Berta Sándor

Digitális idegenvezető kerékpárosoknak

A holland határ közelében a kerékpárosoknak először nyílik lehetőségük arra, hogy egy PDA-készülék segítségével multimédiás idegenvezetésen vegyenek részt.

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe és indulnak túrázni. Gyakran merül fel azonban a kérdés, hogy merre is induljon a család, merre vannak azok a kerékpárutak, amelyeket nem keresztez gyakran autóút. A holland határ mellett a kerékpárosoknak már nem kell számolniuk a navigációs problémákkal és egy digitális idegenvezetőnek köszönhetően megtervezhetik az útvonalaikat. A készülékben szerepelnek az adott régió nevezetességei, amelyekről még rövid videoklipeket is megtekinthetnek a túrázók.

Lehetőség van arra is, hogy a túrák útvonalát már előre az interneten meghatározzák a szabadba vágyók, így mindenki olyan környékre juthat el, ami az ő szívének a legkedvesebb. Külön meghatározható a gyermekek számára érdekes útvonal, de választhatók a történelmi nevezetességekben bővelkedő túrák is. "A kirándulóknak elegendő a túrázásuk kezdetén kibérelniük a legfontosabb információkat tartalmazó PDA-készülékeket. Az adatok között vannak a területről készült légifelvételek, város- és topográfiai térképek" - jelentette ki dr. Michael Gerhard, a rendszert kifejlesztő Fraunhofer Intézet Szoftver- és Rendszertechnikai Intézetének munkatársa.

Az új megoldás előnye a többi útvonaltervezővel szemben elsősorban a multimédiás anyagok felhasználásában rejlik. Az információkat mindig a regionális turisztikai adatbázisból hívják le és lehetnek köztük akár videoklipek vagy podcastok is.

Ráadásul a megjelenített digitális térképeken feltüntetik a gyalogosok által járható utakat és ösvényeket is. A túraútvonalak összeállítására idén nyártól három település: Bocholt, Aalten és Winerswijk honlapján lesz lehetőség. Ezenkívül van hat szabvány túraútvonal is, amelyek hossza 35 és 65 kilométer között változik.

A szolgáltatást később elérhetővé kívánják tenni a lovasok és a gyalog vagy hegyi túrázók számára is, feltüntetve a közlekedési lehetőségekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #7
    "A szolgáltatást később elérhetővé kívánják tenni a lovasok..." >> és hova rakja a pdat? a ló sörényére?:D
  • Tetsuo #6
    használt cuccot nem veszek :)
    tehát még kicsit várnom kell ;)
  • wanek #5
    Nincs a legtöbb PDA-ban, de elég sokban van, az igaz. Van az enyémben is. Ez a multimédiás bizbasz nem hiszem, hogy alkalmas lenne navigációra.

    "nekem csak olvasni kéne 1 min VGA felbontású PDA" - QVGA-n is lehet olvasni
    "max 40ért" - max használtan, de nem valószínű. Esetleg egy nagyon leharcolt példányt kifoghatsz, de olyan meg minek?
  • Tetsuo #4
    Na ja, de sajna ma már legtöbb PDAban van. :(
    Azért sajna, mer nekem csak olvasni kéne 1 min VGA felbontású PDA, max 40ért.
  • wanek #3
    A cikk nem említi...
  • Tetsuo #2
    GPS?
  • wanek #1
    És honnan tudja a szerencsétlen, hogy éppen hol van?