Gyurkity Péter

A Google Earth dönthet egy katona perében

A Google Earth segítségével készített elektronikus térkép döntő jelentőségű lehet egy amerikai katona perében, aki a vád szerint tavaly a társaival együtt rabolt el és végzett ki egy volt iraki rendőrt.

A friss beszámolók szerint Trent Thomas szakaszvezető jelenleg is zajló perében egyik bűntársa, az azóta már elítélt Robert Pennington közlegény szolgálhat terhelő bizonyítékkal, mégpedig egy, a Google Earth segítségével készült térkép révén, amelyen bejelölték az akcióban szóba jöhető fontosabb helyszíneket. Ez lenne az első alkalom, hogy a keresőcég internetes szolgáltatását bizonyítékként használják fel egy bírósági per során.

A vád szerint Thomas és hét társa egy feltételezett iraki lázadót szeretett volna elrabolni, mégpedig úgy beállítva az esetet, mintha éppen bombakészítés közben kapták el volna az illetőt. A sikeres akció, valamint a körülmények leplezése érdekében még egy helyi, infraképekkel dolgozó érzékelőt is megzavartak, a cél pedig az volt, hogy a gyanúsítottat akció közben eltegyék láb alól. A tervbe azonban hiba csúszott, mivel az illető személyt nem találták, ezt követően pedig - mintegy kárpótlásként a kudarcért - egy másik személyt, egy volt rendőrt választottak ki célpontnak.

A nyolc tengerészgyalogos elfogta, majd kivégezte a rendőrt, ám az esetre fény derült és mindannyian bíróság elé kerültek. A nyolcból öt résztvevő már vádalkut kötött és jelenleg 1-8 év közötti börtönbüntetésüket töltik, míg Thomas ellen egyik társa, Pennington tanúskodhat, aki szintén a vádalku részeként vállalata a feladatot. A Google Earth segítségével felhasznált műholdképeket neki kell bemutatnia az esküdtszéknek, részletesen ismertetve a fontosabb helyszíneket és a terv egyes részeit.

A térképet és egyéb anyagokat a július 9-ére kitűzött tárgyaláson mutatják be, a döntés várhatóan akkor születik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manyadam #23
    itt miről van szó?felvétel vagy micsoda?
  • cateran #22
    Gondolod? Szvsz ennyire azért nem egyszerü a dolog....1000x könnyebben és egyszerübben meg lehetett volna oldani még felső vezető váltást is....meg öszintén szólva ez az 1 botrány/nap ami most megy a rendörségnél nem kicsit büzlik nekem....ilyen a mesében sincs,nemhogy Mo.-on!

    A többivel egyetértek:D Az amcsik nem kicsit képzelik magukat felsöbbrendünek....mondjuk egy darab téglához képest tényleg jók (szellemileg és morálisan is:D)
  • Inquisitor #21
    Mondjuk úgy, már érett a dolog, le karaták cserélni az embereket a rendőrségnél (igaz csak a látszat kedvéért!), és kapóra jött a dolog.
    A főzsaruk elmennek nyugdíjba, csinálnak pár céget (őrző védő/pénzbehajtó) és sokszorosát fogják keresni mint eddig. ;)
    Egyzseri ember aki a látszatnak hisz, meg majd azt gondolja, valaki tökös volt odafent és lerendezte a dolgot, közben semmi nem változik, vagy odalöknek valami fitalabb arcot akinek még ennyi gógyija se lesz a témához.

    Archoven, mit szóljunk egy olyan országhoz, aki elvárja a "demokrácia" nevében, hogy az ő országos törvényeit mások betartsák, de visszeflé sz*rnak rá?
    Pl. milyen dolog, hogy ha te odamész USÁ-ba, akkor még a gatyaméreted is l kell adni, de fordított esetben csak meglobogtatj a a papírjait, hogy ámerikái állampolgár vagyok! és már mehet is?
    Mondjuk egyetlen birodalom sem tart örökké, elöbb utóbb bedöl az olaj, dollár és kamu gazdagági adatokra épülő gazdaságuk, és átveszi a szerepüket valaki más. Lehet a pont a kínaiak ...
  • cateran #20
    ezzel a logikával az a bajom,hogy pl. az országos rendőrfőkapitány és átlag benő járőr között nincs közvetlen kapcsolat,azaz a járőr nem közvetlen beosztottja a kapitánynak....gondold csak el,multi cég,kiderül hogy lopott a portás,hát ki kell rúgni a vezérigazgatót? Kicsit hülyén hangzik,nem?
  • asdasdasd #19
    Igy igaz.
    Itt egy ország elfoglalt egy másik országot, innentől nem igazán törvényes semmi.
    Sajnos akkora a gazdasági függés az USA-tól, hogy senki nem mondhatja nekik, hogy talán nem illenék csak úgy lerohanni egy másik országot.
    Ha netán Magyarországot rohanták volna le, ugyanilyen kuss lenne. Még jó, hogy nincs olajunk...
    Kinával, oroszokkal ugyan ez a helyzet.
  • remark #18
    Szerintem meg nem az amerikai katonak kulfoldon elkovetett buncselekmenyei nem hasonlithatoak semmilyen mas esethez, es ezeket ennek megfeleloen kell kezelni.

    Egy orszag a sajat teruleten ugy kezeli a buneseteket ahogy akarja, ahogy az a torvenyeibol es szokasaibol kovetkezik. Ha meg valakinek ez nem tetszik, meg lehet valtoztani (pl. a parlament valtoztathat, ha van ra igeny). Na de az egy mas helyzet mikor egy, az orszagot elfoglalo hadsereg kezdi el a civil (=nem katona) lakossagot "zaklatni".

    Ha mindenaron hasonlitani akarod valamihez ezt az esetet akkor hasonlitsd olyanhoz ami hasonlo kaliber: az oroszok rateszik a kezuket egy orszagra (legyen pl. Magyarorszag) majd ott ugy tartjak fenn a rendet vagy ugy tesznek barmit ahogy az "nekik" (katonaknak, parancsnokoknak, allamapparatusnak) tetszik, ahogy az kenyelmes.

    A mostani esettel kapcsolatban inkabb mas a problem szerintem. Ha X eroszakos cselekmenyt az egyén az aktualis hatalom tamogatasaval koveti el, akkor hőst csinalnak belole. Amikor viszont az aktualis hatalomnak nem fuzodik erdeke ahhoz hogy az egyent tamogassa, akkor bunosnek tartjuk es eliteljuk. Kozben pedig az elkovetett bun ugyanugy bun marad. Lasd Mechanikus narancs c. film.
    Azaz: Most van mirol csamcsogni, hogy a katonak megoltek 1 embert, es nem volt ra parancsuk. Mikor megolnek masik huszat, mert arra meg volt parancsuk, az mennyivel jobb? Utobbiert kituntetes jar, elobbiert borton. De vajon miert?

    Egyebkent meg az alapproblema meg mindig az hogy mi a fraszt keresnek amerikaiak "fegyverrel a kezukben" kulfoldon??? Osszak az eszt a sajat parasztjaiknak, es oldjak meg a problemaikat sajat falaikon belul. A vilag tobbi reszenek "semmi koze" amerika problemaihoz.
    Es mivel a problema innen ered, szerintem minden alapja megvan az embernek ahhoz hogy a fenti hir kapcsan az amerikaiakat szidja.
  • archkoven #17
    Sokan az ilyen hírek alapján élik ki az amerika-gyűlöletüket. Nekik mindig utálni kell valakit, lehetőleg az erősebbet, ettől ők sem érzik olyan gyengébnek magukat.
    A gond csak az, hogy nálunk is ugyan úgy történnek bűnesetek mint a világ minden országában, csak mi magunkkal hajlamosak vagyunk kurvára elfogultnak lenni. A kérdés az, hogy az ilyen ügyeket az adott országban milyen gyakran tussolja el a hatalom.
    Ebben a konkrét ügy nekem egy szokványos gyilkosságnak tűnik amit éppen amerikai katonák követtek el, dícséretes, hogy nyilvánosságot kapott annak ellenére, hogy az amerikai hadseregnek jelenleg kurvára nincs szüksége ilyen reklámra, így sem túl pozitív a megítélése a közelkeleti tevékenységük miatt. Gyilkosságok nap mint nap történnek a világ minden pontján, hazánkban is. Azért csak csámcsogjunk és dugjuk homokba a fejünket!
  • sathinel #16
    Valsz nem sok bizonyíték maradt, ezért beszopatták őket, és vádalku. Hadbíróság az nem játék. Gondolom azt mondták hogy vall vagy halálbünti vagy ilyesmi. Odakinn néhány államban megy a halálbüntetés, és háborúban elkövetni ilyesmit az gáz, főleg hogy a saját egységeid is megzavarod. Éles helyzetben ilyet? A karriernek annyi, úgyhogy ezen kívül még szívhatnak rendesen. Főleg hogy odakinn rendőrállam, és innentől a nyilvántartásban mint bűnöző szerepel. Egyébként valsz volt az osztagnak vezetője, aki parancsolt nekik ő lessz a főbűnös hogy a katonáit nem tartotta féken. A katonaság nem demokratikus szervezet(mármint a szerkezete).
    8 év nem tűnik soknak, de szemet-szemért elv is gázos.
  • HöfEE #15
    1-8 év börtön. RÖHEJ
  • turul16 #14
    Itthon választhatsz a szaros szendvics , és az óriási redvás tus között.
    Értelmes ember Magyarországon ritkán megy a vezetői székek közelébe.