Gyurkity Péter

RIAA: oktató videó a letöltésekről

Máris kritizálják az amerikai zenekiadókat tömörítő szervezet oktató videóját, amely az ingyenes letöltésekre és ezek veszélyeire hívja fel a figyelmet. A RIAA az egyetemi hallgatókat riogatná a szigorú megtorlásokkal.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség nemrég készítette el hétperces összeállítását, amelyet a tervek szerint a kontinens egyetemein mutatnának be. Az oktató jellegűnek szánt anyag az interneten található ingyenes beszerzési források veszélyeire mutat rá, jelezvén, hogy óvatosnak kell lennünk, hiszen ezek használatával könnyen törvényt sérthetünk. A videóval kapcsolatban máris felbukkantak az első kritikák, amelyek rámutatnak az anyagban meghúzódó ellentmondásokra.

A Cnet a Home Recording Rights Coalition szakértőjét szólaltatta meg az ügyben, aki maga is ellenzi a RIAA akcióját, illetve annak kivitelezését. Szerinte ugyanis a felvétel ellentmondásos és nem veszi figyelembe a hatályban lévő jogszabályokat, hanem a maga szabta keretek által jár el. Példaként említik azt a kitételt, amely szerint illegálisnak minősül másolatok készítése barátaink számára, az eredeti példány átadása ugyanilyen célból, vagy a tartalom elküldése levélben. Ez ellentmond a videóhoz mellékelt leírásnak, amiben ugyan megemlítik az oktató és termelői jellegű felhasználást, ám a magáncélú tevékenységekről már nem esik szó.

A RIAA természetesen elutasítja a kritikákat, és kitart terve mellett. "Először azt mondják, hogy ne ragaszkodjunk a jogainkhoz, utána pedig azt, hogy az oktatás sem megfelelő lépés. Ezt az álláspontot nem fogadhatjuk el. A felsőoktatási intézményekkel közösen dolgozunk majd azon, hogy a hallgatók kifejthessék véleményüket ezekben a kérdésekben" - áll a szervezet válaszában. Kampányuk éppen azt a célt szolgálja, hogy a felsőoktatásban tanuló fiatalokat figyelmeztessék az illegális letöltések következményeire, a megtorlás lehetőségére.

A szervezet adatai szerint eddig 350 egyetem jelezte érdeklődését az anyag iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #20
    Ez egy promo anyag. Így reklámozzák azokat az online zeneboltokat, amikből nekik bevételük van. Az orosz allofmp3 például nincs benne.
  • strogg #19
    Azóta nem járom moziba sem, amióta ezekl a kisfilmek mennek. Ugyanis baromira lehangol. Moziba meg nem lehangolódni megy az ember, hanem éppen felvidulni.
  • mogyi925 #18
    Messziről nem érdekel többé a jogvédők fröcsögése, ugyanis eldöntöttem, hogy mától csak legálisan letölthető mp3-makat és ogg-ket fogok hallgatni (persze nem válogatás nélkül), és nem érdekel sem a kiadók, sem a megélhetési zenészek siránkozása. Nem veszek se CD-t, se DVD-t. Éljenek a netes rádiók, az élő koncertek, és a hobbizenészek, a jogvédők meg a kiadók fulladjanak meg.
  • irkab1rka #17
    Megtorlás.

    Tetszik ez a szó. Főleg ha a RIAA használja.

    Én meg a fegyveres ellenállásban hiszek basszameg. .)
  • Kensin #16
    "Ha valaki ingyen kínál valamit, kezdj gyanakodni."

    Hé, ezek a RIAA -sok ingyen feltettek egy videót a netre! Nagggyon gyanús!
  • Sir Quno Jedi #15
    "Én letöltöttem egy mp3-mat eminem-tű és ahogy leért a file meghaltam! . . . DE már abbahagytam, azóta jobban vagyok! Anyámék is örülnek, mer tiszta vok már három hónapja!" LOÁL!
  • aki kérdez #14
    De árulnak.
  • Gerygrey #13
    Béla bá, arra már van egy jó kis anyagom, bár az elvakult kormánypártiakat az legalább annyira nem hatja meg mint engem a RIAA bármilyen akciója. Én még akkor sem veszek boltban (másolásvédett) CD-t, ha ők fizetnek érte, mert nem tudom úgy használni ahogy én akarom. MP3-at nem árusítanak sehol, pedig az én igényeimnek (hallgatás telefonon, pc-n és cd-re írva a kocsiban) az felelne meg legjobban.
  • Béla bácsi #12
    Hehehehe, puszilom a videójukat. Én pl a parlamentben mutogatnék videókat hogy ugyan nézzék már az ország érdekeit.
  • pemga #11
    Nem, mégsem van benne sokkal szomorúbb mondat is: Ha valaki ingyen kínál valamit, kezdj gyanakodni. Szerintem ennél szomorúbbat és kiábrándítóbbat nem is lehet mondani a mai világról. Rugdossuk meg kicsit a szoc. munkásokat, menhelyeket is, alapítványokat, ne csak a linuxosokat; bárkit aki lelkesedésből, meggyőződésből, vagy más okból csinál valamit, ami jó...