Berta Sándor

Elektronikus magánlaksértésbe keveredett a RIAA

Tanya Andersen amerikai állampolgár sértve érzi magát amiatt, hogy az Amerikai Zeneipari Szövetség feljelentette a szerzői és a szomszédos jogok állítólagos megsértése miatt.

Azok a felhasználók, akik az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) célkeresztjébe kerülnek, általában igyekeznek megegyezni a szervezettel. Nos a RIAA ezúttal kifogott egy olyan bátor személyt, aki nem hogy megállapodásra törekedne, de még ő indított magánvádas eljárást a szövetség ellen. Annyi bizonyos, nem sok ilyen eset volt még a RIAA életében, ennél fogva akár precedensértékű ügyről is beszélhetünk.

A hölgy annyira megsértődött és felháborodott a szervezet feljelentésén, hogy jogi útra terelte az ügyet és feljelentette a zenekiadók szervezetét csalás, magánszférába való beavatkozás, jogi visszaélés, elektronikus úton elkövetett magánlaksértés és az úgynevezett Computer Fraud and Abuse Act nevű törvény megsértése miatt. Andersen azt állítja, hogy ő soha semmilyen zeneszámot nem töltött le az internetről és nem is kínált senkinek illegálisan letöltésre zenét. A nő szerint egyértelműen a kiadók kalózkodás elleni kampányának lett az áldozata.

Az ügy háttere, hogy a RIAA megbízta a MediaSentry online tartalmakat védő céget, hogy derítse ki mely felhasználók milyen anyagokat osztanak meg a világhálón. Ezeket az információkat később egy központban gyűjtötték össze. A központ minden egyes felhasználót megkeresett és arra hívta fel a figyelmüket, hogy vagy peren kívűl megegyeznek és kártérítést fizetnek, vagy bíróságra viszik az ügyet.

Az esetet a recordingindustryvspeople.blogspot.com címen található blogban lehet részletesen megismerni zeneipar kontra emberek címen. Kiderült: Tanya Andersen egy nyolcéves kislányát egyedül nevelő anya, aki szociális segélyekből él. A nő visszautasította, hogy a RIAA állítása szerint ő [email protected] nicknév alatt gengszterrap számokat töltött volna le a világhálóról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Wayne #25
    Milyen érdekes. Ez a nő szociális segélyekből él, tutira kapóra jön neki a pénz, amit megítélnek.
  • jihad #24
    Hackerellenes törvény. A hacker bűnözőket bünteti.
  • jihad #23
    Franciáknál 3500 ft a 8 megabites(!) adsl, a 15 megabites is csak 7500 ft. Nálunk ennyiért max partivst kapsz a seggedbe. Magyarország a lehúzások országa.
  • jihad #22
    Nem kell olyan messzire menni, Európában már most is 300k ft-nak megfelelő píz a minimálbér. A Balatonra járó németek zöme is csöves, munkanélküli, minimálbéres. Mert annyi zsét kapnak hogy itt királyként élnek. De ugyanígy mi is királyként élhetünk magyar fizetésből romániában, ukrajnában.
  • pemga #21
    Ill. módosított :). Egy helyen szépen mutatják a changelog-ját: Link
  • pemga #20
    Igen, itt is van, ez a törvény már hatályon kívüli. Section 1030 was amended on October 26, 2001 by the USA PATRIOT anti-terrorism legislation. WikiPedia link

    Szegény hölgy nem vette észre, hogy a jogait "kicsit" elvették...
  • pemga #19
    Gugli ezt dobja rá. 96-os törvény, és a lényege, amit mondtam, hogy törvényszéki engedély nélkül nem lehet hozzáférni senkinek a gépéhez (kivéve nemzetbiztonsági okok, stb.). De pont ezt a törvényt "bírálják" felül a WTC után hozott törvények, amik eltörlik ezt az engedélykötelességet. De kizárólag nyomozati szerveknek... (már ha nem lenne elég sok belőlük :)).
  • Sir Quno Jedi #18
    Ja, az NSA felakasztathat nyilvánosan a főtéren fényes nappal, mert megteheti (gyakorlatilag bármit). A RIAA nem !
  • AquirLord #17
    Computer Fraud and Abuse Act nevű törvény
    Ez mi? Tudja valaki?
  • onimusha #16