6
  • gerdave
    #6
    Szerintem lényegesen 1szerűbb lenne 1 gombot vagy linket tenni pl flash megállítására, vagy betűnövelés/csökkentést létesíteni az oldalon, mint aztán az egészet emiatt a két dolog miatt újraírni ha 1x kitalálják, hogy na legyen akadálymentes. VAn olyan oldal ahol van betűméret állításra lehetőség, nem sok de van. 1 alt tagot megint nem lenne bonyolult kitölteni, mégis rengeteg helyen nem teszik meg. Magam is gyakran szembesülök ezekkel a problémákkal, képernyőolvasóval netezek. Vannak egyáltalán nem, kevésbé és vannnak akadálymentes oldalak. De nem kéne rengeteg mindent átírni sok oldalon, csak megkéne kérdezni pár embert, aki használni fogja, hogy mit kellene, lehetne javítani ahhoz, hogy mondjuk használhatóbb legyen képernyőolvasóval. Lennének tippeim pl SG esetében is, amivel lényegesen le lehetne egyszerűsíteni a dolgot. 1 címsor pl a mo-n leginkább elterjedt képernyőolvasó esetében már 1 támpont.
    Pl itt is, hozzászólásnál. Tök szép gombok vannak az editbox alatt, van is alt tag, igaz nem magyar de legalább van. AKinek van kis rutinja már netezésben, van hozzá angol tudása is az jól jár. De most 1 angolul nem tudónak mit mond az hogy images/b_img_upload?

    Üdv
  • Max Damage
    #5
    A gond ezzel egyértelmű, ahogy az utolsó hasonló webkonferencián is erős vita alakult a w3c és az előadás nézői között az akadálymentességről... A gond ott van, hogy nem éri meg fejleszteni ezekre a rétegekre... A megrendelő nem fog többet fizetni hogy az oldalra olyan tulajdonságok kerüljenek ami az ő dolgukat könnyiti, míg az emberi esztétika ezt diktálnná, azonban a programozó gárda sem fog ingyen dolgozni plusszba... A példa kedvéért egy flash reklámfejlesztő nem fog olyan kis gombot tenni a hirdetésre, amivel az abbahagyja a mozgást, illetve olyat sem tesznek gyakran hogy ha esetleg hangot ad ki, akkor azt elnémítsa... Hasonlóan nem tesznek az oldalakra betűnövelés, betűcsökkentés, illetve gyengénlátóknak visszafogottabb élesebb kontúrós lehetőségeket, mert nem éri meg (bár valójában nem nagy munka, de a cég és a megrendelő érdekeit rontja)... Úgyhogy ez a piac jelenelg nem aktív...
  • selyem
    #4
    Akkár egyeszerübb dolgokal is lehetne segiteni vakokat. Pl a képeket helyetesiő szövegel elátni pl alt="Egy téli befagyot folyó".
    És akkor mondhatnám a hogy tessék használni xhtml, css-t. Tessék elvárni a megrendelönek hogy az oldalát ne hányák össze. stb stb. és máris könnyeb lenne vakoknak, és nekünk is mezei netezönek is (sebbeségben, söt akkár látványban is).
  • Eli
    #3
    Én már annak is örülnék ha a web menne 1600x1200-be
  • ProClub
    #2
    Gyengén látóknak segítség? LOL. Fölrakott egy alternatív színsémát, oszt annyi. De azért a HTML kód ugyanolyan trágya, egy felolvasóprogrammal nem öröm benne bóklászni.
  • heyman8909
    #1
    régen volt az sg.hu-n is gyengén látóknak segítsdég, ha jól látom már nincs, vagy talán rossz a látásom? :)