Berta Sándor

GPS-es karóra brit gyerekeknek

Az amerikai Wherify Wireless cég terméke potom 99 angol fontba, vagyis 148 euróba fog kerülni. A cég állítása szerint az eltűnt gyerekek helyzetét a készülék segítségével akár perceken belül meg lehet határozni.

Az eszköz egy beépített GPS-vevő segítségével képes meghatározni a viselője aktuális helyzetét. Az információk a Wherify Wirelesshez a szintén integrált mobilelektronikának köszönhetően jutnak el. A vállalat azonban sietve leszögezte, hogy éppen emiatt a karóra csak azokon a helyeken használható, ahol a mobiltelefonok is, fontos tehát az adott terület lefedettsége.

Szintén problémát okozhat, hogy a GPS-vevőkészülékek a járműveken vagy az épületeken belül gyakorlatilag használhatatlanok, nem képesek kimutatni például egy mélygarázsban lévő személy tartózkodási helyét. Ezt a problémát az amerikai cég szoftveres úton kívánja megoldani.

A karóra önmagában nem levehető, azt a viselője csak egy, a termékhez járó távirányító segítségével tudja leszedni a karjáról. Ugyanakkor viszont a karórában van egy segélykérő, amelyet az adott személy egy gomb lenyomásával aktiválhat.

Az Egyesült Államokban, ahol két éve használják, már bevált az olcsónak éppen nem nevezhető rendszer. Aki egy ilyen karórát szeretne, annak 199 dollárt, vagyis 160 eurót kell befizetnie, továbbá vannak plusz havi díjak is. A karóra persze nem csak a szülők körében népszerű, de például azoknak a családtagoknak a körében is, akiknek Alzheimer-kóros hozzátartozójuk van. Hiszen a készüléknek köszönhetően néha szinte valóban pillanatokon belül rálelhetnek az elkóborolt vagy eltévedt emberekre.


Az előfizető weblapon megjelenített térkép segítségével tudja nyomonkövetni,
hol jár a karóra tulajdonosa

A szakértők szerint azonban kétségek is felmerülhetnek a karórával kapcsolatban. Így például a csemetéjükre túlzott felügyeletet gyakorolni akaró szülők kezében visszájára sülhet el a dolog és ekkor szinte börtönbe zárva érezheti magát az adott gyerek. Ráadásul egy ilyen készülék sajnos minden bizonnyal nem akadályozza meg például a gyerekrablókat vagy más bűnözőket a tettük végrehajtásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #21
    Nagyon jó!
    Sok ilyent.

    A másik: a gonosztevőkre kellene főleg ilyen, hogy minden mozdulatuk nyomon legyen követve.
  • karmicsek #20
    "A karórát csak a készülékhez nem járó szerszámokkal lehet leszedni"
    idézve magamtól

    Mi ez, titán, hogy leszedhetetlen?
  • Dj Faustus #19
  • gordonmail #18
    Nekem motorozáshoz kellene GPS karóra
    Nemtudnátok honlapokat írni, ahol megtalálható lenne az ilyen?
    Esetlen olyan GPS, ami a motor kormányára lehet felszerelni
    1000xthx :)
  • Petty #17
    RE#9: és közben áramot is termel a gyerek.Láttam ezeket az alternáló mozgásból áramot termelő zseblámpákat.

    Amúgy egy gyors számítás 6.000.000.0000/ =3.000.0000.000. faszi , ebből aktív 1.000.000.000 ebből masztizik mondjuk 400.000.000 , napi egyszer, ezeket most kössük be a hálózatba és lám működik Las Vegas! :-)
  • Alfa Of NS #16
    Ha egy kislany es egy kisfiu koorditanatai pontosan megegyeznek, akkor... . Na jo, mindenesetre elegge Nagy Testver filing ez. Viszont vannnak tenyleg praktikus felhasznalasi helyei, lasd Alzheimer stb.
  • TeszteloPontHu #15
    Elég durva az a "térkép". Én inkább műholdképnek nevezném.
  • TeszteloPontHu #14
    Viszont a GPS jelet semmi nem viszi le a mélygarázsba...
  • gesztenyepüré #13
    viszont ha még miniatürizálnak rajta pont jó lesz a macskám helyzetmeghatáozására

    :-)

  • Sadist #12
    A következő tényleg a V-chip lesz