Berta Sándor

Menetrendi információs rendszer Münchenben

Európában egyre több országban jelennek meg a digitális turisztikai és online menetrendi, illetve jegyvásárlási szolgáltatások - a turisták és a helyi lakosok nagy örömére.

Idén májustól a holland határ közelében a kerékpárosoknak, egy ideje pedig Hamburgban a turistáknak és a helyi lakosoknak is lehetőségük nyílik a digitális idegenvezetők használatára. Ezek a rendszerek már nemcsak túraútvonalakat ajánlanak az érdeklődőknek, hanem segítségükkel bárki tájékozódhat a helyi nevezetességekről, látnivalókról. Egy éves születésnapját ünnepelte a müncheni intelligens menetrendi tájékoztató rendszer. A helyi 089-41-42-43-as telefonszám felhívásával bárki nemcsak közlekedési, de turisztikai kérdésekben is információkat kaphat.

A Müncheni Közlekedési és Tarifaszövetség (MVV) rendszere immár részét képezi az EFA elektronikus menetrendi szolgáltatásnak is és a segítségével az érdeklődők 4500 megállóval, valamint 2500 müncheni és környékbeli nevezetességgel és 450 000 címmel kapcsolatban tájékozódhatnak. Amennyiben az adott személy kéri, úgy a kérdésére a választ faxban és SMS-ben is elküldik. Korábban sokan féltek ezektől a rendszerektől, mondván a gépi hang nem volt túl barátságos és gyakran félreérthetők voltak a válaszok. Az MVV adatai szerint a hívók 40 százaléka megkapja az őt érdeklő információt, a menüben bárki navigálhat a különböző pontok között, de természetesen emberi segítséget is kérhet.

"A szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető, így a munkatársaink nagyon sok rutinkérdés megválaszolását megspórolhatják, ezáltal mások segítségére lehetnek" - nyilatkozta Susanne Strasser, a cég marketingrészlegének vezetője. "Egy átlagos napon több ezer kérdés érkezik be, azonban az Oktoberfest vagy a pápalátogatás alkalmával ez a szám érthetően jelentősen nőtt. Idén tavasz óta a felvilágosítás akár már angol nyelven is történhet" - tette hozzá Bernhard Segl, az MVV projektvezetője.

Az online vagy SMS-es ügyfélszolgálatok egyre több közlekedési szövetségnél találhatók meg, hiszen állandó elérhetőséget biztosítanak, ráadásul az ügyfelek megspórolhatják maguknak az akár órákig tartó sorban állást. Az információkérés ráadásul mobil, közben bárki végezheti a dolgát, nincs helyhez kötve. Az Új Mobilitás Szolgáltatások program keretében kifejlesztett, kereken 300 000 euróba kerülő rendszert, amely már az interneten is elérhető rendszert alig hat hét alatt üzemelték be. A technikai részletekért a berlini SemanticEdge cég felelt.

"Egy ilyen nonstop elérhetőséget biztosító hálózat megléte jót tesz egy vállalat imidzsének, hiszen rendkívül felhasználóbarát megoldás, ráadásul az emberek folyékonyan beszélhetnek, csupán a pontos indulási és célállomások nevének hangsúlyozására kell ügyelniük. A beszélgetést a hívó irányítja. Egy mozgáskorlátozott személy megmondhatja, hogy tolószékkel közlekedik és a rendszer automatikusan a neki leginkább megfelelő útvonalat keresi ki" - mondta Lupo Pape, a SemanticEgde vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!