Gyurkity Péter

Az EU a Microsoft további térnyerésétől tart

Az Európai Unió felelős biztosa szerint a szoftvercég a jövőben tovább terjeszkedik majd a kontinensen, jóllehet továbbra sem hajlandó megfelelni a közösség által kirótt követelményeknek.

Neelie Kroes biztos asszony az Európa Parlament előtt elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy a Microsoft továbbra sem akar együttműködni az európai féllel és inkább befolyásának, piaci részesedésének folyamatos növelésére törekszik. Szerinte Redmondban erőszakos, a kooperációt kizáró, illetve megnehezítő politikával igyekeznek pozitív eredményeket elérni és ez nem elfogadható magatartás.

"A Microsoft fokozatosan növeli piaci részesedését és ez komoly aggodalommal tölt el" - jelentette ki Kroes, kiemelve az irodai szerverek terén tapasztalt előrenyomulást. Ezzel ismételten utalt arra, hogy az Európai Bizottság, illetve ő maga sem elégedett az eddigi eredményekkel és az együttműködési hajlandósággal. Példaként említette, hogy míg 1999-ben mintegy 35-40 százalékos részesedést mértek a szoftvercégnél az irodai - nyomtatásra, munka- és fájlmegosztásra használt - szerverek szegmensében, addig ez 2003-ra 60 százalékra, napjainkra pedig 70-75 százalékra ugrott.

A bizottság és a cég között dúló vitákról, fenyegetésekről és döntésekről folyamatosan beszámoltunk. Érdekes, hogy a 2004-ben hozott eredeti ítéletet a mai napig nem sikerült ráerőszakolni a vállalatra, amely megtámadta a döntést és most mindkét fél bírósági határozatra vár. Az Európai Bizottság több alkalommal komoly büntetéssel fenyegette meg az amerikai óriást, az azonban nem zavartatja magát és folytatja a részleges együttműködésre és időhúzásra épülő stratégiáját.

Az ügy elhúzódására Kroes is utalt, kijelentve, hogy három év után végre tisztázni kell a helyzetet. Reményei szerint ez még idén bekövetkezik, az eddigi tapasztalatok alapján azonban ez kissé túl optimista kijelentésnek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #19
    ezért szoktam openoffice alatt megírni a doksit, mert azt átvihetem word alá és megy. Visszafelé nem sokszor. A MAC-felé is jól megy. Ami nem működik, ott elég sok MS féle gány van amit levédenek. De mondom utánna lehet nézni hogy mostanság min dolgozik az MS. Opendokument formátum mentése?? miért tennék ha nem ezt használnák már sokan? Segítenének a konkurenciának? ami még ingyenes is??
  • turul16 #18
    2.1 OOo ? (esetleg 2.2)
    Meg vannak ugyan azok a betűtípusok ?
    Az MS. fontjai sem ingyenesek :(
  • assdf #17
    Ez az word - oo word kompatibilitást felejtsük már el. Épp most irtam valami wordben, 21 oldal, megnyitottam oo-ban 19 oldal és természetesen az összes ábrán teljesen el volt csúszva... (és ez még nem valami komoly cucc volt, csak egyszerü formázási elemek voltak benne, néhány ábrával)
  • Zenty #16
    Igen ms szarik magasról az eu-ra ,mert mindig csak fenyegetöznek..
    Semmi pénz birság stb. Csak annyi ,hogy ha meg merészelite tenni akkor ez is meg az is lesz egyszer pff...
    NEm dőlne össze világ ha téleg akár 1 honapra betiltanák a windowst mindenhol ! ( legalábis home usereknek biztos nem!
    Ez útán az ms kuncsorognak europe kedjeiért
  • sathinel #15
    Állat videók :D Orange Country choppers módra pc tuning:DDD
  • turul16 #14
    PC Mac Linux és a Geek My sled trilógiákra gondoltam. youtube on is van.
  • turul16 #13
    Francia, Brazil, Svájc.

    novell
    OCC videó igen vicces.
    I`m Linux videbón, jó néni van :)
    A többi bankok szerveriröl meg ilyesmiről szól.
  • sathinel #12
    És ahogy manapság látod hogy kínában gyártanak már mindent, és ha ők linux-ot mondanak, akkor az lessz. Ez nem lessz kérdés.:DD MS sux
  • sathinel #11
    Mire gondolsz? szerkezetileg elég jól van megoldva. Az meg hogy valami win-en megy csak a gyártó cég problémája. Sok programot meg lehet írni úgy is hogy mindkét rendszeren működjön. Hacsak nem spec progival kell dolgoznod, akkor szinte mindennek van megfelelője linux alatt. A word-el jönnek sokszor hogy nem kompatibilis, de akkor miért veszi be AZ MS a world-be az openoffice doksiként való mentést?

    Egyébként érdemes megnézni mit szól kína a winhez:
    # Before joining the World Trade Organization, China had to show that it was doing something to stop its massive software piracy problem. Since open-source software is nonproprietary, piracy is a nonissue.
    # The Chinese government is uncomfortable with one company dominating its software market. Prices for Microsoft software are too high for many Chinese citizens, and Microsoft is viewed as an uncompromising bully. China prefers to develop a software market dominated by Chinese developers.
    # Some Chinese officials are convinced that having an American government dominate the market compromises national security. Secret security flaws in Windows can be used to access Chinese networks. Officials like to state the discovery of the NSA key in Windows as proof that Microsoft is working with the US government on intelligence issues.
  • Midas #10
    ez az, a masik meg mig olyan lehetetlen hulye marad a linux folepitese addig nem lesz verseny. hiaba adnak ra ki ezt azt az osszes plugin kieg minden progihoz windosos.