóképessége kevesebb, mint 30 százalékos. Emellett 200 000 nagyothalló és süket van, az Európai Unióban a számuk eléri az egymilliót. Ezenkívül 260 000 uniós lakos szenved valamilyen tanulást gátló betegségben és mozgáskorlátozottak száma körülbelül 600 000.

"A Web 2.0 egyik fontos alappillére, hogy a felhasználó tevékenységén alapul. De mi van akkor, ha ezt a tevékenységet számos dolog nehezíti vagy hátráltatja? Sok felhasználónak gondja van például a blogokkal, a Braille-írást olvasó és átalakító készülékek nem kezelik megfelelően a rövidítéseket" - nyilatkozta Brigitte Luckhardt, a Web for All projekt munkatársa. "A blogok ugyan olvashatók, de nagyon nehezen tájékozódnak a Braille-írást olvasó és konvertáló eszközök a hivatkozások között. Gondot okoznak a grafikák, a képaláírások is. Ezekben a labirintusokban még egy egészséges ember is gyakran eltéved" - tette hozzá Luckhardt kolléganője, Anna Courtpozanis.

A megoldást az új technológiák és a multimédia jelenthetik, de például a vakok nem tudnak mit kezdeni a grafikákkal, a videókkal és a Flash-animációkkal, a süketek pedig a podcastokkal. Megoldást a süketeknek a júliusban, Madridban megrendezendő 15. Világkongresszusán bemutatandó Zignoo nevű Web 2.0-s platform jelenthet majd, amit egy hamburgi vállalat az Európai Unióval, valamit Schleswig-Holstein német tartománnyal közösen fejlesztett ki. "A platform a jelbeszédre épül, ilyen oldal még nincs a világon. A levelezőkliens az e-mailek tárgyát és tartalmát egyaránt jelbeszéddé alakítja át és a címzettek ezeket külön videók formájában kapják meg. Az üzeneteket a felhasználók webkamerákkal vehetik fel" - jelentette ki Arne Ohlsen, a rendszer fejlesztője.

Az elmúlt egy évben egyébként számos cég fedezte fel magának a gyengénlátó, a vak, a hallássérült, a süket és a mozgáskorlátozott emberek jelentette új felhasználói réteget. Először tavaly júliusban a Samsung dobta piacra Touch Messenger nevű készülékét, amelynek a segítségével a vakok és a gyengénlátók SMS-eket küldhetnek és fogadhatnak. Majd a Google jelentette be, hogy speciális keresőszoftvert fejleszt a vakok és a gyengénlátók számára.

Az IBM az Easy Web Browsing nevű technológiával szeretne segíteni az időseknek, a fogyatékosoknak és a gyengénlátó vagy színtévesztő személyeknek abban, hogy ők is használni tudják majd a világhálót. Végül néhány hete Adriane és Klaus Knopper a bécsi Linuxhetek 2007 elnevezésű rendezvényen mutatta be Knoppix-ADRIANE operációs rendszerét, amely a látássérülteknek, a gyengénlátóknak és a vakoknak jelenthet megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gerdave #6
    Szerintem lényegesen 1szerűbb lenne 1 gombot vagy linket tenni pl flash megállítására, vagy betűnövelés/csökkentést létesíteni az oldalon, mint aztán az egészet emiatt a két dolog miatt újraírni ha 1x kitalálják, hogy na legyen akadálymentes. VAn olyan oldal ahol van betűméret állításra lehetőség, nem sok de van. 1 alt tagot megint nem lenne bonyolult kitölteni, mégis rengeteg helyen nem teszik meg. Magam is gyakran szembesülök ezekkel a problémákkal, képernyőolvasóval netezek. Vannak egyáltalán nem, kevésbé és vannnak akadálymentes oldalak. De nem kéne rengeteg mindent átírni sok oldalon, csak megkéne kérdezni pár embert, aki használni fogja, hogy mit kellene, lehetne javítani ahhoz, hogy mondjuk használhatóbb legyen képernyőolvasóval. Lennének tippeim pl SG esetében is, amivel lényegesen le lehetne egyszerűsíteni a dolgot. 1 címsor pl a mo-n leginkább elterjedt képernyőolvasó esetében már 1 támpont.
    Pl itt is, hozzászólásnál. Tök szép gombok vannak az editbox alatt, van is alt tag, igaz nem magyar de legalább van. AKinek van kis rutinja már netezésben, van hozzá angol tudása is az jól jár. De most 1 angolul nem tudónak mit mond az hogy images/b_img_upload?

    Üdv
  • Max Damage #5
    A gond ezzel egyértelmű, ahogy az utolsó hasonló webkonferencián is erős vita alakult a w3c és az előadás nézői között az akadálymentességről... A gond ott van, hogy nem éri meg fejleszteni ezekre a rétegekre... A megrendelő nem fog többet fizetni hogy az oldalra olyan tulajdonságok kerüljenek ami az ő dolgukat könnyiti, míg az emberi esztétika ezt diktálnná, azonban a programozó gárda sem fog ingyen dolgozni plusszba... A példa kedvéért egy flash reklámfejlesztő nem fog olyan kis gombot tenni a hirdetésre, amivel az abbahagyja a mozgást, illetve olyat sem tesznek gyakran hogy ha esetleg hangot ad ki, akkor azt elnémítsa... Hasonlóan nem tesznek az oldalakra betűnövelés, betűcsökkentés, illetve gyengénlátóknak visszafogottabb élesebb kontúrós lehetőségeket, mert nem éri meg (bár valójában nem nagy munka, de a cég és a megrendelő érdekeit rontja)... Úgyhogy ez a piac jelenelg nem aktív...
  • selyem #4
    Akkár egyeszerübb dolgokal is lehetne segiteni vakokat. Pl a képeket helyetesiő szövegel elátni pl alt="Egy téli befagyot folyó".
    És akkor mondhatnám a hogy tessék használni xhtml, css-t. Tessék elvárni a megrendelönek hogy az oldalát ne hányák össze. stb stb. és máris könnyeb lenne vakoknak, és nekünk is mezei netezönek is (sebbeségben, söt akkár látványban is).
  • Eli #3
    Én már annak is örülnék ha a web menne 1600x1200-be
  • ProClub #2
    Gyengén látóknak segítség? LOL. Fölrakott egy alternatív színsémát, oszt annyi. De azért a HTML kód ugyanolyan trágya, egy felolvasóprogrammal nem öröm benne bóklászni.
  • heyman8909 #1
    régen volt az sg.hu-n is gyengén látóknak segítsdég, ha jól látom már nincs, vagy talán rossz a látásom? :)