Berta Sándor

Továbbra is a diákokat támadja a RIAA

Mióta fájlcserélés létezik, azóta vannak másolók is, nem véletlen tehát, hogy a zeneipar kiemelt figyelmet fordít a P2P hálózatok üzemeltetőire és használóira, utóbbiak között pedig a diákokra.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) minden eddiginél nagyobb kampányt indít az illegális fájlcserélés visszaszorítására, különösen az oktatási intézményekben. Tavaly ugyanis a hallgatók 1,3 milliárd dalt töltöttek le az egyetemi számítógépek segítségével és ezzel véleményük szerint több millió dolláros kárt okoztak az előadóknak és a kiadóknak. A jövőben elsősorban magas pénzbírsággal szeretnék a diákok kedvét venni a fájlcseréléstől.

"A lopás akkor is lopás, ha azt valaki online követi el. Az emberek azt gondolják, hogy anélkül lophatják el a dalokat, hogy bárki észrevenné őket. De közel sem annyira névtelenek, mint ahogy hiszik. Kideríthető, hogy ki követte el a cselekményeket. Ideje, hogy a hallgatók tudják: a megbüntetésük lehetősége nagyon is valóságos" - szögezte le Cary Sherman, a RIAA elnöke.

Korábban a szervezet két részletben több mint 400 e-mailt küldött a fájlcserélésben résztvevő egyetemistáknak és a felhívta a figyelmüket arra, hogy tetteikkel törvénysértést követnek el. Voltak, akiket több száz dolláros kártérítés megfizetésére szólítottak fel vagy beperelik őket. Ezenkívül vállalniuk kellett, hogy soha többé nem töltenek le zeneszámokat illegális oldalakról. Amennyiben ezt nem tartják be, azonnal feljelentik őket.

Komoly retorziókra számíthatnak az oktatási intézmények is, amennyiben nem működnek együtt vagy ha kiugróan magas a fájlcserélésben résztvevő diákok száma. A RIAA nyilvánosságra hozott egy tíz egyetem a nevét tartalmazó listát is, amelyből az derül ki, melyik intézményekben volt a legtöbb letöltő. Az érintett iskolák között van az Ohiói, a Purdue, a Nebraskai (Lincoln), a Tennessee-i (Knoxville), a Dél-karolinai, a Massachusettsi (Amherst), a Michigani Állami, a Howard, az Észak-karolinai Állami és a Wisconsini (Madison) Egyetem.

A Seattleben tanuló 22 éves Kathleen teljes meglepődött, amikor megtudta, hogy egyes diákokat kicsapták az iskolából. "A legtöbb diák tudja, hogy a zeneszámok letöltése illegális és ezért megbüntethetik őket. De nem gondolnak a következményekre. Azonban ha valakit kicsapnak az egyetemről, az már nagyon kemény dolog. Tudom, hogy a zeneipar sok pénzt veszít a letöltések miatt, de végül mégis a dalok megszerzésének vágya dönt" - mondta az angol szakos egyetemista, aki maga eddig 4000 zeneszámot töltött le. "A zenei letöltések hozzátartoznak a diákkultúrához és identitáshoz. A zeneipar túloz, hiszen csupán néhány egérkattintásról van szó. A zenészek pedig úgyis milliókat keresnek" - összegezte véleményét a 20 éves Steven, a washingtoni Howard Egyetem gyógyszerészhallgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • elpazo #15
    a zenészes témához nm szolnék hozzá mer jopáran előttem is leirták azt amit én is gondolok..
    bakagaijin nevű felhasználó commentjéből kiindulva hama rá lehet jönni 1-2 dologra: pl az online-streamelt rádiok müsorait könnyedén rögziteni lehet, ergó a számokat mindenki megszerezheti.
    a másik tv adós/sorozatos dologhoz mg csak annyi h pl a tv gyárto kadják az emberek kezébe a lehetősséget, avval h pl reklámozzák h xy dvd felvevővel rögzitse kedvenc műsorát, vag a saját hdd vel rendelkező tv-k is ugyanezt a célt szolgálják, na már ha én igy felveszem a dolgokat és mutogato mak kergó ugynaugy terjesztem a dolgokat..

    ja nm azér irom, de van egy haverom aki nem egész négy éve gyüjti a zenéit, mind saját maga szedte p2pn(torrent) keresztül, most van kb 24000(~2000 óra) száma..szoval ha igy nézzük a za 4000 szám 'elenyésző'..
  • n0k0m #14
    Annyi ember tolt le illegalisan es osztja meg azt az interneten, hogy ennyi embert mar nem lehet megbuntetni/megfogni.
  • HavocS #13
    Hát a 4000 szám se egy nap alatt volt, 3-4 év alatt röhögve össze lehet gyűjteni úgy 7000 számot, hogy ismered is őket... a zenészek érdekei meg hol lennének már védve, naná, hogy a kiadóké van. Zenészek közül se sok olyat ismerek, aki igényes zenét csinál (figyelem! csinál, és nem csinálnak neki!), ebből gazdagodott meg, és ugrál azért, mert letöltenek...
  • Visor #12
    Hülyék ezek. Már nem tudnak kiket bűntetni, azt most kinéztek maguknak egy nekik nemtetsző réteget. De elküldeném őket egy hidegebb éghajlatra!
  • Rincewind #11
    Ebbol szerencsere en semmit nem ereztem, ugyanaz a "define the line" poszter van fent a comp. lab-ban mar egy eve. Semmi tobb...

    Mondjuk szerintem az is hulye aki egyetemi gepeket hasznal zeneletoltesre. Alapbol figyelnek mindent kulonbozo programokkal, nehogy valami porno oldalt nezegessenek a diakok, ami nyilvan kiszuri az illegalis letolteseket is. emelett nalunk peldaul addig el se kezdheted hasznalni, a gepet ameddig le nem ok-ztad az ablakot, ami arrol vilagosit fel, hogy a szamitogep nem tanulmanyokra valo felhasznalasa jogserto. Mondjuk ez Texas irrefele eleg komolyan vesznek mindent...

    Mindenestre total idiotanak kell lennie annak, aki egyetemi gepet hasznal illegalis letoltesre, fuggetlenul attol, hogy hol el az illeto... :P
  • Heavy knight #10
    Ők sztem nem a zenészek érdekeit védik, hanem sokkal inkább a kiadókét.
    Az előadók aligha bánnák, ha valai szereti a zenéjüket,v. csak ismerkedik velük és így nő a népszerűségük.

    Remélem nálunk ilyen nem fordulhat elő, mert akkor sokan nagyon benne lennének a slamasztikában.:)
  • bakagaijin #9
    Nem szorosan, de kapcsolódik a témához. Nagyon nem értem, hátha valaki tud segíteni. Miért van az, hogy a rádiók igyekeznek minél több emberhez eljutni, online is streamelni, többezer rádióadó streamel online (ebben ugye nincs benne a csak-online rádióadó, amikre más szabályok érvényesek és igyekeznek ellehetetleníteni őket), egyes adások archívumai elérhetőek p2p hálókon. Míg a tv-adók (többsége, tisztelet a kivételnek) ezzel szemben igyekeznek a nézőket megregulázni: feljelenteni az általuk leadott műsorok megosztóit, különös tekintettel a sorozatokra.

    És ezt így hogy?, csak hogy a klasszikusokat is idézzem.
  • Csaba42 #8
    Kicsapták a diákokat is iskolákból? Ez aztán a kib* nagy lol dolog! Lazsi pedig leírta azt, amire én is gondoltam a cikk olvasatán. Ez a RIAA egy utolsó szemét banda.
  • Teppik Amon #7
    Ó Uram! A mindennapi fenyegetésünket add meg nekünk ma!
    A drogosokkal meg a dílerekkel foglalkoznának ennyit!? Jahogy azokat nehezebb elkapni, így meg könnyű a felderítési statisztikát javítani?
  • Sir Quno Jedi #6
    Na, azért azt megvárm, míg a Kandóról is kicsapnak, ha letöltessz egy MP3-mat! :DDDD