Gyurkity Péter

Vista-utód már 2009-ben?

Az operációs rendszer utódjának fejlesztésével megbízott alelnök szerint 2 és fél év múlva kóstolhatunk be a korábban Vienna kódnéven emlegetett változatba. Azt még nem tudni, hogy mi lesz a legfontosabb változás.

Ben Fathi, a Windows Core Operating System Division elsõ embere az RSA Konferencia alatt adott interjújában beszélt a várható megjelenésrõl, igaz a fejlesztésrõl szinte semmilyen információt nem árult el. Elejtette ugyanakkor, hogy 2009 végéig mindenképpen megjelenik a Vista utódja, amelynek fejlesztése most fog a következõ fázisba lépni. A fontosabb információkat néhány hónapon belül ígérik.

Fathi nyilatkozatának nagy részét ehelyett inkább a magyarázkodás tette ki, amivel a Vista csúszását igyekezett indokolni. Meglehetõsen jól ismert történet, hogy a Windows XP második javítócsomagjának minél gyorsabb lezárása érdekében a fejlesztõcsapat nagy részét átirányították, a Vista - akkor még Longhorn - fejlesztése pedig csak az SP2 megjelenése után folytatódott. Ez jókora késedelmet jelentett az útitervben, így fordulhatott elõ, hogy öt év telt el a két operációs rendszer debütálása között. A jövõben a Microsoft ezt mindenképpen szeretné elkerülni, vagyis a hangsúly azon lesz, hogy a következõ családtag még az évtized vége elõtt megjelenjen a boltokban.

Ennek nevét egyelõre nem ismerjük, jóllehet korábban több alkalommal Vienna néven említették a fejlesztést. Az alelnök azonban elárulta, hogy most nem közölhetik az utód elnevezését, és arról sem beszélhetnek, hogy a fejlesztésnek mely részeit tekintik a legfontosabb újításnak. A szaftos részleteket néhány hónap múlva ígérik, az érdeklõdõknek tehát a nyárig mindenképpen várniuk kell. A jelöltek között szerepel az ismét megújuló kezelõfelület, a webszolgáltatások minden eddiginél nagyobb mértékû integrálása, illetve több más alrendszer. Jó ideje nem hallottunk ugyanakkor a WinFS fájlrendszerrõl, amely a várakozások szerint szintén ekkor debütál majd.

Valószínûnek tûnik, hogy a biztonság sem szorul háttérbe, jóllehet Redmond ezen a téren az eddigi legjobb családtagnak minõsítette a Vistát. Bill Gates azonban a konferencián tartott elõadásában arról beszélt, hogy még itt is sok a tennivaló, vagyis a cégen belül sem százszázalékosan elégedettek az eddigi eredményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #57
    Nállam SUSE alatt van egy beállítómodul ahol be lehet állítani a midi eszközt nem tudom hogy ez segít-e én UHU-t csak feltelepítettem és használtam egy ideig, de midit nem igazán) Ha találsz valakit aki ért az UHU linux-hoz valsz be tud jelentkezni kintről is a gépedre és meg tudja javítani távolról is. Márha segítőkész. Magamat lámának tartom ha néhány havert megnézek.
  • David Coulthard #56
    "Ha midi támogatás kell telepítsd."

    Nálam is akadt probléma ezzel. Pontosan hogyan kell ezt telepíteni?
    Gondolom tudod, ha így beszólsz:"Ha nem értessz hozzá minek rakod fel?"

    Én pl. megkérdeztem egy zenével foglalkozó fórumon és senki nem tudott rá válaszolni, csak azt, hogy rakjak fel normális xp-t vagy olyat amiből nincs kiszedve. De itt az sg-n a Tiny XP topic-ban se láttam rá választ.

    Ja és még egy kérdés:
    Uhu Linux 2.0 alatt hogyan lehet megszólaltatni egy midi fájlt? A Kmid elindítja ugyan a lejátszást, de hang nincs.
    Ezt már kérdeztem linuxos fórumokon is az 1.2-vel kapcsolatban, de akármit csináltam amit írtak sose lett jó. Látom sok linuxos jár ide gondolom valaki tudja.

    Link

    Most ez van fent, de a "gyári" uhu linux-on is ugyanez van.

    Sample

    Nagyjából ilyen minőség legyen, legalábbis XP alatt ilyen egy Roland VSC Softsynth használatával.

  • nedudu #55
    Ha nem értessz hozzá minek rakod fel? Ha midi támogatás kell telepítsd. Hidd el az emberek 90% azt se tudja mi a midi hacsak nem a telefonjáról van szó.
  • sathinel #54
  • sathinel #53
    ) itt az SG SUSE beryl alatt.
  • sathinel #52
    Én most raktam fel a SUSE 10.2-őt +beryl+nvidia drivel+x felület install, és a konzolt meg sem kelett nyitni. 2Giga memória, 7600GT, és WD 16Megás raid winyó. Szépen muzsikál. Minden szart feltettem csicsából. És nem tudszt olyat mondani amit ne tudnék úgy felrakni mint a win-nél, vagy akár kezelni a doksikat. Most is ez alól gépezek. Csak game a win.. kíváncsi leszek Maya renderelésnél mit fog mutatni a rendszer.

    SP2 windows XP Professional csak minimál hibája amit a #29-ben leírtam. Ezeket már Me alatt is be kelett állítani nemhogy SP2 után.....
  • arty #51
    szánalmas...
  • saitek #50
    Ja a TinyXP tényleg jó, csak sok olyat is kiszedtek belőle amit talán nem kellett volna, pl. amikor próbáltam még egy nyamvadt midi fájlt se tudtam lejátszani, mert kiszedték a midi támogatást is belőle, a többi szopásról nem is szólva...

  • moonman #49
    Link

    Gondolom innen való amit idéztél.

    #8-ban van két link, én otthon még most is azt a gépet használom, abban is 768 MB van, mint annak az illetőnek aki előttem írt. Egyébként májusban lesz az a gép 4 éves.

  • moonman #48
    "Az operációs rendszer 8 GB-ot foglal el a merevlemezen. "

    Ebbe beletartozik pl. a virtuális memória + a gépben lévő memória méretével megegyező hiberfile. Utóbbi kikapcsolható, ha valaki nem akar hibernálni:
    powercfg -h off
    Aztán van a windows könyvtárban egy winsxs mappa, kb. 3.5 GB, a kompatibilitás miatt.