Berta Sándor

Interneten lekérdezhető jeladó és helymeghatározó rendszer

A Transcare új találmánya egy körülbelül gyufásdoboz méretű jeladó, amelyet, illetve azt a személyt, terméket vagy autót, aki ezt használja bárki, bármikor megtalálhat az internet segítségével.

A Transcare székhelye a német városban, Wiesbadenban található, és bár kétségtelenül hasznos lehet a német vállalat találmánya, ám adatvédelmi okokból máris támadják a vállalatot. Bár a cég a terméket főleg elcsatangolt gyerekek, idős emberek és szellemi fogyatékosok megkeresésére ajánlja, máris többen kétségbe vonják, hogy nem sérti-e majd meg az adatvédelmi jogszabályokat a jeladó.

A rendszer működése rendkívül egyszerű. A jeladó tulajdonosa egy SMS küldésével aktiválja a gyufásdoboz méretű készüléket, amely erre válaszul a GPS Globális Helyzetmeghatározó Rendszer segítségével meghatározza a helyzetét és a kapott adatokat és koordinátákat elküldi a Transcare-hez. A cégnél a jeladó tulajdonosának végül lehetősége van - egy jelszó megadása után - arra, hogy megtekintse azt az internetes térképet, amelyen a Transcare megmutatja neki, pontosan hol is van a készülék.

A mélygarázsok és pincék okozta helyzetmeghatározási problémákat úgy kerüli ki a rendszer, hogy az adott helyhez képest a legutolsó ismert tartózkodási helyet jeleníti meg. Sascha Tilli, a Transcare ügyvezetője szerint így például bármikor könnyedén megtalálhatnak egy véletlenül a lakásba bezárt vagy elcsatangolt gyereket.

Mindenesetre többen úgy vélik, hogy az eszköz, amelynek az egyszeri díja 100 euró és utána havonta további tíz eurót kell fizetni, arra is felhasználható, hogy valaki kémkedjen valaki után, például megállapítsák, hogy egy adott személy milyen útvonalat jár be egy adott napon. Michael Ronellenfitsch hesseni adatvédelmi biztos szerint ha egy férj így próbál meg kémkedni a felesége után, hogy megcsalja-e, törvénysértést követ el. Az ilyen készülék eladása ugyan legális, ám az már a vásárlótól függ, hogy törvényes célokra, vagy törvénysértő módon használja-e a készüléket, hiszen valljuk be, az új jeladó néhány esetben valóban akár életet is menthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!