Berta Sándor

Digitális idegenvezetés Hamburgban

Világszerte, de különösen Európában egyre népszerűbbnek számítanak a digitális turisztikai rendszerek, amelyek segítségével a látogatók tájékozódhatnak a helyi nevezetességekről, látnivalókról.

A múlt héten mutatták be, azt a rendszert, amely a holland határ közelében a kerékpárosoknak nyújt digitális, multimédiás tartalmakkal kiegészített idegenvezetést. Hasonló megoldást alkalmaznak ma már több német és svájci városban is. A csúcstechnikás szolgáltatásnak köszönhetően a hagyományos idegenvezetést egyre inkább felváltja digitális társa.

A turisták PDA-készülékeket kapnak, amelyek beépített GPS-vevőegységet is tartalmaznak, így mindenki maga döntheti el, hogy egy adott város nevezetességei közül melyiket szeretné látni és melyiket hagyja ki inkább. Az úgynevezett iGuide rendszerekben tárolt adatokat folyamatosan frissítik és minden érdekes információt tartalmaznak az adott településről. A technika érdekessége a beépített laza hangvételű kommunikáció, így senkinek sem kell attól tartania, hogy elaludna a gépi idegenvezető monológjait hallgatva.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első német nagyváros, ahol mobil GPS-es idegenvezetést tudunk kínálni a hozzánk látogató turistáknak" - jelentette ki Gunnar Uldall helyi szenátor, a hamburgi gazdasági és munkahivatal elnöke. A GPS-szel egybekötött készülékekkel zajló idegenvezetés lehetővé teszi, hogy mindenki maga állítsa össze az általa látni kívánt nevezetességek listáját és azokat a saját tempójában kereshesse fel, ne kelljen másokhoz alkalmazkodnia.

A rendszer három túraútvonalat kínál fel, de a felhasználó maga dönti el, hogy a felsorolt látnivalók közül melyikre kíváncsi és akár úgy is dönthet, hogy csupán meghallgatja és végignézi az információkat egy kávézóban. Az iGuide emellett digitális térképként is használható. A megoldást az iTour fejlesztette ki. A vállalat hasonló rendszereket hozott létre St.Gallenben, Bázelben, Heidelbergben, Lübeckben, Görlitzben, Münchenben, Neumarktban, Rothenburgban, Karlsruhéban, Drezdában, Erfurtban, Kölnben, Lipcsében, Saalfeldben és Weimarban.

Az egyes városok választhatnak, hogy az idegenvezetés során ismertetett szöveget ki mondja el, választhatók külön a gyerekeknek, a fiataloknak vagy éppen a nyugdíjasoknak szóló tartalmak. Az iGuide kifejlesztésekor a könnyű kezelhetőség volt a fő szempont, de beállítható a felvételek minősége vagy akár több nyelv alkalmazása is. Egy iGuide átlagosan mintegy 2 gigabájt adatot tárolhat.
"A készülék a bekapcsolás után automatikusan frissíti az adatbázisát és már kezdődhet is az egyénre szabott idegenvezetés" - mondta Sebastian von Sauter, az iTour vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #1
    Tetszetős megoldás!