Gyurkity Péter

Drasztikusan csökkent az Nvidia nyeresége

A világ egyik legnagyobb grafikus kártya gyártójának számító Nvidia tegnap jelentette be, hogy a vállalat nyeresége a második negyedévben közel 80 százalékkal esett vissza a piaci helyzet romlása és az erősödő verseny miatt.

A bejelentés szerint a profit az elmúlt negyedévben mindössze 5,1 millió dollárt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában megtermelt 24,2 millió dolláros nyereséggel, jóllehet a vállalat bevétele - amely akkor 459 millió dollárt tett ki - mindössze 3 millióval csökkent, és idén is elérte a 456,1 millió dollárt. A piaci elemzők korábban 500 millió dolláros bevételt jósoltak a cégnek, de ezt a már említett okok miatt nem sikerült teljesíteni. A bejelentés hatására az Nvidia részvényei 23 százalékkal csökkentek.


Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója

"A második negyedév rendkívül nehéz időszak volt, és az asztali számítógépek szegmensében jelentős visszaesést hozott számos kedvezőtlen esemény miatt" - jelentette ki Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója. Huang elsősorban a piac visszaesésének, valamint a rivális ATI Technologies által támasztott kemény versenynek tulajdonította a vállalat kudarcát.

Elemzők szerint az Nvidia - a nyereség mellett - jelentős piaci részesedést vesztett el az ATI és az Intel javára. A Jon Peddie Research által elkészített felmérés szerint az Intel részesedése az asztali számítógépekbe szánt grafikus processzorok terén 33 százalékról 37,7 százalékra nőtt a második negyedévben, míg ugyanezen időszak alatt az Nvidia részesedése 27,2 százalékról 23,2 százalékra esett vissza. Az ATI esetében szintén visszaesésről számolt be a cég felmérése, de a mintegy 0,8 százalékos csökkenés nem tekinthető kudarcnak, és a vállalat továbbra birtokolja a piac 23 százalékát. Az Nvidia forgalmát rendkívül érzékenyen érintette, hogy a piacon tapasztalható visszaesés különösen az asztali gépekbe szánt videochipek szegmensét sújtotta, mivel a vállalat mindig is nagy hangsúlyt fektetett erre a területre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #32
    Nemértem mit kell azon vitázni, hogy kinek mi jön be. Most egyszerűen az ATI-nak áll a zászló a médiában, oszt a jónépnek ez jön le. Az Intel meg szépen sunnyogva vezet a maga kis integrált cuccaival a nagyvállalati eladások miatt :)
  • negro #31
    Sziasztok!

    Nekem az ATI X800Pro ketyeg 1 3200 intel cpuval es most, hogy kiprobaltam a hétvégén a nVidia 6800 kártyát, egytalannem voltam elragatatva.... pedig ezaz elsö ATI kártyám még csak... de már nalam bejöttt :) hip hip hurrá ATI.......
  • muerte2 #30
    Nekem nem tudnád elintézni, hogy járjon a gépemben egy x800pro? Akár benne is maradhat.
    :)
  • simia #29
    Látom szokásos a hangulat...

    Csak annyit, hogy Nekem van Ati és nVidia kártyám is, egyik sem jobb semmivel sem mint a másik!
    Úgyhogy nagyon egyikhez sem húz a szívem!

    De azért szerintem összetennétek a kezeteket egy "szar" 6800-asért!!!
  • NEXUS6 #28
    Nem csak az a fontos ki gyártja az aktuélisan legjobb játékkártyát. Azért azt sem árt figyelembe venni, hogy közép/alsó kategóriás kártyából ki ad el a legtöbbet, milyen áron és milyen haszonnal!

    A gizike nevű titkárnőt, aki végre otthonra is vesz gépet, marhára nem érdekli ez az egész hirig. Neki ugyan olyan jó egy alaplapra integrált Intel szutyok, mint egy őskövület GF2MX, vagy Radeon7000!
    A cégeknek viszont ő is bevételi forrás ám!
  • Gabest #27
    Erre már én is gondoltam, ősszel de legkésőbb jövő év elején mindenki pcix-es videokártyát akar majd venni, ez majd kisegít mindenkit jól.
  • DW #26
    Hiszem ha látom:) Egy 6800GT-t megnéznék, mert eddig csak X800 pro és sima 6800 volt a gépemben. Nem kell mondani, az előbbi a nyerő.
  • SoDI--- #25
    Nem gond, gyerekek, most terjed el a GeForce 6800 Ultra, az rendbe rakja a pénzügyi mutatókat, meglássátok!
  • SoDI--- #24
    "Mintha a profithoz a terméknek semmi köze nem lenne, csak ahhoz hogy milyen lábbal kelt fel a fogyasztó, meg hogy lement e a tvben a kellö értékben megvásárolt idöben a hirdetés ."

    Naná!
    EZ a marketing egyik alaptétele. Nem a termék a fontos, hanem a kampány, amit köré szervezel!
  • BlackRose #23
    hogy micsoda szakszerű hozzászólások :)
    profit mellett temetni egz céget, hát ezt tényleg ritka helyen lehet hallani, a részvények esése pedig nem sokat számít mert az nVidia már jól definiált cég, fontos, hogy nincs veszteség a fejlesztések meg elöbb utobb eredményhez vezetnek, különben az ATI és az nVidia között hajszálnyi a külömbség, és csak subjektívan lehet jobb vagy rosszabb jelzökkel szerelni öket, de ha már ott tartunk, akkor mondhatom, hogy megítélésem szerint az ATI jelenleg vezet a játék kártya szintéren, az nVidia pedig a profin (jobb a 3D programokban) a Quadro meg persze konkurencia nélköl van, de persze vegye mindenki ami szivén van, nem kell azért a másik oldalnak halált kívánni.