Berta Sándor

Fogyatékosokat segítő szoftverek az IBM-től

Az amerikai vállalat új szoftverek segítségével tenné könnyebben érthetõvé és egyszerûbben kezelhetõvé az idõs vagy a mozgáskorlátozott emberek számára a számítógépek használatát.

Az IBM elsõsorban a cégeknek ajánlja az új programot. A vállalat oldaláról szabadon letölthetõ szoftverekben több speciális technológia is helyet kapott, a fejlesztõk igyekeztek szinte mindenre gondolni. A Keyboard Optimizer nevû program segítségével a billentyûzetet mindenki a saját írási stílusához és tempójához állíthatja be. Külön szabályozható, hogy valaki hány ujjal, illetve hogy egy vagy két kézzel gépel-e, valamint, hogy általában rövid vagy hosszú ideig tartja-e lenyomva az egyes billentyûket.

A Web Adaptation Technology nevû alkalmazás elsõsorban a vakoknak, illetve a csökkent látóképességû embereknek segít abban, hogy az internetes oldalak megjelenítését saját igényeikhez tudják igazítani. Beállítható többek között a teljes tartalom vagy akár csak az egyes szövegrészek, képek és más objektumok (táblázatok stb.) mérete, hogy az adott online oldal az illetõ személy számára a könnyebben olvasható legyen. A program ezenkívül támogatja a szöveget beszéddé konvertálást is és a szoftver ügyel arra is, hogy a felhasználó pontosan írta-e be a keresendõ szót a Googleba, vagy az internetcímet a böngészõ címsorába.

A Mouse Smoothing Software lehetõvé teszi, hogy az egérrel végzett mozdulatok akkor is nyugodtak legyenek, ha az illetõ keze remeg. A szoftver kiszûri a zavaró mozdulatokat és gyakorlatilag úgy mûködik mint a kamerákba épített képstabilizátor. Az IBM kifejlesztett egy Reflexive User Interface Builder nevû programot is, aminek a segítségével bárki készíthet a beteg, idõs vagy mozgáskorlátozott emberek életét megkönnyítõ alkalmazásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!