Specker Balázs

Tovább dagad a memóriaár-botrány

A Samsung Electronics amerikai részlegének egyik vezetője bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy börtönbe vonul, amiért részt vett a memóriachipek ár-összeesküvésében.

Tovább folytatódik az elmúlt évek egyik legnagyobb botránya, és újabb felelősök akadnak fenn az igazságszolgáltatás hálójában. Thomas Quinn, a Samsung marketingigazgatója már a negyedik vezető a dél-koreai cégnél, aki elismeri bűnösségét az amerikai memoriachip ügyben. A hatóságok tájékoztatása szerint a vádalku értelmében Quinn nyolc hónapot tölt majd börtönben, és 250 ezer dollár bírságot köteles kifizetni - írja az EETimes.com.

Ha a bíróság elítéli, három év börtönbüntetés, valamint a mostaninál sokkal nagyobb pénzbírság várt volna rá. Az amerikai kormány álláspontja szerint az illegális szövetkezés tagjai mesterségesen felvitték a személyi számítógépekben, mobiltelefonokban, fényképezőgépekben, valamit játékkonzolokban használt memóriák árát. A nyomozás során kiderült, hogy Quinn a Samsung félvezetőgyártó részlegének memóriagyártásáért felelős marketinges alelnökeként részt vett az ár-összeesküvésben. Kiderült, hogy 2001 és 2002 között jelentős része volt abban, hogy a memóriagyártók fixálták a számítógépgyártóknak eladott memóriák árait.

A cselszövés közvetlenül érintette a Dellt, Hewlett-Packardot, IBM-et, az Apple Computert, a Gatewayt, Sunt, valamint a 2002-ben HP-tulajdonba került Compaq Computerst. 2005 októberében a Samsung elismerte, hogy részt vett az ár-összeesküvésben, és mintegy 300 millió dollár büntetést fizetett ki. A nyomozó szervek eddig összesen 731 millió dolláros büntetést állapítottak meg - írja a ZDNet.

Korábban négy hynixes vezető is bűnösnek vallotta magát az ügyben; 2004-ben pedig az Infineon Technologies négy vezető beosztású szakembere tett beismerő vallomást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akosss #18
    "beleegyezett, hogy börtönbe vonul"

    Érdekes jogrendszer... Kikérték a hozzájárulását?
  • Phaemoor #17
    még szerencse, hogy már vagy két éve nem vettem ramot.
    de akkor is pofátlanság ám, jól! adják vissza a pénzünket!
  • grebber #16
    Ez nem megoldás attól még ugyanolyan kibaszott magasak maradnak a memória árak :(
  • zerke #15
    Nem tudom figyelsz-e, de nyolc hónapot kapott vádalkuval ÉS pénzbírságot.
  • rohamkukac83 #14
    Nem bírságot kéne fizettetni, hanem lakatolni néhány nyakkendős főköcsögöt...
  • kandeláber #13
    Egy-két éve még drágább volt a pen drive, mint ugyanannyi RAM, most pedig 17 EFt-ért 4GB-ost lehet venni.
  • grebber #12
    7500Ft-ot 1GB-osért(DDr 2-es persze) lol lazán megfelelő lenné még a 15.000FT is,de a 25-30 ezer. azért elhuzhatnak a picsába.
  • Inquisitor #11
    Én vagyok paranoid csak, vagy nem véletlenül ment fel a Vista elötti nagy karácsonyi felvásárlási időszakban (Október-december) a ram ára 1,5x-ére?
    Ami ugye elég fura, ha azt nézzük, hogy 2 éve nem akar lemenni egy érték alá, miközben a gyártási költség meg osztódik?
  • kandeláber #10
    Öt évvel ezelőtt 7200 Ft-ért vettem egy 256 megás modult. Ma ennél kicsit drágább, pedig a Forint nem sokkal rosszabb, az ÁFA viszont alacsonyabb. Az 1 MB-ra vetített gyártási költség évente 30%-kal csökken, ez azt jelenti, hogy most hatodannyiba(!) kelene kerülni a RAM-oknak, mint öt éve. Mondhatjuk, hogy a cégek röhögve kifizetik a bírságokat a mostani extraprofitjukból.Én már azzal is elégedett lennék, ha negyedére csökkenne az ár. 7500Ft-ot szívesen fizetnék aegy márkás 1GB-os modulért.
  • psishock #9
    az állam természetesen, csodákat ne várj