Rónai György

Az ATI végül csak megelőzte az NVIDIA-t

A Mercury Research jelentése szerint, az NVIDIA piaci részesedésének legutóbbi csökkenése folytán a cég szépen lecsúszott az ATI mögé, és így már csak a harmadik helyen áll a grafikus processzorok piacán.

A harmadik helyre való visszaesés következtében az ATI Technologies feljött a második helyre pontosan 24,9 %-os piaci részesedéssel. Az NVIDIA-nak így 24,7 % maradt, tehát ugyan mindössze 0,2 %-kal van lemaradva, azonban már ez is elég volt ahhoz, hogy a cég részvényárfolyamai erősen csökkenni kezdjenek. Az Intel természetesen továbbra is az élen maradt 31,7 %-kal, azonban már ez is 3,2 %-os visszaesést jelent.

Még néhány hónappal ezelőtt is az ATI messze le volt maradva az NVIDIA mögött. Az NVIDIA 2002 őszi nyilatkozatában már bevallotta ugyan, hogy az R300 chip jobban sikerült, azonban ekkor még úgy gondolták, ez nem jelent veszélyt az ő piaci pozíciójukra. Most azonban úgy tűnik eljött az igazság ideje, és az eltelt több mint egy év alatt sikerült meggyőzni a vásárlókat is, hogy a 9500, 9700 és utódkártyáik igenis megbízhatóak, és legalább olyan jók, mint a konkurens cég megoldásai. Sőt, mind kiderült sokkal jobbak is.

Az NVIDIA anno csodákat ígért a csaknem egy évet csúszott NV30 kapcsán, azonban ahogy a világ megtapasztalta, csúfos bukás lett belőle, csakúgy, mint az összes leszármazottjából. Egy tavalyi nyilatkozatában még a cég elnöke is bevallotta hogy az NV30 "nem sikerült", azonban rögtön ezután piacra dobtak néhány ráncfelvarrott verziót. Az NV35, NV36, és NV38 chipek már jobbak lettek, legalábbis ami DirectX 8 esetén a középkategóriát illeti, ugyanis több előzetes DirectX 9 játék (pl. Half Life 2, Doom 3), és tesztprogram eredményeiből kiindulva a jövőben már korántsem állják majd meg a helyüket, még a mai színvonalon sem.

Az ATI több ősellenséggel is "ágyba bújt", ami a kártyagyártókat illeti, és közülük néhány régi NVIDIA gyártót is már magáénak tudhat. Az ATI ugyanis nem alkalmaz különösebb erőszakot, nem szól bele, hogy milyen termékeket gyártanak a partnerei, addig, amíg az ATI kártyáik megfelelőek. Az NVIDIA viszont nyomás alá helyezte az összes partnerét, megtiltva nekik, hogy bármely más cég termékeit gyártsák. Ezen kívül több botrányos szakítás is volt, mint például a legutóbbi ABIT-féle, aki megelégelte az NVIDIA hozzáállását és a nem kielégítő terméktámogatást, és úgy döntött, hogy a jövőben nem kíván a cég chipjei köré termékeket építeni. Ezzel szemben az ATI több gyártót is megnyert magának, mint például az ASUS, az MSI, vagy akár legutóbb az ABIT, akik minden bizonnyal hozzásegítették/hozzásegítik a céget a nagyobb piaci részesedéshez.

Most tehát az NV40 chipnek valami igen briliáns megoldásnak kell lennie ahhoz, hogy az NVIDIA visszahódítsa az embereket és a gyártókat. Ugyanígy az NV41 és NV43 chipeknek viszont a közép és alsó kategóriát kell meghódítaniuk, hogy a cég egyátalán a második helyre vissza tudja könyörögni magát. Nem beszélve arról, hogy az emberek bizalmát is újra meg kell nyerje, amelyet a múlt évben a számos meghajtó és tesztprogrambeli csalásuk kapcsán szépen szisztematikusan leépítettek. Egy darabig meg tudták fűzni a PR fogásokkal a kevésbé hozzáértő vásárlókat, azonban a szakértőket már eleinte is kiábrándította az egész GeforceFX koncepció.

Valamint az bizony már tényleg a koporsószeg kategóriába esne, ha az NVIDIA logóval ellátott Doom III az NV40-en is csak olyan teljesítményre lenne képes az R420-hoz képest (szabványos OpenGL környezetben), mint az előzetes tesztekben az NV3X-R300 viszonylatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vrob98 #78
    Te mirol beszelsz? Ki beszelt itt 2 eves alpharol? Olvassal mielott baromsagokat irsz!
  • Borg #75
    Az OpenGL és a D3D nagyon is jól megírt _szabványok_, csak ugye be kellene tartani őket, és nem külön eljárást fejleszteni mindenre, mint az nvidia.
    A legnagyobb teher a játékok programozóin van, hiszen nekik kéne végre szabályosan kihasználni az APIk lehetőségeit, és akkor nem kéne minden új engine után agyon össze foltozgatni a drivereket...
  • Borg #74
    Vigyázz, mert olyan okos vagy, hogy már kezd látszani.

    DirectX9 játékok alatt nem csak a D3D 9-et használókat soroljuk, mert az tudod nem csak ebből áll. A DirectX9 alatt sokkal inkább a jövő játékai értendőek, de ha szerinted majd nem kell a D3-hoz a directx9-et telepiteni, szolj.

    Az utolsó bekezdésben pedig ottvan, hogy OpenGL-es lesz.

    Az SG-t illetően pedig max a hozzád hasonló óvodás értelmi színvonalú emberek unreg tobzódása miatt érheti szó, gondolom regisztrálva már kitiltottak minden más helyről.

    Szerencsére már innen is, hiszen tegnaptól ugye már csak a híreknél van unreg hozzászólás.
  • janos666 #73
    Lehet, hogy nem verseny kéne ide, nem a gyártók a szarok, hanem ezt az egész OpenGL-s meg DirectX-es hardveres videógyorsítást kéne már alapjaiból átírni, valami 3.-4. gyártónál.
  • RpPRO #71
    Ez a szar ati driver duma mar nagyon nagyon lejart lemez. Szanalmas, h mast nem tudnak elohozni, ha mar elfogyott az osszes erv.... /Off: Boldog 1 eves szulinapot kivanok a 9700 promnak :)
  • Borg #70
    Bezony, ARB/2 és egyéb codepathek ugye...
    Az a teszt pont arra volt jó, amit irtam. Megvakitani a faék közönséget. De aki belát a "szinfalak mögé", egyből értette, hol is a turpisság a dologban.
  • 3P #65
    Én is a "szar ATI driver" témához szólnék hozzá...

    Mint előttem is írták már, nekem is Radeon DDR volt az első kártyám. Akkor egy 7075-ös nevü drivert használtam hozzá egy RaidON tweakerrel. Láss csodát nem volt vele semmi különösebb bajom...
    Ma egy Radeon 8500 duruzsol a gépemben (ugyan nem egy mai darab, de az anisotrópikus szűrőtől nem igazán ilyed meg, ez nekem fontos volt). Fontos volt az is, hogy lehetőség szerint tiszta és éles kép vigyorogjon vissza a monitorrol... Érdekes módon ezzel a kártyával sem volt eddig égbekiáltó bajom.

    Visszatérve a driverre, mielőtt továbbb szapulják az NV pártiak az ATi drivereit, nézzenek el ide. Beszéljenek helyettem a tények. A ma piacon kapható kártyák szinte teljes választéka itt van. Azt hiszem a látottak majd magukért beszélnek...
    http://www.digit-life.com/articles2/digest3d/1203/itogi-video-gallery-bugs.html

    Amint látható mindkettő oldallal van baj, de igen sokszor magával a játékkel van a gond...
  • Cat #64
    meg is állt a fejlődés - most hogy az nvidia nem fenyegetés, az utóbbi egy évben a ciklusváltás lelassult, és a kártyák ára sem csökken valami nagy mértékben
  • janos666 #62
    Érdekes, én kedvelem ezt a stílust, megvenni embereket és cégeket kilóra! Mint a maffi, csak legális! Ez az élet, az is jól jár aki sok pénzt tesz zsebre, és az is aki pénzel, nagy happy, jöhet a mikulásparti.Ha nem tudnád hova tenni a pénzed te nem így nyomnád?
  • Borg #61
    Azért azt ne mondjuk, hogy lebecsült gyártó volt az ATI, mert az NVIDIA még sehol sem volt amikor az ATI piacvezető.
    Most csak szimplán visszavette a vezetést.

    Arra a kérdésre meg, hogy ki szereti az nvidiat... Hát, HA csinálnának végre egy jó kártyát, és HA megvenném, akkor sem szeretném őket. Nem elfogultság, semmilyen más irányba, hanem szimplán a cég marketing fogásai, és a gátlástalan hazudozása, neves emberek, és fejlesztők, weboldalak megvétele kilóra stb. nagyon nem tetszik nekem.

    Érjenek el sikereket úgy, hogy tényleg jó dolgokat csinálnak. És akkor megint nvidiám lesz, mint ahogy TNT, Gef2MX, Gef2Pro meg is volt anno, és nem is panaszkodtam rájuk. De mióta 8500-am van, eszembe nem jutott volna nvidiára visszatérni.