21
  • orkaman
    és a munkád profit rátája hihetetlenül nagy.
    (végül is elég lenne kenyér+víz+sátor, mi a fénének kérsz 1/több százezret)

ne vegyétek komolyan, csak nem bírom ha valaki átmegy a végeletekbe (lsd. profit=lopás).
  • orkaman
    szóval aki dolgozik az mind lop?
    eladod a szabad idődet és pénzt kapsz érte, megtakarítasz (tehát profitot termelsz)

érdekes felfogás...
  • BiroAndras
    "*ha valaki tud nekem ezen a bolygón olyan multit, nagyvállalatot mondani ami nem többezer százalékosan a fedezeti pont felett tartja az árakat kartellmegállapodásokkal akkor minimum egy nobel díjat érdemel"

Hát nekem elég sok árverseny rémlik. Pl. az Intel és az AMD gyakran szokott vérre menő csatákat vívni.
  • arty
    nem fejezted be: a politikus pedig ellopja az államtol ...

szal a politikus lopott meg minket, szokás szerint.
  • Juszufka
    Nincs.
  • NonsenS
    Hááát. Elsőre talán túlzás, de azért mégiscsak közel van hozzá....
  • Juszufka
    A profitszerzést meglopásnak nevezni azért erős.
  • bertino
    nem az a lényeg kinél van, inkább csak az, hogy rólunk huzzák le
  • NonsenS
    Egyébként ha a multi elveszi az emberektől a pénzt ezzel a módszerrel, majd utána az állam elveszi tőlük a pénzt a büntetéssel, akkor végülis ki lopta meg a megszívatott vásárlókat?
  • Akuma
    Szerintem meg teljesen természetes dolog az ármaximalizálás, mindenki ezt tenné, ha bármit is eladna. Még a PH-n is ez megy. Előszőr felmérik a piaci igényeket és csak utána elégítik ki azokat. Ha nem csökkennek az árak, akkor csak azért fordul elő, mert a piacon lévő termékkel is megelégszik a felhasználó, vagyis igénytelen az átlag user. Szóval teljesen természetes a profitmaximalizáló vállalkozás.

Pl hosszú évekig teljesen felesleges volt csökkenteni az 512MB-os modulok árát, mert nem volt többre szüksége az oprendszereknek 1GB-nál, de most hogy kezd elterjedni az XP, meg jönnek a gépigényesebb játékok, rögtön megnőtt rá az igény, tehát érdemes volt csökkenteni az árát és versenyezni a rivális céggel.
  • sathinel
    Azért összehasonlító tesztek vannak. Amikor én vettem vidkarit, a 7600GT volt árban teljseítményben a legjobb(középkategória), ezért vettem azt, pedig radeon-t jobban szeretem. Ha nem az újságok, tesztjeit, hanem a honlapokat, visszajelzéseket, nézed akkor tudsz választani.

Ezért örültem mikor úgy volt hogy lehet hogy lessz egy 3. vidkari gyártó is aki betörhet(chrome vagy mi volt a neve), de semmi hír csak ketten "versenyeznek".

Kb ahogy itthon a mobilpiac alakult. Tré, Pannaon szépen elvoltak amíg meg nem jött a voda és elkezdte lenyomni az árakat. Kellene több szereplő a vidkari piacra is mint a procikhoz is.
  • orkaman
    minimál ár megszabása? Ha a X $-ért adja (mint gyártó), akkor nem lesz kereskedő aki ennél kevesebbért árulja.

de hát így működik a rendszer.

Az más ha két gyártó megállapodik. De ehez nincs szükség megállapodásra. Elég ha figyelik egymás árait (az nem törvény ellenes).

egyébként jó pár éve ezt csinálják. direkt úgy hozzák létre a kártya kategóriákat, hogy adott árban ne tudj összehasonlítani két terméket (kivéve a toptoptop kategória). Így nem kell vesenyezniük az árban. Ha az Intel vette volan meg az ATI-t (vagy Nvidia-t) na akkor borult volna a rendszer.

most kell az AMD-nek is a lóvé... nem próbálja meg lenyomni az árakat a piaci részért. (jobb nagy tortának a 23%-a mint kicsinek a 30...)

egyébként ha megbüntetki őket, akkor felfele mennek az árak (ja a büntetés is pénz, be kell pótolni)

• torma99
    Igen persze vizsgálhatnák, sőt még meg is büntethetnék őket... De kérdezem én, mire megy vele akárki is? Régen be van nekik kalkulálva, hogy ha elkapják őket az extraprofitból nagyon könnyedén kifizetik a büntit.
    Gondoljunk csak a tecskó-kora-osan trióra és társaikra. Szemetet és romlott árut árulnak, kapnak 10 milliós büntetést, mert már többszörös visszaesők, kérdezem én, hogy szerintetek hány másodperc alatt termelik vissza? 1-2? Ugyanez van a nagy cégek esetében is, nem kell csodára számítani. (Bár milyen érdekes ha kiderül valami hirtelen mindenki felháborodik, pedig nem kell nagy ész az ilyen gazdasági folyamatok kitalálásához)
  • kvp
    28.5+23=51.5, tehat a maradek 48.5% kie? A valasz az, hogy tobbsegeben az intele. Es mivel chipsetbe agyazott vezerlot mas mar nem nagyon gyart tomegesen ezert ott meg monopolhelyzet is van. Esetleg vizsgalhatnak mindharom ceget egyutt...
  • Cat #7
    Oligopol piac, a korrupció természetes melegágya. Csupán egy telefon kell a két cég között, és ezáltal a teljes piac befolyásolható, sokmillió dollár pluszbevételhez juthat mindkét cég. Hülyék lennének nem kihasználni.
  • Praetor
    Akasztják a hóhért...
  • Szefmester
    lehet nem csökkenni fognak ..
  • moon08
    És senki nem korrupt,még a politikusok sem....
  • moon08
    Vazzeg,mindenhol minenki megálapodik mindenkivel az árakban.
    Köcsög multik. :(
  • Petko
    na neeeee, árat rögzített? ezt hogyan? :O

*ha valaki tud nekem ezen a bolygón olyan multit, nagyvállalatot mondani ami nem többezer százalékosan a fedezeti pont felett tartja az árakat kartellmegállapodásokkal akkor minimum egy nobel díjat érdemel
  • grebber
    Ezaz pereljék szét őket azt csökkenjenek a VGA árak!