Berta Sándor

Beszédfunkciók az új Macintosh OS X-ben

Az új funkciók a Macintosh OS X operációs rendszer egyik új variációjába kerülnek majd bele. Ennek a fejlesztésnek az eredményeképpen ezentúl már a vakok, a gyengénlátók, a látássérültek és a nehezen tanuló felhasználók is elboldogulnak majd minden Macintosh operációs rendszerrel.

Az Apple közlése szerint az új beszédfunkciókhoz szükséges szoftverek az operációs rendszer részét fogják képezni, számolt be a BBC. A "Spoken Interface", vagyis "beszélő interfész" nevet viselő program számos különböző hangot fog tartalmazni, amelyeknek a segítségével a felhasználók meg tudják majd különböztetni a menüket, illetve egy-egy hangot akár a különböző utasításokhoz is társíthatnak (Enter stb.). Egy másik hanggal pedig adott esetben akár egy dokumentumot vagy egy weboldalt is meg lehet majd nyitni, de a szoftver akár arra is képes lesz, hogy a szöveges fájlt vagy az adott oldalt felolvassa a felhasználó számára.

Az Apple bejelentését máris üdvözölte a nagy-britanniai Vakok Intézete.
Az Apple a BBC kérdésére válaszolva megerősítette a hírt, miszerint az új funkció a Macintosh OS X operációs rendszer új változatában lesz először elérhető, azt ugyanakkor a vállalat szóvivője sem tudta megmondani, hogy az mikortól lesz hozzáférhető. Az új funkció egyébként a cég szerint abban segít a vak, a gyengénlátó és a látássérült embereknek, hogy például a munkahelyükön már ne érezzék magukat másodrendű munkatársnak és ne idegenkedjenek a technológiáktól a mindennapi életük és a munkájuk során.

A Spoken Interface nevű szoftver egyébként csak az egyik az új funkciók sorában, amelyek között megtalálható a képernyő méretének a nagyítása, a kontrasztarány növelése, illetve az a funkció is, amelynek a segítségével az egér alkalmazása teljes mértékben kiváltható a billentyűzettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!