Specker Balázs

Illegális zeneletöltés számítógép és internet nélkül?

A zeneipar jogait védő RIAA beperelt egy családot jogtalan zenemegosztásért. Ez - ismerve az érdekvédő szervezet módszereit - önmagában még nem lenne meglepő, ám kiderült, hogy az érintetteknek nemhogy internethozzáférésük, de még számítógépük sincs.

A Walls családot valóságos sokként érte a hír, amikor egy újságírótól tudomásukra jutott: beperelték őket. James Walls családfő elmondta, hogy még nem kapták meg a jogi papírokat és egészen eddig nem is tudtak az őket ért vádakról. "Egyszerűen nem értem. Milyen alapon perelhetnek minket, ha még számítógépünk sincs?" - tette fel a kérdést Walls az egyik helyi lap cikkében.

A család alig egy évvel ezelőtt vette birtokba jelenlegi lakhelyét. Walls szerint elképzelhető, hogy az előző bérlőnek volt internethozzáférése, aki azért költözött el, hogy a felelőséget rájuk hárítsa. Azonban az RIAA kitart amellett, hogy Carma Walls egy fájlcserélő program segítségével jogtalanul jutott hozzá több ismert nótához is. A mostani vádirat mind formailag mind megfogalmazásban követi azt a több mint 3500 feljelentést, amelyet a csoport az USA-ban 2003 júniusa óta nyújtott be - olvasható a KNAC zenei oldalon.

Az RIAA jogi akcióit sokan nevezték már "elrémisztő taktikának", mivel úgy vélik ezek az ügyek elriasztják a felhasználókat a legális fájlmegosztásoktól is. A szervezet vádlottjai között elsősorban Kazaa, Grokster, illetve olyan más p2p rendszerek felhasználói szerepelnek, amelyek közül azóta jó néhányat már sikerült bezáratniuk. "A zeneipar kalózkodás-ellenes erőfeszítései jópár olyan felhasználót elriasztottak, akik egyébként illegális letöltésre adták volna fejüket. Habár az online jelenség továbbra is megoldatlan - különösen a keményvonalas, gyakori p2p felhasználók körében -, az illegális letöltők helyzete ugrásszerűen válik majd egyre kilátástalanabbá" - áll az RIAA közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Asperot #22
    SG
  • SirMaci #21
    Akkor én is bűnös vagyok, mert a rádióból több alkalommal vettem fel számokat 12 évvel ezelőt. Az a sok millió ember aki ugyan azt csinálta mint én azok is bűnösök? Mert ez ugyan az mintha letölteném a netről! Könyörgöm! Hadja már abba a sok süket RIAA szerű szervezet ezt a nótát mert nagyon unjuk!
  • Tinman #20
    A mai zenék 85%-a amúgy is hallgathatatlan szemét.
    A 2006-os évben a POP kategóriában igazán kiemelkedőt csak Madonna tett az asztalra, a többi
  • Berber #19
    A riaa eléri hogy ne halgassam a zenét, még rádióbol se! Még a végén elvisznek!
  • Carbine #18
    egyikszemem sír a másik nevet!!! Kérdés, melyiknek örüljek jobban!?
  • Asperot #17
    Tisztelt Mr és Mrs Walls!

    Mi itt a RIAA-nál felülvizsgáltuk kifogását miszerint nem rendelkezik sem net-tel sem számítógéppel.
    E tényt jelenleg nem áll módunkban cáfolni, mindazonáltal vádemelési javaslatunkat nem vetjük el az alábbi tények tudatában.

    Önök „vendégségnek” nevezett bűnelkövetési magatartást tanúsítottak 2005 augusztus hó 25.-én (szombat)
    mikor 17 főt láttak vendégül házukban. Az est alatt hallgatott Sting albumot a jelenlévők közül 15 fő nem birtokolta, így a fent említett alkotó munkáját jogtalanul élvezte.

    Lányuk Sarah Walls 2005 november 5.-én (Önök Dallasi kirándulásuk alatt) házibuli tartott ahol a helyszínen 60 fővel valamint a környező utcák lakóival. (számításunk szerint) közel 300 emberrel osztotta meg Balas Paul: Eye is blue c számát. Tudva hogy ezen előadó munkái csekély számban keltek el az államokban, ezt is illegális megosztásnak kell tekintenünk. A megosztás mértéke pedig vetekszik bármely torrent site egy albumra eső hajnali forgalmával.

    Továbbá Ted Walls Jr. 6 éves elkövető. December 24.-én 20:12-kor jogtulajdon hiányában, közönség előtt (8fő)
    Haszon reményében (csoki, cukor) előadta, valamint bizonyos mértékben átköltötte Csendes éj c. számot.

    Felsorolt sorozatos, a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt 18200 USD bírságot állapítok meg.
    A büntetés 8 napon belül befizetendő. A producer telkén végzett házkörüli munkával, pl kertészkedés, autómosás, drogfutári tevékenységgel ki nem váltható.

    Üdvözlettel RIAA
  • B0LHAS #16
    hehe :D besegítek én is!
  • Gerygrey #15
    Pusztuljon már el ez a zeneipar nevű csicska banda! Hogy is van ez, ha zenét töltök le azzal megkárosítom őket? Helyes, akkor ha hazaértem a melóból, letöltök pár gigányi MP3-at olyan előadóktól akiket utálok, csak azért hogy ártsak nekik ;)
  • Visitor #14
    jogtalanul jutott hozzá TÖBB ismert nótához

    te jó ég!! micsoda égbekiáltó bűn. kötelet fiaim.
  • sonicXX #13
    A "RIAA" szerintem a "LOL" egyik új alternatívájaként fog megjelenni a század-eleji internetes kommunikációban.

    Sem társadalmi, sem piaci, sem elfogadható jogi alapja nincs ezeknek a feljelentéseknek, ez már többször is bebizonyosodott. Egy ilyen szervezet nem fogja tudni rávenni a fél világot (2-3 milliárd ember), hogy letegyenek a fájlcseréről. Már csak azért sem, mert a zeneipari bullshit aránya a normális zenékhez képest kb 80%:20%, és a fene se kíváncsi a zsákbamacskákra. Ha nem lennének ennyire igénytelenek az előadók és a számok, a CD-k nem lennének 80%-ban teli töltelék fossal, eleve nem lenne ennyire jelentős az "illegális" fájlcsere - és ezt felmérések is alátámasztják.