Gyurkity Péter

Árrögzítéssel vádolják az nVidiát

Eddig összesen 51 panasz érkezett, amelyben az nVidia tevékenységét és az esetleges háttéralkuk megkötését kifogásolják, néhány esetben pedig maga az AMD lehetett a másik fél. A panaszokból különálló perek indulhatnak.

Piaci elemzők szerint az nVidia igen nehéz nyár elé néz, amennyiben az eddig beérkezett panaszok alapján több bírósági per és nyomozás indul a vállalat ellen. Márciusig ugyanis 42 beadvány érkezett, többnyire az észak-kaliforniai körzetben, amelyekben kivétel nélkül árrögzítési megállapodásokról és egyéb törvénytelen háttéralkukról esik szó. A szám mostanra 51-re emelkedett, a cég szerint azonban ez csak látszólag sok, hiszen a panaszok többnyire felvásárlóiktól, valamint a fogyasztóktól érkeznek.

Az árrögzítés azt feltételezi, hogy az nVidia egyéb gyártókkal állapodott meg a termékek minimális áráról, igyekezvén megelőzve azok gyors esését, ezzel együtt pedig a bevétel csökkenését. Több esetben egyenesen azzal vádolják a céget, hogy legfőbb riválisával, az AMD-vel egyezett meg, ami már csak azért sem zárható ki, mert egyéb területeken a két cég jó ideje szoros partnernek számít. A grafikus vezérlők piacán jelenleg ugyan az nVidia áll jobban 28,5 százalékos részesedésével, ám az AMD nem sokkal lemaradva követi a maga 23 százalékával. A GeForce 8800 megjelenése komoly előnynek bizonyult, ám már indul az ellencsapás, mégpedig a Radeon HD 2900 révén.

Nem ez az első eset, hogy a két gyártót trösztvádakkal bombázzák. Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly az ATI felvásárlását követően kezdte el vizsgálni az nVidia szerepét, azt feltételezvén, hogy ez utóbbi cég valamiképpen közreműködött a tranzakcióban, mi több, segítette partnerét a rivális cég felvásárlásában. A részleteket ugyan nem hozták nyilvánosságra, ám az sejthető, hogy a minisztérium szerint itt is háttéralku született, amely mindkét félnek kedvezett. A processzorgyártó a maga részéről annyit fűzött ehhez hozzá, hogy az ATI megszerzése után is több területen együttműködnek az nVidiával.

Az Intel szintén indítványozta a tranzakcióval kapcsolatos összes dokumentum átvizsgálását, ám ez inkább visszavágásnak tekinthető az AMD által korábban indított per miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orkaman #21
    és a munkád profit rátája hihetetlenül nagy.
    (végül is elég lenne kenyér+víz+sátor, mi a fénének kérsz 1/több százezret)

    ne vegyétek komolyan, csak nem bírom ha valaki átmegy a végeletekbe (lsd. profit=lopás).
  • orkaman #20
    szóval aki dolgozik az mind lop?
    eladod a szabad idődet és pénzt kapsz érte, megtakarítasz (tehát profitot termelsz)

    érdekes felfogás...
  • BiroAndras #19
    "*ha valaki tud nekem ezen a bolygón olyan multit, nagyvállalatot mondani ami nem többezer százalékosan a fedezeti pont felett tartja az árakat kartellmegállapodásokkal akkor minimum egy nobel díjat érdemel"

    Hát nekem elég sok árverseny rémlik. Pl. az Intel és az AMD gyakran szokott vérre menő csatákat vívni.
  • arty #18
    nem fejezted be: a politikus pedig ellopja az államtol ...

    szal a politikus lopott meg minket, szokás szerint.
  • Juszufka #17
    Nincs.
  • NonsenS #16
    Hááát. Elsőre talán túlzás, de azért mégiscsak közel van hozzá....
  • Juszufka #15
    A profitszerzést meglopásnak nevezni azért erős.
  • bertino #14
    nem az a lényeg kinél van, inkább csak az, hogy rólunk huzzák le
  • NonsenS #13
    Egyébként ha a multi elveszi az emberektől a pénzt ezzel a módszerrel, majd utána az állam elveszi tőlük a pénzt a büntetéssel, akkor végülis ki lopta meg a megszívatott vásárlókat?
  • Akuma #12
    Szerintem meg teljesen természetes dolog az ármaximalizálás, mindenki ezt tenné, ha bármit is eladna. Még a PH-n is ez megy. Előszőr felmérik a piaci igényeket és csak utána elégítik ki azokat. Ha nem csökkennek az árak, akkor csak azért fordul elő, mert a piacon lévő termékkel is megelégszik a felhasználó, vagyis igénytelen az átlag user. Szóval teljesen természetes a profitmaximalizáló vállalkozás.

    Pl hosszú évekig teljesen felesleges volt csökkenteni az 512MB-os modulok árát, mert nem volt többre szüksége az oprendszereknek 1GB-nál, de most hogy kezd elterjedni az XP, meg jönnek a gépigényesebb játékok, rögtön megnőtt rá az igény, tehát érdemes volt csökkenteni az árát és versenyezni a rivális céggel.