Figyelőnet

Halál a katonai blogokra

Könnyen az igen népszerű katonai blogok végét jelentheti, ha a külföldön szolgáló amerikai katonák internetezési szokásait megszigorítják. Bár a magyar honvédelmi tárca tagadja, hogy korlátoznák a magyar katonák szólásszabadságát, az Afganisztánban szolgáló honfitársaink ki vannak tiltva a netes chatszobákból, és e-mailjeiket is ellenőrzik.

Az utóbbi néhány évben az Egyesült Államokban rendkívüli népszerűségre tettek szert a katonai blogok. Az Irakba és Afganisztánba vezényelt katonák az internetes naplók segítségével tartották a kapcsolatot a családjukkal, barátaikkal, ám ezek a beszámolók nem csupán az ismerősöket ültették monitor elé. Naponta tízezrek olvasták őket, hiszen a médiában szereplő hírekhez képest jóval közvetlenebb, emberközelíbb tájékoztatással szolgáltak a mindennapi harcokról és a katonák életéről. Egy-egy blog ráadásul annyira sikeresnek bizonyult, hogy könyv formájában is kiadták.

Az amerikai hadsereg eddig szúrópróbaszerűen ellenőrizte a katonák blogjait, idén április végén azonban parancsba adták, hogy a katonáknak blogbejegyzéseiket, sőt személyes e-mailjeiket is be kell mutatniuk feletteseiknek, mielőtt feltennék azt a világhálóra. Korábban csak a biztonsági szempontból kényes információkat tartalmazó internetes tartalmat kellett átnézetni a katonai cenzorokkal, mostantól azonban hadbíróság terhe mellett mindenre vonatkozik a moderálás.

Május közepétől ráadásul tovább szigorodott a helyzet: a Pentagon adatvédelmi okokra hivatkozva tilalmat rendelt el több videomegosztó oldalra, fotócserélő honlapra és közösségi portálra, így a YouTube és a MySpace személyes oldalai is tiltólistára kerültek. Ez azt jelenti, hogy nem küldhetnek ismerőseiknek a harctéri eseményekről szóló üzenetet, illetve nem tehetnek fel videomegosztó oldalakra a bevetések alkalmával készült képet vagy videót.

Biztonság, vagy cenzúra

A Pentagon azzal magyarázza a bevezetett szigorításokat, hogy a haderők állapotáról, avagy a bevetésekről írt beszámolók biztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok, illetve az amerikai hadsereg számára. A saját internetes oldalra vagy közösségi portálokra feltett fotók és videók, az egyes hadműveletekről szóló blogbeszámolók, vagy akár a hadszíntérről való visszatérés után megírt elektronikus memoárok alapján az iraki terroristák akár arról is információkat szerezhetnek, milyen golyóálló mellényük van az amerikai katonáknak, milyen vastag a páncélozott terepjárók ablaküvege, s ezután már nem lesz kérdéses, hogy milyen tűzerőt vessenek be ellenük.

Több blogíró viszont úgy véli, a szabályozások hátterében - még ha titkolt szándékkal is - a katonák vélemény- és szólásszabadságának korlátozása áll, ugyanis az amerikai katonák körében elszaporodtak a háború véres mindennapjait bemutató, a hivatalos állásponttól eltérő írásbeli és vizuális beszámolók.

"Ezzel az utolsó szöget is beverték a katonai blogéra koporsójába" - állítja Matthew Burden, a The Blog of War című összeállítás szerkesztője. Blogtársaihoz hasonlóan ő is úgy látja, hogy az amerikai hadsereg által április közepén elrendelt parancsot minden bizonnyal egységenként eltérő módon fogják alkalmazni. Míg egyes alakulatoknál a felettesek csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd az elektronikus naplóbejegyzéseket, addig másutt a parancsnokok a pluszmunka elkerülése végett inkább megtiltják beosztottaiknak a bloggolást. S ezzel akár leáldozhat a katonai blogok dicső kora is - aggódnak az elektronikus naplót vezető katonák.

Betiltott fórumok

A magyar katonák körében egyelőre nem jellemző a blogírás, viszont az internetes (civil és katonai) fórumokon való hozzászólás annál inkább. A katonák internetes megnyilvánulásainak az ellenőrzése azonban nem számít újdonságnak a honvédség berkeiben - állítja egy, a neve elhallgatását kérő békefenntartó katona. Hazánkban azonban a Honvédelmi Minisztérium tiltásaiban nem az országot érintő biztonsági kockázatok dominálnak, hanem a magyar honvédség presztízsét féltő óvintézkedések, ahogy ezt a két évvel ezelőtt kirobbant eset is alátámasztotta.

A nagy visszhangot kiváltó internetes hozzászólás ugyanis komoly biztonsági intézkedések bevezetését eredményezte a HM részéről. 2005 februárjában az Afganisztánban szolgáló Farkas Roland százados - aki az Index fórumán Hamburger néven többször kifejtette a véleményét - a Honvédelmi Minisztérium honlapjának fórumában nevével ellátva közzétett egy nyílt levelet, amelyben számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban.

A százados többek között azt állította, hogy az afganisztáni missziónál használhatatlan a sokmillióért kifejlesztett és a Mercedes terepjárók platójára felszerelt légvédelmi géppuska-állvány, nem szereltek drótvágót a járművekre, nem megfelelően páncélozottak a terepjárók. A magyar katonák ezért úgy járőröznek Afganisztánban, hogy a terepjárókon forgalomból kivont golyóálló mellényekkel illetve homokzsákokkal erősítik meg az utastér védelmét. Előfordult az is, hogy lejárt szavatosságú naptejeket küldtek a katonáknak, méghozzá a mínusz 22 fokos afgán télben - írta Farkas Roland a honvédelmi miniszternek címzett nyílt levelében.

Az ügyben a Katonai Ügyészség és a szakminiszter vizsgálatot is indított. Miután az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának ülése megállapította, hogy nem helytállóak az afganisztáni katonai misszióról megfogalmazott panaszok, a százados bejelentette, hogy beadja leszerelési kérelmét. Miután szakmailag és emberileg is ellehetetlenítették (többek között egyes internetes fórumokon rágalomhadjárat indult ellene, családját zaklatták) Farkas Roland a családjával kivándorolt Kanadába, ahol jelenleg is katasztrófavédelmi tisztként dolgozik Ontario államban.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt hangsúlyozta, hogy a tárca azért hozta létre internetes fórumát, hogy mint egy tükörbe, belenézhessen, lássa a hiányosságokat. A HM azonban a Farkas Roland-ügy után - felújításra hivatkozva - felfüggesztette a honvédelem.hu portál fórumának a működtetését, amelyet azóta sem lehet elérni. Helyette viszont a minisztérium pár hónappal később létrehozta a Párbeszéd nevű fórumot.

A HM akkori közleménye szerint ez a fórum biztosítja a közösségek véleménycseréjét, illetve a honvédségen belüli belső tájékoztatást. Ám annyiban történt módosítás a korábbi változathoz képest, hogy a Párbeszéd nevű fórum már regisztrációs alapon működik, azaz a hozzászólónak a belépéshez meg kell adnia a szolgálati igazolványának az azonosítóját. Havril András vezérkari főnök a sajtóban akkoriban azzal indokolta az átalakításokat, hogy a jövőben ne kerülhessenek ki biztonsági kockázatot jelentő információk.

Felügyelt számítógépek

Lapunk úgy tudja, hogy - többek között - az említett Farkas Roland-ügy következtében a békemissziókban való kint tartózkodás során igen komolyan szigorították az internetezési lehetőségeket, még ha erről nincsenek is hivatalos, írásban is elérhető rendszabályok. A szóbeli parancs szerint a kiküldetésben lévő katonák nem vehettek igénybe internetes csettszobákat, illetve nem "mehettek fel" nyílt internetes fórumokra a magyar békefenntartó táborban kialakított számítógépes helyiségben - tudtuk meg. A lapunknak nyilatkozó katona elmondása szerint a személyes e-mailezéseket egy úgynevezett személyügyes ellenőrizte, míg egy kinevezett biztonsági tiszt azt követte nyomon, hogy a misszióban lévő katonák milyen weboldalakat látogatnak.

Lapunk a Honvédelmi Minisztériumtól ugyanakkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a magáncélú kommunikációs tartalmakat nem ellenőrzik, s ezen a jövőben sem terveznek változtatni.A FigyelőNet kérdésére a HM-ben azt válaszolták, hogy ugyan figyelemmel kísérik a nemzetközi trendeket, ám a tárca a nyilvánosságra nem hozható adatok közzététele ellen a tartalmi ellenőrzés helyett a jövőben is a megelőzésre fordítja a hangsúlyt. Eszerint a kiküldetés előtti felkészítésen szóban figyelmeztetik a katonákat a hadműveleti terület információvédelmi kockázatára, illetve arra, hogy nem említhetnek meg fórumokon, e-mailben, telefonon a szolgálati feladatukkal kapcsolatos információkat. Az ezzel kapcsolatos, érvényben lévő HM-szabályozások elérhetőségét azonban nem bocsátotta rendelkezésünkre a minisztérium.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #1
    Sajnálatos a magyar HM vaksága, és sajnálom szegény Farkas Rolandot.