Gyurkity Péter

Vezetőket vádolnak a memóriaárak rögzítésével

Tovább gyűrűzik a memóriaárak rögzítése miatt kipattant botrány, ezúttal a legmagasabb körökben kutakodnak az amerikai igazságügyi minisztérium emberei. A Samsung és a Hynix egykori alelnökei kaphatnak börtönbüntetést tetteikért.

A minisztérium közleménye szerint ezúttal három egykori vezetőt vádolnak az árak rögzítésével és egyéb húzásokkal, amelyek tovább súlyosbíthatják a büntetést, ha beigazolódnak az amerikai állítások. A háttérben megszületett megállapodásokért és az összejátszásért három év börtönt és méretes pénzbüntetést varrhatnak a vádlottak nyakába, ám valószínű, hogy a további pontokban is beigazolódik bűnösségük.

Az igazságügyi minisztérium a Samsung két egykori alelnökét hozta kényelmetlen helyzetbe, akik a marketingért és értékesítésért voltak felelősek a kérdéses időszakban, vagyis 2001 áprilisa és 2002 júniusa között. Hozzájuk csatlakozik még a Hynix egyik akkori alelnöke, aki szintén e két területért volt felelős. Egyikük amerikai állampolgár, de ketten dél-koreaiak és a mai napig hazájukban élnek. A minisztérium szerint ők hárman egyeztették annak idején az OEM gyártók számára megállapított DRAM-árakat, és többek között sikerült egyeztetniük a Compaq által 2001 novemberében kiírt egyik beszerzési pályázata előtt, elkerülve ezzel a valódi versenyeztetést.

A büntetés súlyosbodhat, amennyiben beigazolódik, hogy az ügyletekből személyes hasznot is húztak, illetve hogy később valóban megpróbálták elfedni a kétes manővereket. A vizsgálat elsősorban a márciusban ismertetett vallomásokra épül, de természetesen felhasználják a korábbi ügyek anyagait is.

Az amerikai részről lefolytatott perekben eddig összesen 731 millió dollár büntetést róttak ki négy vállalatra - Hynix, Samsung, Infineon és Elpida -, illetve azok egykori vezetőire és alkalmazottaira. 13 személyt ítéltek el, ez a szám most tovább emelkedhet. Arról nem szól a fáma, hogy a mostani ügy mikor zárulhat le, de ismerve a minisztérium korábbi határozott lépéseit, erre valószínűleg nem kell sokáig várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csuszi #11
    Erre várnak már az emberek elég régóta ;)... És szrtm még várunk is jó sokáig. Aztán megint lesz egy per, és megint. És megint :) Az árak pedig ugyanott.
  • kandeláber #10
    Az elmúlt öt évben, kisebb hullámzással, változatlanok voltak a memóriaárak (2001 őszén vettem 256 MB RAM-ot ugyanannyiért, amennyibe ma kerül). Előbb-utóbb ki fognak pukkadni az árak, és akkor fél év alatt negyedére fog csökkenni, de jó lenne, ha ez mielőbb bekövetkezne.
  • pedrohsi #9
    ez végül is minden évben így van, ősszel emelkednek az árak
    a ddr1 kivonulóban van, és ahogy eddig is, még megpróbálják utoljára megszedni magukat belőle:)
  • Ma2ska #8
    Az egész pc ipar a lenyulásról szól, ebben nincs semmi ujdonság.
  • torjoz #7
    Én most arra lennék kiváncsi, hogy most miért lettek ilyen magasak a memóriaárak? mert ugye 2001 ben, vagy mikor, azzal etették a népet, hogy ugye földrengés, mvagy mi, és akkor a gyárak megsínylették stb...(ha jól emlékezem)! De ha jól vagyok informálódva, akkor most biza nem volt semmilyen természeti csapás, és ugye a ddr1 már nem mai technológia, úgyhogy passz, hogy mi ez a memória árdömping!
  • waterman #6
    és mégis ki kapja azt a rengeteg pénzt??? mert szinte biztosra veszem, hogy nem én. nem fog egyszercsak egy jólszituált úriember becsöngetni az ajtómon és átnyújtani 2000khuf-ot, márpedig pont a kérdéses időszakban vettem én is gépet anno. ki rak zsebre annyi zsét? mert ha állam bácsi, akkor elég csikorogva, de oké (bár akkor is én fizettem ugye, és ezután is én fogok). ha valami jogvédő szervezet kapja, aki az "én" jogaimat védi, akkor szívesen szerterúgnám a jogvédőket, mert azt szépen beépítik a saját ereikbe és jó lesz nekik.
    ez egy ilyen értéktelen hozzászólás, de tök kíváncsi lennék..
  • asysoft #5
    Hát ja. És valószínűleg egy jó ideig még ilyen marad...:(
  • Mr Csé #4
    a kurva anyukat nekike
  • Omegared #3
    Most megint magasabbak lettek, majd 50%-al 16K körül van egy 512/400-as DDR modul... A DDR2 is hasonlóképp emelkedett. Ez is érdekes kissé...
  • BlueGold #2
    A cikk "vagyis 2001 áprilisa és 2002 júniusa között" erröl szól. A mostani árak miatt, majd 2010-be perelik be őket