MTI

A Pentagon korlátozza az internethasználatot

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőtől adatvédelmi okokra hivatkozva korlátozza az internet használatát a tengerentúlon szolgálatot teljesítő katonái számára - tudta meg a Huffington Post hírportál hétfőn.

Az amerikai katonák a YouTube, a MySpace és 11 másik nagy internetes világfórumtól szakadnak el, korlátozniuk kell a kapcsolattartást otthon levő szeretteikkel, barátaikkal. A korlátozás célja az információvédelem, valamint a Pentagon hálózatainak gyorsítása - írta a Huffington Post egy olyan feljegyzésre hivatkozva, amelyet B. B. Bell tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoka küldött szét az érintetteknek. A feljegyzésből az derül ki, hogy a katonák "szabadidős netezése" jelentősen lassítja a Pentagon hivatalos hálózatának hatékony működését, ront a sávszélességen, egyúttal biztonsági kockázatot jelent.

Az amerikai hadseregben szolgálóknak eddig is tilos volt minden olyan információt továbbítaniuk, akár elektronikus, akár hagyományos posta útján, amely veszélyeztethette a küldetések sikerét, a katonák biztonságát. A mostani tilalom azonban szigorúbb, a katonák a szóban forgó fórumokon ezentúl semmilyen üzenetet, képet vagy videót nem küldhetnek ismerőseiknek. A katonák saját gépeiken, a Pentagon hálózatán kívül hozzáférhetnek a tiltott oldalakhoz, de sok helyen, például Irakban és Afganisztánban erre sok esetben nincs lehetőség.

"Ez információs háború egyben, nem csak a bombák és golyók harca" - mondta Noah Shachtman, a Wired Magazine védelmi szakértője, a témában ismert blogíró. Shachtman szerint a tilalom hatása nem egyértelműen pozitív, ugyanis a katonákat nemcsak a "rossz hírek" küldésétől és fogadásától vágják el, hanem attól is, hogy jó hírekről számoljanak be. Az iraki felkelők néhány hónapja kezdtek el propagandavideókat feltenni a YouTube videocserélő portálra. Válaszul az amerikai hadsereg is felvételeket helyezett el a portálon a felkelőket legyőző vagy az iraki lakossággal barátkozó amerikai katonákról.

A Pentagon tilalmat rendelt el a YouTube, a Metacafe, az IFilm, a StupidVideos és a FileCabi videomegosztó oldalra, a MySpace, a BlackPlanet és a Hi5 közösségi portálra, továbbá a Pandora, az MTV, az 1.fm és a live365 zenei szolgáltatókra, a Photobucket fotócserélő szájtra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • menpe #1
    na az 1.fm mi a rákot követett el azon kívül, hogy kegyetlen jó zenék mennek rajta???
    Egyébként ismerős ez a cikk, csak máshol Kína csinálta ugyanezt.
    "And the Star-Spangled Banner in triumph shall wave
    O'er the land of the free and home of the brave." - ennyit erről...