Gyurkity Péter

Licencmegállapodást kötött az Nvidia és az Intel

Az Nvidia és az Intel több évre szóló keresztlicencelési megállapodást írt alá, melynek révén az Nvidia hozzáláthat az Intel processzorokra épülő nForce lapkakészletek kifejlesztéséhez.

A megállapodás számos, a két vállalat által korábban kifejlesztett technológiára is kiterjed, de ezek közül messze kiemelkedik az Intel FSB-technológiája, amely elsődleges követelmény az új nForce chipkészletek kifejlesztéséhez. "Az Nvidia számos újdonságot kínál az Intel vásárlók számára, beleértve az nForce platformot, és a PCI Express-alapú SLI technológiát is, amely lehetővé teszi több grafikus kártya egyidejű alkalmazását" - jelentette ki Jen-Hszun Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója.

A megállapodás jókora bevételt hozhat az Nvidia konyhájára, és a vállalat újabb piacokra tehet szert. A chipkészletek forgalmáról készült legutóbbi felmérések szerint a harmadik negyedévben az Intel 62,1 százalékos részesedéssel vezeti a piacot, míg a második helyen a VIA Technologies található 18,5 százalékos részesedéssel. A Silicon Integrated Systems (SiS) 9,9 százalékot, az ATI Technologies 4,5 százalékot, míg az Nvidia mindössze 4,2 százalékot ért el. A vállalat részesedése tehát jócskán elmarad a konkurenciától, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy korábban egyedül az Nvidia nem tudott megállapodni az Intel termékek licenceléséről, és amíg a vállalat a csúcskategóriás AMD processzorokra koncentrált, a konkurens cégek tovább bővítették a termékskálát.

Az Nvidia szóvivője nem árulta el, hogy mikorra várható az új lapkakészletek megjelenése, de a megállapodás minden bizonnyal új lendületet ad a fejlesztéseknek, és az Nvidia mellett a piac több jelentős szereplője is hamarosan új termékekkel jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #1
    Kíváncsi leszek, hogy gyorsabbak lesznek-e, mint az Intel chipkészletek.