Gyurkity Péter

Vakoknak fejleszt keresőt a Google

Vakok és gyengénlátók számára fejleszt speciális keresőszoftvert a Google, amely a hagyományos rangsorolás mellett az internetes oldalak egyszerűsége, tisztasága és az információ elhelyezése alapján az osztályoz.

A jelenleg is tesztelés alatt álló megoldás már elérhető a labs.google.com/accessible címen. Segítségével a gyengénlátók is megtalálhatják a számukra kényelmesebb weboldalakat, elkerülve azon megoldásokat, amelyek az információ- és hivatkozáshegyek miatt túlságosan megnehezítik a felolvasó és nagyító szoftverek dolgát.

„Tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de a dolog még nehezebb, mint amire számítottam” - jelentette ki T. V. Raman, a Google fejlesztője, aki maga is vakként dolgozik a projekten. A legfontosabb szempont ugyanis az internetes oldalak kinézetének osztályozása, hiszen a megszokott rangsorolás mellett ez jelenthet megoldást. Figyelni kell az adott oldal vizuális elemeire, az információ sűrűségére, elhelyezkedésére, a hivatkozások számára, valamint a gombok és kapcsolók méretére. A manapság oly divatos – sokszor túlzottan csicsás - külső igencsak megnehezíti a vakok és gyengénlátók dolgát, előny viszont a puritán kinézet.

Az Accessible Search névre keresztelt kereső ezen szempontok alapján (is) osztályozza a találatokat, és igyekszik azon oldalakat előre sorolni, amelyek megtalálják a kellő egyensúlyt az információ közlése és a kinézet letisztultsága között. A webfejlesztőknek szóló tanácsok szerint előny a miniatűr gombok, valamint a sok görgetés mellőzése, a megfelelő kontraszt a szöveg és a háttér között, és természetesen az oldal kinézetének egyensúlya, amelyet sokszor nem könnyű elsőre eltalálni.

Az elmúlt hónapokban több vakok és gyengénlátók számára készült termék és szolgáltatás is napvilágot látott. Legutóbb a Samsung állt elő egyedi mobiljával, amely a telefonálás mellett az SMS-ek bepötyögését és azok elolvasását is igyekszik megkönnyíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nedudu #2
    Lattam mar felig vakot gepezni es en ereztem magam szarul. Jo dolog, hogy figyelnek rajuk is, elvegre az internet mindenkie...
  • marci14 #1
    helyes, helyes