Berta Sándor

Linux nemcsak vakoknak

A látássérültek, gyengén látók és vakok számára csupán néhány szoftver elérhető, így a többségük lemond a számítógépek használatáról. Egy házaspár ezen a helyzeten akar változtatni.

Adriane és Klaus Knopper a bécsi Linuxhetek 2007 elnevezésű rendezvényen mutatta be operációs rendszerét, amelyet folyamatosan fejlesztettek ki. A disztribúció neve Knoppix-ADRIANE. A fejlesztést az indította el, hogy a vakok és gyengén látók iskolájában Adriane rossz tapasztalatokat szerzett a Windowsra épülő alkalmazásokkal és emiatt teljesen kiábrándult a számítógépekből. Azonban végül mégis győzött a kíváncsiság, az asszony ugyanis tudni szerette volna, hogy milyen lehet egy vak ember számára SMS-ezni, chatelni vagy éppen az eBayen egy aukción részt venni.

Klaus Knopper 2003-ban kezdte el a disztribúció fejlesztését. Az ADRIANE szó egyrészt a feleségére utal, másrészt az Audio Desktop Reference Implementation and Networking Environment rövidítése. A mérnök 200 órát töltött programozással. Szerencséjére számos megoldás már készen volt, így azokat csak integrálnia kellett az új környezetbe. A rendszer képes felolvasni a megjelenített tartalmakat, az irányításához és a menükben való navigáláshoz nincs szükség egérre, csupán a kurzorgombokra.

A Knoppix-ADRIANE-ben van beszédfelismerési funkció, a navigációt négy gomb könnyíti meg és természetesen ismeri és támogatja a Braille-írást is. A rendszer segítségével a látássérültek és a vakok egyaránt internetezhetnek, küldhetnek és fogadhatnak e-maileket, illetve SMS-eket és használhatják a legkülönfélébb kommunikációs programokat. A CAPS Lock billentyűt Knopper új, beszédirányítási funkcióval látta el.

"A hangsúly a megbízható működésen volt, a külalak nem fontos és az sem, hogy milyen technikai megvalósítás van mögötte" - nyilatkozta Adriane Knopper. A böngésző az elinks, a levelezőszoftver a Mutt nevű programra épül. Ezt kiegészíti egy szövegkliens, egy számológép és egy a Klaus Knopper által kifejlesztett név- és címjegyzék, amely képes SMS- küldésére is, amennyiben csatlakoztatva van a számítógéphez egy Bluetooth-funkcióval rendelkező mobiltelefon. Az összképet egy a SuSE-Blind-Linux Screenreader nevű alkalmazáson alapuló Braille-írás beolvasására képes készülék, valamint egy fonémageneráló program és az mbrola beszédszintetizáló szoftver teszik teljessé. Klaus Knopper jelenleg is teszteli az OCR-Opus nevű Google alkalmazást, amit adott esetben szintén integrálni szeretne a disztribúcióba.

"A rendszer elsősorban a vakoknak és azoknak készült, akik félnek a számítógépektől és azok használatától. Utóbbiak lehetnek akár nyugdíjasok is" - szögezte le Adriane Knopper.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #1
    "van beszédfelismerési funkció"
    Sphinx -et használ ?