Berta Sándor

Marad a virtuális határvédelem Texasban

A rossz teszteredmények ellenére tovább lobbizik az internetes határvédelem mellett Texas állam első embere. A tervek szerint folytatnák az amerikai-mexikói határ kamerákkal való megfigyelését és a rögzített felvételeket feltennék a világhálóra.

Rick Perry texasi kormányzó először tavaly év végén állt ki a több millió dollárba kerülő program mellett. Miközben egy hónap elteltével pozitívnak értékelte a projektet, a helyi El Paso Times nevű újság közel sem értett egyet ezzel a véleménnyel. A lap az információs szabadságot biztosító törvényre hivatkozva harcba szállt azért, hogy a tesztidőszak eredményeit tartalmazó dokumentumot hozzák nyilvánosságra.

Az anyagból kiderült, hogy a rendszernek köszönhetően összesen tíz illegális bevándorlót füleltek le az amerikai hatóságok. A régióban tavaly novemberben történt 12 000 illegális bevándorlót érintő letartóztatáshoz viszonyítva ez nagyon sovány eredmény. A Texas Border Watch Test Site tavaly november 3-től november 30-ig volt elérhető. Ebben az időszakban a nyolc megfigyelési kamera a nap 24 órájában dolgozott és az általuk rögzített képeket folyamatosan továbbították a honlapra. A portált 221 562-en keresték fel, 27 millió 923 387 oldallekérdezést és 13 000 e-mailt regisztráltak. A teszt 639 órán át tartott. Perry ezután kampányba kezdett azért, hogy a rendszert terjesszék ki, egyúttal támadta Washingtont, amiért a szövetségi kormány túl keveset költ az amerikai-mexikói határ ellenőrzésére.

Az El Paso Times nyilvánosságra hozta a megfigyelési eredményeket, amelyek meglehetősen siralmas képet festettek. A nyolc kamera egy parkolót és egy tavat ellenőrzött. A tíz letartóztatás mellett volt egy drogfogás, amihez kapcsolódóan sikerült megszüntetni egy csempészútvonalat. Hogy mindez egyenes arányban áll-e a 200 000 dolláros költségekkel, azt mindenki döntse el maga. "Nekem 20 000 dollár illegális bevándorlóként nagyon sok pénznek tűnik" - bírálta a kormányzót Norma Chávez, a Demokrata Párt helyi képviselője. Rick Perry irodája úgy reagált a kritikákra, hogy nem a konkrét eredmények a fontosak, hanem az, hogy a rendszernek köszönhetően hány illegális bevándorlót tartottak vissza. A politikus ötmillió dollárt kért a texasi kongresszustól. Ebből az összegből a határszakaszon kamerák százait szerelnék fel.

A terv hasonlít a Wrangler-művelet nevű programhoz, amelyhez Perry idén januárban 100 millió dolláros támogatást kért. A Wrangler-hadművelet kapcsolódik a Rio Grande-művelethez, amelynek célja a határ ellenőrzésének biztosítása félkatonai erőkkel.

Ezek a kísérletek mind Washington gazdaságpolitikájára vezethetők vissza. Mióta Mexikó 1994. január elsején csatlakozott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez (NAFTA) nagyon rosszra fordult az országban az emberek szociális helyzete. Elsősorban a mezőgazdaságban szűnt meg több százezer munkahely, mivel a helyi földművesek nem tudnak védekezni az északi olcsó importáruk ellen. Évente 1,2 millió mexikói kísérli meg az Egyesült Államokba való bejutást, közülük 300-an minden esztendőben életüket veszítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #3
    és mennyivel izgalmasabb lenne ha elaknásítanák a határt:)
  • Cactus #2
    Ez mekkora, a család szurkolhat élőben miközben a nagymamát is áthozzák az USA-ba :) Éljen az internet :)
  • Ronny #1
    undorító ami a mexikói határnál történik. Illegálisok milliói ugorják át a nemlétező kerítést és ezek a szerencsétlenek a kamerákon vitatkoznak. A sok hülye hamburgeragyú meg továbbra is az őket megnyomrító kétpártrendszerben látja a megváltást. Már ott tartunk, hogy a rendőrők szó szerint le sem szarják őket és évente többen hallnak meg az illegálisok által elkövetett erőszakos támadásokban, mint ahány amerikai katona elesett irakban.

    Persze azt ki kell hangsúlyozni, hogy 300 szerencsétlen törvényszegő elpatkol a sivatagban...pedig kutakat tartanak fent nekik, hogy könyebb legyen a dolguk.