Berta Sándor

Továbbra is az angol a világháló nyelve

Számos érdekes információra derült ki az internetes világstatisztikával foglalkozó internetworldstats.com oldal legfrissebb adataiból. Az biztos, hogy az angol még mindig nemcsak a valódi életben, de a virtuálisban is uralkodó nyelv.

A legérdekesebb változás a Közel-Keleten megy végbe. 2000-hez képest közel 500 százalékkal nőtt az internetet használók száma. A világ többi részén a növekedés átlagosan "csak" 200 százalékos volt. A szakemberek által egy kalapba vett Jemen, Libanon, a Perzsa-öböl menti államok, Irak és Irán lakossága körülbelül 194 millió fő, azonban ezekben az országokban összesen mindössze 19 382 400 internetelérés van. Vagyis bármennyire dinamikusan is fejlődik bizonyos szempontból ez a régió, a világ internethozzáféréseinek csupán az 1,8 százaléka található itt. 2000-ben Irakban például összesen volt 12 500 internetelérés, ma ez a szám 36 000. Vagyis, ha csak az arányt vesszük alapul, a növekedés majdnem 300 százalékos. Ilyenkor derül ki, mennyire csalókák is ezek a számok.


A legtöbb internetcsatlakozás Izlandon, Új-Zélandon és Svédországban van. A triót Portugália és Ausztrália követi, az Egyesült Államok csak a hatodik, utána közvetlenül a Falkland-szigetek jön, Luxemburg a tizedik, így megelőzi Svájcot, Grönland a tizenhatodik, megelőzve többek között Németországot és Ausztriát. Magyarországon az internetworldstats.com adatai szerint 10 037 768 lakosra 3 050 000 internetező jut, vagyis a lakosság 30,4 százalékának van internethozzáférése. A növekedés 2000-hez képest 326,6 százalékos.

A legtöbben az Egyesült Államokban interneteznek, szám szerint 210 millióan. A második helyen 132 millió felhasználóval Kína, a harmadikon 86 millióval Japán, a negyediken 51 millió fővel Németország található. India ebben a tekintetben az ötödik 40 millió internetezővel. Az emberek ugyan kevesebb mint 30 százaléka beszél angolul, de a világhálón még mindig ők vannak a legtöbben - persze már nem sokáig. A második leggyakoribb nyelv a kínai, utána a spanyol, a japán, a német és a francia következik. Arabul csupán a felhasználók 2,6 százaléka beszél.

Vannak ugyanakkor fehér foltok, internetmentes övezetek. Ilyen terület például a Nyugat-Szahara, a Karácsony és a Szendvics-szigetek. Érdekes ugyanakkor, hogy például Észak-Koreában hivatalosan csupán nyolc IP-címet tartanak nyilván, ezzel szemben az Antarktiszon az IP-címek száma 778.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szekely Goree #24
    A legtobb felhsznalo kinai lesz s utanna indiai s aztan a neten majdnem minden kinaiul v indiaiul lesz??
    Most az angol a fo nyelv de attol meg magyarul majdnem mindet meg kapsz akkor meg lehetne kinaiul is, de szerintem inkabb ne legyen:)
  • BlackRose #23
    Ott vagy valami baromi nagy IP cím van :), vagy nagyon szétszórt (kevés) a nép :)
    Na nem tudom melyik lehet ez, mert az arab országokban elég jó a net, esetleg valami afrikai ország ahol arabul beszélnek (pl. Szudán)...
  • Tetsuo #22
    Van olyan ország (vmi arab) ahol 1db IP-cím van, az van szétosztva a nép között..
  • BlackRose #21
    OK magyarnak, de a németnek :)
  • gz8 #20
    A 30%-ot kissé túlzásnak tartom. Sokat fordítottam az elmúlt években, és ha hosszabb szöveget (x > 50 000 n) nézel, akkor az angol mintegy 90%-a magyarnak.
  • BlackRose #19
    És általában 30% rövidebb az angol szöveg mint a német vagy pl. a magyar. Ez ugye nem kis megtakarítás ha irni vagy olvasni kell, 130 oldal helyett 100 oldal, ha olvasol 3 könyv helyett 4 könyv...

    Persze amiről beszélsz (a nyelv egyszerűsége) az a basic english, ami majdnem már a norma is lesz de más nyelvekkel is így van, szegényedik az emberek szókincse. Általában amikor régebbi könyvet olvasok (pl. 70 éves vagy akár 100-200) akkor sokkal öszetetebb angol nyelvel találkozok, kétszer-háromszor nagyobb szókincsel mint a modern könyvekben. Pl. Jane Austin könyvét vagy Ben Franklin önéletrajzát szótár nélkül elég nehéz dolog, viszont a mai könyveket egyszerű. Épp most olvasok egy régebbi könyvet (1940), pl. renunciation, injudicions, fratricidal, avail, enmity... csak néhány szó egy oldalon. Ezek nem elavult szavak, csak ma ritkán használják, mert az angol nyelv éppen a népszerűsége miatt a legtöbbet veszített mindenapi pontoságából, mivel már többen beszélik mint nem anyanyelvet, a szókincs is az átlag angolban jobban szűkül mint másik nyelvekben. Az amcsi vagy a brit mikor beszél valakivel akkor egyszerűsít (going up vs. ascending meg hasonló), hogy az biztos megértse, ugyanakkor idővel maga is elfelejti a szavak egy részét.
  • archkoven #18
    "Az angol a legkisebb közös többszörös a nyelvek területén, vagy is inkább a legnagyobb közös osztó."
    -Az angol egész egyszerűen azért vált világnyelvvé mert óriási az irodalma, a technológiai újítások főként angol nyelvterületről jönnek, a filmek zöme az USA-ban készül évtizedek óta, ráadásul még a könnyűzene nyelve is az angol. Ez utóbbinál köszönetet mondhatunk a sorsnak, hogy nem a német, orosz lett az:)))
    Az angol egy gyüjtőnyelv, és nem az egyszerűsége tette azzá, az csak bónusz, hogy egy egyszerű szerkezetű, érdekes és szép (na jó, ez szubjektív) nyelv is egyben, bár az angolnak is megvan a nehézsége más nyelvekhez képest (hagyomány szerinti írás, kifejezések nagy száma, hangzó szöveg megértése, stb.).
  • AranyKéz #17
    "Volt itt egy cikk, arról hogy a kiadók szerint a warezolók nem csupán a maffiát de a terrroristákat is támogatják."

    Van egy szép szó rá, FUD.
  • NEXUS6 #16
    Volt itt egy cikk, arról hogy a kiadók szerint a warezolók nem csupán a maffiát de a terrroristákat is támogatják.

    Nos, ha azt nézzük, hogy a közép-keleten (fő iszlám országok) csupán 19 millióan neteznek, ez az adat azt jelenti, hogy statisztikailag kb 100x nagyobb az esély hogy a warezszervert jókedvű nyugati/keleti egyetemisták működtetik gyak nonprofit módon, minthogy valami terrorista szándékú iszlám csákó próbálja a centeket összerakni az új kalasnyikovjára.
  • NEXUS6 #15
    Az angol a legkisebb közös többszörös a nyelvek területén, vagy is inkább a legnagyobb közös osztó.

    Gyak minden más kultúrnyelv összetettebb nála, viszont ezért ugye IQ-tól függetlenül bárki megtanulhatja. Nem kell ragozni, 3+1 szó mindenre elég (take, get have (+fck);)))