Gyurkity Péter

A jogdíjak mértéke az MS-EU vita tétje

A friss hírek révén végre betekinthetünk a kulisszák mögé és megismerhetjük a valódi okokat, amiért az Európai Bizottság ilyen nehezen jut dűlőre a Microsofttal. A szoftvercég jogdíjai alaposan lecsökkenhetnek.

A Financial Times állítása szerint egy belső használatra szánt uniós dokumentumra tette rá a kezét, amelyben a szoftvercég által elkért jogdíj kérdését részletezték. Az Európai Bizottság eszerint alapjaiban változtatná meg Redmond eddigi gyakorlatát és a cég által bejegyzett szabadalmakat is felhasználó külső alkalmazások után legfeljebb 1 százalékos részesedést engedélyeznének, szemben a jelenleg alkalmazott 5,96 százalékos aránnyal.

A Microsoft ugyanis pontosan ekkora részesedést kér az azon szoftverekből befolyó bevételekből, amelyek a szabadalmaztatott technológiák felhasználása révén kompatibilisek a cég saját megoldásaival. A tanulmányt elkészítő Neil Barrett professzor szerint azonban ez a magas szám tarthatatlan, mivel a vállalatok így nagyjából 7 év alatt tudják fedezni a fejlesztés költségeit. A jövőben legfeljebb 1 százalékot tartanának elfogadhatónak, ez azonban még mindig túlságosan magas és nagy valószínűséggel a legnagyobb konkurensek sem fogadnák ezt el.

A híresztelések szerint a Microsoft-ellenes táborban a három nagy viszi a prímet, ezek pedig az IBM, a Sun és az Oracle. Véleményük nem változott: a szoftvercég visszaélt helyzetével és megpróbálta ráerőltetni saját akaratát a riválisokra, amelyek előtt nem kínálkozott más lehetőség, mint az együttműködés. Az EU vitájával azonban megcsillant a lehetőség az erőviszonyok átrendezésére, valamint többek között az a lehetőség, hogy a kompatibilitásért behajtott jogdíj akár teljesen el is tűnhet. Így már nagyon is érthető a három éve húzódó veszekedés, hiszen súlyos összegekről van itt szó, amelyek egy kedvezőtlen döntés révén elvesznének Redmond számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szgege #11
    Ez mekkora baromság,amiket írsz. Meg ez éppen az USA-ra igaz jobban,meg gyerekek dolgoztatása stb. . Ha meg neked annyira jó ez,nézegesd a Vista árakat. Hááát nem tudom nekem annyira nem jönnek be.
  • gforce9 #10
    Belepofázik mindenbe, közben a belső termelését meg kikényszeríti távolkeletre, dolgozni nem akar, vendégmunkásokat viszont fikázza... ez lenne a valós gond amivel az EU-nak foglalkoznia kellene, nem azzal hogy egy k*rva windózban legyen e mediaplayer vagy 3 euroval kevesebb legyen egy hülye licenszdíj, ez csak látványpolitika. Az usaba meg nem megyek, ott legalább ennyi a hülye :) Az eu ugyanazt csinálja mint az usa, belepofázik mindenbe.
    persze ez csak az én véleményem :)
  • Morden23 #9
    A hasznát legfeljebb most nem érzed/látod.

    Mivel az egész lényege a Távol-Nyugattól való függetlenedés és a lekulcsot piacokon (főként a páneurópai, nem feltétlenül a globális) való térnyerés, ebből EU-állampolgárként igencsak profitálhatsz.

    Hányhatsz az EU-tól éppen, de szerinted nélküle jobb lenne? (ha USA jobban tetszik, hajrá, van Green Card Lottery)
  • sly007 #8
    Aha. Demokráciában élünk, nem kell megfizetned, ha nem akarod. Na jó a campus-tól eltekintve.
  • gforce9 #7
    Látványpolitika, haszna ebből a vásárlónak semmi nem lesz. Hányok az EU-tól.. lassan rosszabb mint az USA...
  • Morden23 #6
    Ha már itt tartunk, akkor egyetértek.
  • Theodora #5
    Én a hülyeséget nem szeretem!
  • Tripax #4
    Én meg a jó szoftvereket!
  • AranyKéz #3
    Nem tudom ki hogy van vele, de én szeretem az EU versenypolitikáját :)
  • BStage #2
    a userek pedig majd megfizetik a kiesett bevételeket. (és, ha már oracle szóba került, még úgy is olcsóbb lesz az mssql )
    pont olyan hasznos lesz, mint a media player nélküli windows, köszönjük EU!