Kruza Richárd

Az IBM segít az időseknek és a fogyatékosoknak

Az IBM új technológiákkal szeretne a fogyatékosoknak segíteni abban, hogy képesek legyenek használni az internetet.

Az IBM Easy Web Browsing nevű technológiája alkalmazásával az idős, gyengénlátó vagy színtévesztő személyek is használni tudják majd az internetet. A rendszer lényege, hogy segítségével a képernyőn megjelenített webes tartalom a szükségleteknek megfelelően egyszerűen testreszabható, melynek során a szöveges részek hangos felolvasásra kerülnek, valamint a szükséges elemek egyszerűen kinagyíthatóak.

A rendszer aktiválásakor a képernyő felső részen megjelenik egy tálca, melyen különféle speciális beállítási lehetőségek vannak. Lehetőség van zoomolásra, valamint a színek közötti kontraszt állítására, mely a gyengén látóknak segít az eligazodásban. A szövegek megértésében segít a hangos felolvasás, valamint az a funkció, melynek alkalmazásakor ha az egérkurzort egy szövegre helyezzük, az kinagyítva megjelenik a képernyő alsó részén. Az Easy Web Browser továbbá linkekre való mutatáskor 12 nyelven képes hangosan felolvasni a link tartalmát.

John Evans az IBM Research-től elmondta: "Ez a megoldás nem a teljesen vakoknak készült, mivel használatakor szükség van az egérre. Ilyen célra is van már módszer, például a Freedom Scientific cég JAWS for Windows nevű szoftvere."

Egy másik, Invisible Accessibility-nak keresztelt IBM-es megoldás a mozgásorientáltsági problémákkal küszködőkön próbál segíteni. A rendszerbe épített algoritmus felismeri azt, ha a felhasználó nem tudja megfelelően használni az egeret vagy billentyűzetet. "Az egyik leggyakoribb ilyen jellegű probléma, amikor a felhasználó nem tudja elég gyorsan felemelni az ujját az egérgombról vagy egy billentyűről. A rendszer automatikusan felismeri a probléma jellegét és annak megfelelően változtatja meg a beállításokat" -mondta Shari Trewin, az IBM Watson Research Center kutatója.

Ha a felhasználó keze remeg, az Invisible Accessibility egy algoritmus segítségével segít behatárolni mely esetekben volt tudatos és mely esetekben véletlenszerű a felhasználó mozdulata, majd kiszűri a hibákat. Trewin szerint "Aki ezzel a technológiával használja az egeret, nem érzi magát fogyatékosnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • m4G1c #1
    az ilyen fogyatékos-cuccokban mindig rohadt nagy pénz van.
    csoda, hogy magentáék még nem fejlesztettek ki valami ilyen megoldást, amivel erről a csoportról is lehetne pénzt lehúzni ; pl. havi 20 rongyért telefonvonal, amivel csak az orvost lehet hívni. ha mégsem elérhető az orvos, akkor sem a szolgáltató a hibás, hanem az doktor.(vagy a júzer, hogy rosszkor lett rosszul)