Berta Sándor

Már az iskolabuszokat is ellenőrzik az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban egyre újabb és újabb ellenőrző-felügyelő rendszereket dobnak piacra. A most bemutatott fejlesztés az iskolabuszok útvonalának és mozgásának másodpercre pontos nyomon követésére és ellenőrzésére irányult.

A legújabb ellenőrző készülék a National Scientific Corporation (NSC) cég IBUS nevű rendszere, amely kombinálja a műholdas helyzetmeghatározást, a vezeték nélküli hálózati (WLAN) és a rádiós chip-technológiát, valamint a SmartCard memóriakártyákat és a World Wide Webet. Az iskolások személyes adatait tartalmazó rádiós chipeket, illetve SmartCard-kártyákat a beszálláskor ellenőrzik. Az információt továbbítják a buszokon található központi számítógépbe, amely képes vezetéknélküli hálózatokhoz csatlakozni, és összeköttetésben áll GPS-szel, globális műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel is.


A fedélzeti PC-t, amely nem nagyobb egy WLAN-készüléknél, egy rázkódás- és ütésbiztos alumíniumdobozban helyezték el. Az IBUS nem csak azt jegyzi fel, hogy melyik tanuló melyik megállónál szállt fel, hanem azt is, hogy hol szállt le a járműről. Az iskolai központi számítógéppel a vezeték nélküli hálózatok segítségével kapcsolatban álló fedélzeti rendszer automatikusan kiértékeli az így kapott adatokat és automatikusan riadót fúj, ha például az egyik gyerek hiányzik. Az IBUS összeköttetésben áll a Verify vállalat iVerifed nevű eszközével, amelynek a segítségével a szülők gyakorlatilag valós időben nyomon követhetik az iskolabusz és a csemetéik útját az interneten.

A fedélzeti és az iskolai készülékek összekötése azért is hasznos, mert így például kiderül, hogy egy gyerek lógott-e valamelyik napon az iskolából és ha igen melyik napon, illetve, hogy hogyan viselkedett az illető az iskolában. Erről természetesen a szülők szintén tudomást szerezhetnek a világháló segítségével. Az NSC szerint amennyiben a rendszert kibővítik például az iskolákban is elhelyezett kártyaleolvasókkal, úgy gyakorlatilag egy gyermek egész napjáról pontos információkat lehet kapni, megismerhetők a diákok kedvenc tartózkodási helyei és a szokásaik.

Hogy mennyire lesz népszerű az IBUS az Egyesült Államokban még kérdéses, ám a piac óriási, ugyanis az USA-ban naponta 440 000 iskolabusz közlekedik. Ezek a járművek nap mint nap 24 millió különböző gyereket szállítanak el az iskolába és vissza az otthonaikhoz. Nem is lehet csodálkozni tehát azon, hogy számos iskola máris jelezte: érdekli és szívesen tesztelné az új rendszert. Arról, hogy mit szólnak majd mindehhez a csemeték, egyelőre nem szól a fáma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #7
    Jó, ez is csakk egy cikk a többi közül, de egyre megerősít, hogy kezd névlegessé válni a szabadság.
    Hát gyermekkorunkban nem vol túl security itt Bp-n egy buszozás.
    Igaza van Michael Moornak: agyon féltik a társadalmukat.
    Akkor élek már kelet-európában, pedig az se süti :P
  • aaaaa #6
    Nagyon tetszett amikor bemutatták a TV-ben az egyik kerületben telepített térfigyelő kamerákat. A rendőrök már el is kezdték büszkén használni a tilosban parkoló autósok kiszűrésére. Gratulálok... Ha nincs bűnös , majd csinálnak. Valamit mindenkire rá lehet húzni előbb, vagy utóbb.
  • Macc #5
    Bocs hogy ennyit irok... De kicsit tovabbkepzelve: mivan, ha az aktualis hatalomnak utban van egy ember (mondjuk aki pont valamilyen elnyomo rendszer ellen kuzd az emberek erdekeben), kicsinaljak, megnezik az adatbazisban, hogy ki volt ott a kozelben akkor alibi nelkul, es rogton megvan a bunbak is. Egy olyan rendszer van kiepuloben a "mi" segitsegunkel, ami egyre nagyobb teret biztosit a korrupt hatalommanias vezetok reszere. En sem vagyok paranoias ugye????
  • Macc #4
    Hat ma a gyerekek, holnap meg mar mindenki. Nagyon jol csinaljak az amerikaiak. Folyamatosan nyomjak az emerekbe a felelmet, majd emiatt mindenki azonositja a biztonsagot a nyomkovetessel, es a vege az lesz, hogy a megfelelo hatosagok barkirol tudni fogjak, mit mikor hogyan kivel hanyszor csinal. Kezd egyre roszabb lenni a helyzet. Lassan azzal fogjuk azonositani a szabadsag fogalmat, hogy elhetunk... de hogyan???
  • h4x0r #3
    Amerika a vilag hi-tech jatszotere. Csak ez egyre inkabb a gyerekek feletti totalis kontrollra megy ki (lasd elozo hirek). A vegen a gyereknek el kell fogadnia, hogy mindig ellenorzes alatt all. Erdekes nevelesi celzat

    Nem is vagyok paranoias, mi?
  • gz8 #2
    Ja
    12 éve azért kissé más volt a helyzet, és már sosem lesz olyan, mint akkor
  • [HUN]PAStheLoD #1
    és akkor lehet netezni a sulibuszon ? :)