Berta Sándor

Beperelte a RIAA-t a LimeWire

Merész lépésre szánta el magát a LimeWire fájlcserélő szoftvert fejlesztő cég. Úgy döntött, összeakasztja a képzeletbeli bajszát a zeneiparral. A döntés azért érdekes, mert korábban a RIAA perelte be a vállalatot.

A Lime Wire-t fejlesztő Lime Group LCC nevű cég keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban az Amerikai Zeneipari Szövetség ellen. A cég a beadványában versenyügyi jogsértésekkel vádolja a szervezetet. A dokumentum szerint a szövetség által képviselt zenei kiadók megakadályozták, hogy a fájlcserélő hálózat legálisan zeneszámokhoz és zenei albumokhoz férhessen hozzá és megpróbálták ezáltal a céget kiszorítani a zenei piacról. A LimeWire vezetői ezenkívül azzal vádolják a RIAA-t, hogy egy illegális kartellt hozott létre, amelynek segítségével ellenőrizték és úgy irányították az online zenei eladásokat, hogy abból a felhasználók kerüljenek ki rosszul.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség szóvivője csodálkozva és megütközve fogadta a hírt és nemes egyszerűséggel frivol vádaskodásnak nevezte az ügyet. Az eset egyébként azért meglehetősen érdekes, mert augusztusban a RIAA, illetve a tagjai perelték be a LimeWire-t. A manhattani szövetségi bíróságon a zeneipar négy kiemelkedő szereplője, az Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group Plc, és a Warner Music Group nyújtotta be közös beadványát, amelyben kártérítést követelnek a fájlcserélő hálózaton naponta gazdát cserélő jogtalan másolatokért.

A RIAA egyébként az elmúlt hónapokban ismét támadásba lendült, most már kutyákat is alkalmaznak. A szervezet többek között a Grokstert, a WinMX-et és a Kazaát is felszámolta. A fordulópontot a Grokster elleni ítélet jelentette. Ezután ugyanis számos fájlcserélő hálózat tulajdonosai, illetve üzemeltetői hajlandónak mutatkoztak az illegálisan másolt tartalmak szűrését lehetővé tévő megoldások alkalmazására. Azonban a RIAA a többi eddig be nem hódolt és védekező renitens céget is fel akarja számolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alexTv #20
    Csak 1 kis szösszenet!
    Többször irtam a WB-nek (Warner), a Viasat-nak, hol és mikor jelenik meg a Helyszinelők Sorozat DVD-n.
    Válasz nem tervezik!!
    Pedig ha csak a gombával megegyező IQ-val rendelkeznének és elkezdenék kiadni, megérne vagy 3 utánnyomást ...
  • GABOR16 #19
    Ez az, te valójában önmagukban értelmetlen adatokat küldözgetsz, azmeg, hogy aki megszerzi és neki van egy programja amit tudja értelmezni arról meg már régen nem te tehetsz.
  • dim69 #18
    Remélem ez megteszi:
    http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso
  • argentum #17
    Eléggé off a kérdésem, de a hatályos magyar joszabályokat az interneten hol lehet elérni?
    Régebben elég konkrétan keresetem egy törvényt, ill. annak paragrafusát és korábbi verzióit, de sehol nem találtam meg. Még az illetékes minisztérium ügyfélszolgálatánál is érdeklődtem e-mailben.
  • asdasdasd #16
    Ha van egy film amit torrent-el szedek le (esetleg rar darabokból áll, bár szerintem ez mellékes), és amikor teljesen lent van akkor nem osztom tovább, akkor szerintem tőlen nem érhető el a film, hanem csak valami kód, ami önmagában használhatatlan, mert nem tartalmazza a filmet, sem annak egy önmagában használható részletét.
  • Mighty #15
    Nem szükséges külön lementeni, hogy "jogsértést" kövess el. A böngésződ már letöltötte és tárolja azt a gépeden :)
  • arty #14
    és ha én felveszem a sorozatot a dvd felvevőmmel és azt kölcsönadom a kollegáimnak?
    az illegális?

    ez az egész szánalmas ... sztem ésszerüen nem lehet meghuzni a határt ...
  • k0zi #13
    BSA sose fogja rádtörni az ajtót, mert a nevében is benne van, hogy vállalkozásokat cégeket vizsgál.
    Játékokat letöltheted, de nem telepítheted fel, mivel az EULA-ban úgy tudom le van írva, hogy tisztában vagy vele, hogy eredeti a terméked vagy mi és amint feltelepíted törvényt sértesz.
  • fifi #12
    úristen...
  • cateran #11
    Errm,olvasd csak el a cikk cimet meg egyszer....:)