Specker Balázs

Lemezcégek perlik az XM rádiót

A lemezcégek szerint az XM Satellite Radio szerzői jogokat sértett, amikor lehetővé tette előfizetőinek, hogy zeneszámokat rögzítsenek hordozható eszközeikre. A RIAA beperelte az adót.

Az állomásra előfizető Pioneer Inno tulajdonosok nemcsak hallgathatják az adást, hanem fel is vehetik azt, majd MP3 formátumban vissza is játszhatják - írja a Forbes. Az XM jelenleg mintegy 170 csatornán közel 6 millió amerikai előfizetőnek sugároz zenét - havi 13 dollárért. A rádióóriás úgy számol, előfizetői száma még az év vége előtt elérheti a 9 milliót.

A lemezcégeket képviselő RIAA kedden "a zeneszámok szerzői jogainak nagykereskedelmi megsértésével" vádolta meg az XM-et és arra kérte a bíróságot, szüntesse be az adó tevékenységét, és kötelezze a céget a kár megtérítésére. A szervezet úgy véli: azzal, hogy az XM lehetővé tette az mp3 formátumba való rögzítést, konkurenciát jelentett több, legális online zeneletöltő szolgáltatásnak, így az iTunesnak, a Napsternek és a Rhapsodynak is. Az XM tulajdonképpen az iPod alternatívájaként kezeli az Innót.

Az Atlantic Recordingot, a Capitol Recordsot, a Motown Recordsot, a Sony BMG-t, a Virgin Recordsot és a Warner Brotherst is a soraiban tudó érdekvédelmi tömörülés azonban nem kívánja fejét venni XM-nek.

"Örülünk az XM és Sirius terjedésének. Az XM Innójának letöltési funkcióját vonzó és tetszetős ötletnek tartjuk - csak a licencelés vár még megoldásra" - olvasható az RIAA közleménye a PC World oldalán.

Az XM Radio szóvivője egyelőre nem kommentálta az eseményt. Igaz, az analóg rádióadók műsorából már évek óta legálisan lehet felvenni dalokat, azonban a RIAA szerint a műholdas rádiózás más tészta, mivel itt az adás digitális, így az XM előfizetői végigpásztázhatják a csatornákat, ha csak egyetlen számot akarnak felvenni. A mostani ügy kísértetiesen hasonlít arra, amikor az RIAA az XM fő riválisának tartott Sirius Satellite Radiot perelte. Akkor a Sirius megígérte, megnehezíti a rögzíteni vágyók dolgát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    Pár éven belül kötelezően át kell térni digitális műsorsugárzásra. Nem tudom, ez rádiókra is vonatkozik-e, gondolom, igen. Azokat is meg akarják majd büntetni??? Vagy majd sorra járják a lakásokat, olyan gyanúval, hogy esetleg felvett valaki valamit?
  • dez #15
    Csak akkor, ha sz@r D/A-n hallgatod! (Gyakorlatilag a kereskedelmi forgalomban lévő [beépített] D/A-k 99%-a.)
  • dez #14
    "a digitális rádiók gyakorlatilag CD minőségben sugároznak."

    Ilyet ne mondj, mert nem igaz, egy 96-160kbps mp3, stb. egyátalán nem nevezhető CD-minőségnek! (De az efölöttiek sem igazán.)
  • galedki #13
    rátenni a gépecskét egy pc-re oszt ezerrel tölteni a digikódolt zenécskét! Ácsi! Megy-e ez? (Havi 13 dolcsi-ért). Meg mennyire védett? Na, talán már csak védett, nem?
  • CSOCSO #12
    nekem Xm em van amiota az ugyes okos Pure Dance csatorna attert pure Rock csatira.... az utolso valamirevalo radio ahol nem rock, hiphap meg country meg a sok faszsag ment....
  • Cleawer #11
    A netes rádiókat nekem sikerült felvennem,csak egy progi kell hozzá,és mehet is
  • Gerygrey #10
    Ja, meg ha már fizetek egy szaros rádió"szolgáltatás"ért, az a minimum hogy megengedjék hogy rögzítsem a zenét...
  • Gerygrey #9
    Pusztuljon meg a zeneipar, dögöljön meg az összes jogvédő zöldf@szláma! Ááá érjek csak haza melóból, bosszúból letöltök 10szer egy Nox cd-t, nem hallgatom meg csak azért hogy kárt okozzak nekik. Mert azt mondták hogy minden letöltéssel veszteséget okozok. Úgy legyen!
  • [HUN]PAStheLoD #8
    németországban már van több digitális adás is, de az úgy tudom még nem műholdas..
  • [HUN]PAStheLoD #7
    Ebben az a vicc, hogy megígérték, hogy nem fogják beperelni ezért a rádiót..

    http://techdirt.com/articles/20060518/0251200.shtml

    Amúgy érdekes, mert odaát (USA-ban) vannak olyan hülyék, akik egyetértenek a RIAA-val ebben az ügyben (ezért van olyan sok komment.. )