Specker Balázs

GPS-ből is megárt a sok

Egy brit biztosítótársaság által közzétett felmérés szerint az autókban használatos GPS navigációs rendszerek több kárt okozhatnak mint hasznot, mivel elvonják a vezető figyelmét a közlekedésről.

A Privilege Insurance brit biztosítási cég adatai azt mutatják, hogy a GPS-t használó sofőrök 19%-a képtelen rendesen figyelni a vezetésre, a hagyományos térképet használóknál ez a szám 17% volt. Ráadásul a cég úgy találta, hogy a navigációs rendszerek sokkal zavaróbbak, mintha a sofőr egy kormányra terített térképet bogarászna. A probléma hátterében vélhetően az állhat, hogy a tízből egy sofőr nem rögzíti az útvonalat navigációs rendszerében elindulás előtt, ráadásul a feledékenyebb sofőrök mintegy fele elismeri, hogy vezetés közben próbálja meg bevinni a tervezett útvonalat.

Minden nyolcból egy sofőr nyilatkozott úgy, hogy egyedül a GPS-re hagyatkozik, az útvonal ellenőrzése nélkül. Persze a technológia a legtöbb esetben pontos, ám néha előfordulhatnak olyan hibák is, amelyek veszélybe sodorhatják a vezetőt - például ha rossz haladási irányt javasol a rendszer egy egyirányú utcában.

A figyelmetlen vezetők és a navigációs rendszerekbe vetett túlzott bizodalom már jó ideje áll gúnyos tréfák kereszttüzében az amerikai biztosítási piacon. A Nationwide Auto Insurance 2005 végén olyan reklámfilmet vetített le, amelyben a figyelmét vesztett, kizárólag GPS-ére hagyatkozó vezető egyenesen belerohan egy kávézó kirakatába. Azonban ez a jelenség nem csak humor forrását jelenti a biztosítási cégek számára. "Kutatásaink azt támasztják alá, hogy a nem megfelelően használt műholdas navigációs rendszerek is veszélybe sodorhatják a vezetőt" - fogalmazott a Privilege vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #8
  a reklámok viszont kvajók:DDD
 • uniu #7
  Mert azt fogod az 1-ik kezeddel !! headsettel hasznalhatod.
 • Szemi90 #6
  Tiltsák be azonnal!!!
  Meg a járdán gyalogló nagymellű, feszesfenekű csinibabákat is! Az is elvonja a figyelmet a vezetéstől...
 • Aramil #5
  de GPS-nek nem válaszolsz
 • sokadikgab #4
  a mobil is csak beszel hozzad, megiscsak be van tiltva ...
 • Tinman #3
  Jelenleg egy Ique M5-ös teljesít szolgálatot nálam és egyáltalán nem vonja el a figyelmet. Szépen mondogatja, hogy mire figyeljek, korrektül navigál.
  Ma már szinte a legalapabb GPS is tud hangos navigációt, ergo ez a felmérés idejemúlt hülyeség.
 • sokadikgab #2
  Ahogyan a mobilt is tiltjak, ugyanugy ezeket a kutyuket is tiltani kene!!!
 • JTBM #1
  Baromság. Egy térdeden kiterített térképen keresgélni ezerszer veszélyesebb, mint a GPS bal-jobb, egyenesen jeleit követni.

  Hülyék persze mindig vannak, de azon se a térkép, se a GPS nem fog segíteni...