Gyurkity Péter

Vista-gondok második felvonás

A Microsoft új operációs rendszerével több csoport is elégedetlen: a Macintosh felhasználóknak a lincenceléssel, az OEM-gyártók vásárlóinak a kompatibilitással, a briteknek pedig az árakkal van problémájuk.

Az Intel-alapú Macintoshok megjelenésével minden korábbinál egyszerűbbé vált az átjárhatóság megteremtése a két platform között. További segítséget jelentett ebben a virtualizáció hardveres támogatása az új processzorokban, ami több különböző operációs rendszer egyidejű használatát egyszerűsíti le. A Parallels éppen ezt használja ki saját szoftverével, ám a licencelési kikötések miatt nem olyan egyszerű a helyzet, mint az sokan remélték. Ebben ugyanis kikötik, hogy az olcsóbb verziókat - Home Basic és Home Premium - nem használhatják fel ilyen virtualizációs megoldásokban, ezért az érdeklődőknek a Business, illetve Ultimate csomagokat kell beszerezniük, ami megdobja a költségeket.

Az itthon a múlt héten megjelent Vista ugyanakkor egyes OEM-gyártók konfigurációinál is problémát jelent, mégpedig a kompatibilitás hiánya miatt. A Dell kénytelen-kelletlen elismerte, hogy az operációs rendszer egyes vadonatúj összeállításokon - így például az XPS M1710 laptopon és az XPS 710 asztali gépen - nem hajlandó elindulni, ami a szükséges szoftveres meghajtók hiányának köszönhető. A cég kihangsúlyozza, hogy ilyen gondok minden új megjelenésnél előfordulnak, a részletekről azonban nem nyilatkoznak, így arról sincs információ, hogy mikorra várható a probléma megoldása.

Az Egyesült Királyságban eközben online petíció indult, amiben viszont a Vista árait kifogásolják, pontosabban az amerikai és a szigetországban alkalmazott árak közötti különbséget. A bejegyzésben arról írnak, hogy az Ultimate verzió 350 fontba kerül, a tengerentúlon viszont átszámítva mindössze 150 fontért hozzájuthatnak ugyanazon termékhez. Ez természetesen nem ilyen egyszerű, mivel az árak sok helyen eltérnek ettől, ám egy jelentős különbség így is megmarad a két ország között. A petíció népszerűségét mutatja, hogy az első napon már bőven ezer felett járt az aláírók száma, pedig a kormányzati oldal nem tartozik a leglátogatottabb portálok közé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hellboy01 #64
    Hali!

    Ez előző kérdés engem is érdekelne ha valaki tudja írja le...
    Köszi...
  • kulturattase #62
    sziasztok!
    talán tudtok segiteni nekem.az a gondom h feltettem a Vistát Xp mellé.
    dobálgattam fel a drivereket.elértem az Alcohol 120% -hoz.megszokásbol inditom.majd kifagy a masina,kék képernyő,valami dumping error(vagy mi.azóta el sem indul a vista.Csökkentett modban induláskor megáll a system32/DRIVER/CRCDISC.SYS nél.és ujra kékhalál.innen tovább sehova.
    segitségeteket kérem és tanácsaitokat.
    thx
  • Inquisitor #61
    "Mér' jó az 512x512-es ikon ?"

    Mer kisebben sz*rul látszik 30"-os kijelzőn 2520-as felbontásnál? ;)
  • Inquisitor #60
    "Hali! Azt írják, h a Vista feltelepítve 15 giga helyet igényel, amit én nagyon nehezen hiszek el. Vki megmondaná, h pontosan mennyi a helyigénye?"

    Verzió és feltelepített szolgltatásoktól függő. Átlag 8-12GB között van.
  • Inquisitor #59
    "Ebben ugyanis kikötik, hogy az olcsóbb verziókat - Home Basic és Home Premium - nem használhatják fel ilyen virtualizációs megoldásokban, ezért az érdeklődőknek a Business, illetve Ultimate csomagokat kell beszerezniük, ami megdobja a költségeket."
    Hát ha egyszerre akrják futtatni az OS X-el ...
  • NEXUS6 #58
    Ez 30 rugóért, egy csupasz OS-ért????

    LOL
  • Dodo55 #57
    Nem jól tudod, úgy van, ahogy én mondtam, itt az eredeti szöveg, ahonnan megtudtam.
    (Általánosságban igaz az OEM cuccokra amit mondasz, de a MS változtatott 1-2 éve az OEM liceszén)

    Az OEM változat megvásárlására és használatára vonatkozó szabályok:

    1. A végfelhasználó legálisan megveheti a bontatlan OEM Windows változatot hardver nélkül is, erre a licencszerződés feljogosítja. Ekkor ő maga válik "rendszerépítővé", és így a saját számítógépére feltelepítheti az OEM Windowst.

    2. A feltelepített OEM Windows a számítógép (pontosabban az alaplap) részévé válik, másik számítógépre később nem telepíthető. Korlátozva van az automatikus internetes aktiválás: figyelik, hogy hányszor kerül aktiválásra a termék, és azt is, hogy milyen időközönként. Természetesen megfelelő indokkal a Windows telefonon keresztül továbbra is aktiválható marad.

    3. Az alaplapcsere után a konfiguráció új számítógépnek számít, minden más hardverelem szabadon cserélhető. Meghibásodás esetén a garancia idején belül természetesen az OEM Windows is legális marad, és telefonon keresztül aktiválható.

    4. Az OEM Windowshoz a Microsoft nem nyújt telefonos technikai segítségnyújtást.
  • sh4d0w808 #56
    A telepítéshez kell 15 GB, mert elébb felmásolja a full telepítőcuccot, majd aztán onnan telepít. Egyébként az is egy nagy marhaság, hogy a távol-keleti nyelvi támogatás csak 1 GB-ot zabál a telepítőanyagból... MINEK?!
  • turul16 #55
    A lamaerkenek akkor is megmondtad, elinditod az
    nc -t.
    Varj betűzöm eeenn cééé, gépeld be N C.

    A nyilakkal,- igen ott - tudod mozgatni a kijelölő sávot, most vidd rá a games konyvtárra ...

    5 perc szajtepes utan rajon az ember, hogy a p@rasztnak, tul bonyolult a konyvtar fogalma. Ekkor gyorsan irtam par .bat ot, beb@sztam a pathba őket, és leirtem egy lapra, hogy miutan bekapcsol a gep, milyen 4-5 charaktes parancsra milyen jatek indul, ezt mar kepesek voltak felfogni.
    Nemelyik ember 1 ev mulva is segg hulye maradt, valamelyik meg egesz ugyes lett.