Berta Sándor

CeBIT: elektronikus vakvezető

Szokatlan ötletét valósította meg egy fiatal mérnök: elektronikus vakvezető rendszert fejlesztett ki a vakok és a gyengénlátók számára. Az eszköz annyira sikeres lett, hogy a fiatalember általa elnyerte a CeBIT-kiállítás Dyson Innovation Award 2006 nevű különdíját.

A legtöbb vak és gyengénlátó ember általában három lehetőség közül választhat. Az első: útra kel a vakvezető kutyájával, a második, hogy ha nincs vakvezető kutyája, akkor a fehér botját használja és a harmadik, hogy otthon marad. A navigáció éppen a nagyvárosi környezetben jelent nagy nehézséget a vakok és a gyengénlátók számára. Fáradságos és veszélyes átkelni az utcák és a lakóházak dzsungelében, az állandó zaj miatt pedig nehéz a tájékozódás is.

A vakvezető kutyák sem jelentenek mindig megoldást. "Egy kutya tartását nem mindenki vállalja fel, plusz költséget és felelősséget jelent. Ráadásul az állattal foglalkozni, törődni is kell, például tovább kell képezni. Erre sem mindenki alkalmas. Ráadásul a tapasztalatok szerint a kutyák pár órán belül kifáradnak, és után nem tudnak megfelelően koncentrálni. Ezért igyekeztem valami hatékony megoldást találni" - nyilatkozta Sebastian Ritzler.

A fiatal szakember vakokkal és gyengénlátókkal is beszélt, meghallgatta tapasztalataikat és a véleményüket, javaslataikat. Ezután döntött úgy, hogy a problémára igyekszik a lehető legkorszerűbb technológiák segítségével megoldást találni.

A fejlesztőmunka végeredménye a MYGO nevű készülék lett, ami nem más, mint egy XXI. századi elektronikus vakvezető. Egy optikai szenzorral, egy digitális iránytűvel, egy különleges, a háromdimenziós környezet képét közvetítő és azt feldolgozó kamerával és egy, a Globális Helyzetmeghatározó Rendszerhez (GPS) kapcsolódó navigációs egységgel rendelkezik. Az integrált alkatrészek össze vannak kapcsolva a fedélzeti számítógéppel, ami az összes beérkező adatot feldolgozza és a vak vagy gyengénlátó ember mindenről tudomást szerezhet, ami a közvetlen közelében történik.

A feltaláló szerint a MYGO által könnyen elkerülhetővé válnak a balesetek, a tumultusok, a különböző rendezvények, a zsúfolt utcák vagy területek. Az információkat a készülék különböző rezgésekkel és hang útján is képes közölni vak vagy gyengénlátó használójával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hozo52 #8
    egy tizenéves magyar kisgyerek beszélt a minap a találmányáról a klub rádióban, elég hamar kicsvarták a kézéből...
  • DKm #7
    Azért ez már tényleg k*cs*gség lenne, ha már egy szegény vakot is megrövidítenének egy ilyen holmival.
  • Visor #6
    Így hát marad a kutya vagy a fehér bot
  • akyyy #5
    hát az biztos:DDD
  • TI #4
    Hát ha itthon valaki kilépne egy ilyen drága dologgal az utcára, szerintem elég hamar megfosztanák tőle, főleg hogy nem is lát!!!!

  • Lacc #3
    Még nem is gyártják. És nem is biztos, hogy fogják... Mert bizony azért nincs olyan sok vak (szvsz). Olyan vak, akinek meg ennyi pénze van, még kevesebb.
  • Darth Sith #2
    nah ez tetszik. De mire eljut kishazánkba, és ha el is jut mennyiért...?
  • sguser #1
    tényleg jó cucc.
    és 1mila huf?