Berta Sándor

Új IP-cím alapú helymeghatározási módszer

Az amerikai szabadalmi hivatal elfogadta a társaság szabadalmi kérvényét, vagyis szabadalom alá vette a "Geo-Targeting" nevet viselő új, hely- és helyzetmeghatározási módszert.

Az interneten egyre több a megkötés, és már közel sem igaz az a tétel, miszerint a világháló szabad és mindenkié. A közelmúltban megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor a különböző hatóságok, általában vélt vagy valós bűnügyekben hozzá szeretnének jutni az internetes felhasználók személyes adataihoz. Az esetek többségében ilyenkor nincs mit tenni, az internet-szolgáltatók kötelesek megmondani, hogy melyik IP-cím mögött, ki rejtőzik, ám kivételek is szép számmal akadnak. Az persze már egy külön lapra tartozik, hogy vajon az internet-szolgáltatók etikusan járnak-e el, amikor kiadják az ügyfeleik személyes adatait, s ilyenkor gyakran felmerül, mi a fontosabb szempont: a hatóságokkal való együttműködés vagy a felhasználók védelme?

Bizonyára újabb vihart vált majd ki az a bejelentés, amelyet az információ-technológiai (IT) iparban specialistának számító Digital Envoy nevű vállalat tett. A cég székhelye az amerikai Georgia szövetségi államban van. A társaság által kidolgozott módszer segítségével bármilyen IP-címmel rendelkező felhasználóról precízen és gyorsan megmondható, hogy hol tartózkodik az adott pillanatban, megállapítható, hogy az adott személy melyik városban van és hogy egy adott cím kihez tartozik.

A Digital Envoy-nak már nem ez az első ilyen fejlesztése, a vállalat ugyanis már 2001-ben is jelentkezett egy hasonló megoldással. A Netacuity névre keresztelt megoldás a lakóhelyen kívül képes arra is, hogy elemezze azokat az adatokat, amelyeket az adott felhasználó a világhálón megtett útja során maga mögött hagy.

A Digital Envoy egyébként idén márciusban beperelte a Google-t, mondván a keresőszoftver az Adsense nevű keresési találatokat megjelenítő programjával megsért bizonyos licenc-megállapodásokat. A társaság nem véletlenül szólalt fel, lévén az Adsense a cég Geo-Targeting nevű módszerét használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoxMulder #16
  Én 8 évet adok nekik.
 • nemcsakfeel #15
  ennyit a demokráciáról.
  az usa kapja be!
 • Laci73 #14
  El sem hiszed milyen teljesítményre képesek az Achelon-hoz hasonló kémrendszerek, amelyek egyrészt a legújabb technológiát testesítik meg, másrészt már régóta jelen vannak, szerintem az első hálózatok megalkotása óta figyelik a nekik nem tetsző dolgokat. A Geo-Targeting már rég létezik, csak az embereket fokozatosan kell leszoktatni (pl. terroristákra való hivatkozással) az általuk olyan naivan elhitt demokráciáról.
 • Cat #13
  legalább egy évre visszamenőleg megőrzik, erre törvény is kötelezi az internetszolgáltatókat
 • droland #12
  Ti pedig vagytok annyira naívak, hogy hiszitek, hogy bármi mögött képesek vagytok elbújni !!!100%!!!-osan...
 • [HUN]PAStheLoD #11
  és gondolod ez a GeoTracing vagy mi a nyavalya majd 5 percenként lekéri az összes ISP-től ? Majd gondolod az ISP-k ki is adják ..
 • AnarchoiD #10
  bele kell loni oket a dunaba/ missisipibe
 • Lacc #9
  Ezért kell majd proxyt használni.
 • Long_Gun #8
  Sunyíthatsz ahogy akarsz, az isp-dnél szépen log-olva van hogy melyik ip-t kinek adták ki és mikor. Azt nem tudom hogy a logokat mennyi időre teszik el, de ez biztos nem hetekben mérhető.
 • papabear #7
  Igen ez így nekem sem tiszta, ha dinamikus ip-m van, és mondjuk sunyítok és 5 percenként újat kérek, akkor ki és hogyan talál meg?