Berta Sándor

Samsung mobil vakoknak

A vakok és a gyengénlátók élete a mai világban sem egyszerű, sőt, az új készülékek, számítógépek megjelenése plusz terhet jelent a számukra. Mind a szórakoztatóelektronikai, mind a számítástechnikai ipar meglehetősen későn alkalmazkodott különleges igényeikhez.

A Samsung egyike azon kevés gyártóknak, akik megpróbálják a vakok és a gyengénlátók mindennapi életét minél könnyebbé tenni. Ezt jól bizonyítja a dél-koreai vállalat által most piacra dobott Touch Messenger nevű készülék is, amelynek a segítségével a vakok és a gyengénlátók SMS-eket küldhetnek és fogadnak.

A felhasználók a rövid szöveges üzeneteket a különleges kijelző segítségével jeleníthetik meg és a Braille-írást lehetővé tevő billentyűzetnek köszönhetően gépelhetik be. A képernyő alkalmas a Braille-írás megjelenítésére, így a vak emberek képesek a beérkező SMS-ek kitapintására. A billentyűzeten lévő gombokon a Braille-ABC minden betűje helyet kapott, hasonló elrendezésben, mint a hagyományos mobil készülékeknél.



A Samsung a terméket Kínában akarja gyártani, ami nem véletlen, hiszen az ázsiai országban 9 millió vak és gyengénlátó ember él. Világviszonylatban ugyanez a szám 180 millió - ennyien várnak egy olyan készülékre, amellyel könnyedén kommunikálhatnak majd. A dél-koreai gyártó azonban sietett leszögezni, hogy egy prototípusról van szó. A Samsung Touch Messengert egyébként az Industrial Designers Society of America (IDSA) és a Business Week magazin az Industrial Design Excellence Awards díjkiosztó esemény keretében a Gold Award díjjal tüntette ki.

Korábban készült már intelligens olvasókamera, InkJet Braille nyomtató és szövegfelolvasó számítógép is a vakok és a gyengénlátók számára és remélhetőleg egyre több olyan készülék kerül a boltokba, ami a jövőben megkönnyíti majd a rosszul, vagy egyáltalán nem látó emberek életét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Librarian #12
    A németek nemrégiben fejlesztgettek egy iylen telefont, amiről te beszélsz, kifejezetten idős embereknek. Pont az SG-n olvastam róla...

    Jó ötlet, jó ötlet ez, de nem gondoljátok, hogy elég durung? Illene normális méretben gyártani az ilyet... :o
  • amdrula #11
    Miért is? Ott van alul a "kijelző".
  • smv #10
    Az lehet, hogy sms-t írni tud, viszont, ha kap egy sms-t akkor azt már "kissé" nehezebb elolvasnia...
  • Unas #9
    Nagyon jó ötlet.
    Most már egy olyan mobil kéne, amelyiknek a kijelzőjét a nagyanyám is el tudja olvasni nagyító vagy mikroszkóp nélkül. Nem kell csoda, csak nagyobb számok...ennyi.
  • brueni #8
    Sajnos van rá jereslet!

    Viszont nagyon jó ötlet! Biztos fejlesztik még egy kicsit, hiszen prototípusról van szó.
    Én egy telefonszolgáltatónál dolgoztam régebben és adtam el telefont vak embernek. És beszélgetés közben kiderült, hogy SMS-zésre is akarja használni. Tehát a fejében ott a menütérkép, és IQ-ból,memóriából nyomta az SMS-t.
    A család felolvasta neki. Általában mindig van valaki segítőkész ember a környéken. Ez a készülék bagy segítség lehet.
    Már korábban is kitalálhatták volna!
  • Ryuuzaki #7
    A mostani mobilokat is tudja használni egy vak-ember a billentyűzet közepén van egy kis dudor, be lehet lőni a a többi gomb helyét. Az sms dolgot "nem értem"...
  • orangez #6
    Sztem lehet vele telefonálni, mert van rajta hangszóró, és mikrofon nyílás is.
  • mesor #5
    Távol álljon tőlem, hogy ilyen dolgot fikázzak mert jó ötlet meg jó,hogy gondolnak rájuk, de nem gondoljátok, hogy egy vak inkább telefonál a mobillal smsezés helyett?

    Olyan mobilt kéne csinálni nekik ami a mai méreteknek megfelel és normális gombok vannak rajta amik megfelelően kitapinthatóak.
  • gordonmail #4
    Nemjó vaknak lenni :(
    Fejlesztgessék csak
  • Shadow_THH #3
    uhh.... nem nem ugy értem